Kolašin: Zabrana "trijebljenja" imanja vatrom

Komunalnom preduzeću u zadatak je dato da pokose i uklone lako lako zapaljivih materija u park šumama Barutana, Dulovine i Bašanje Brdo kao i gradskih zelenih površina

1835 pregleda 4 komentar(a)
Učestalo paljenje livada, Foto: Dragana Šćepanović
Učestalo paljenje livada, Foto: Dragana Šćepanović

Prema naredbi predsjednika Opštine Kolašin, koja važi od prije dva dana, pa sve do kraja oktobra sprovodiće se preventivne mjere zaštite o požara.

Tim aktom data su upustva i oročen rok njihove ralizacije, kako za građane, tako i za preduzeća i službe. Naredbom je zabranjeno loženje loženje vatre na otvorenom prostoru u periodu kad su vremenski uslovi povoljni za izbijanje požara, kako i u blizini šumskih kompleksa i objekata.

“Zabranjuje se “trijebljenje imanja paljenjem” bez prethodnog obavještavanja i dogovora sa Službom zaštite, Naređuje se kontinuirano održavanje i uređivanje okućnica, formiranje protivpožarnog pojasa oko objekata kako stanovanja tako i pomoćnih… Sve saobraćajnice na gradskom području dovesti u stanje za nesmetano korišćenje i prolaz vatrogasnih vozila. Stambeni, poslovno stambeni, turističko - ugostiteljski, javni i svi drugi objekti na području opštine moraju imati sopstveni Plan zaštite od požara…”, piše između ostalog u Bakićevoj naredbi.

Komunalnom preduzeću u zadatak je dato da pokose i uklone lako lako zapaljivih materija u park šumama Barutana, Dulovine i Bašanje Brdo kao i gradskih zelenih površina.

Upravi za šume predsjednik Opštine naredio je “čišćenje i uklanjanje posječenog drveća i otpadnih grana u kompleksima šuma”, kao i da obave kontrolu šumskog i drugog reda na odjeljenjima koncesionara.

Obaveza Uprave je i da da operativne karte za svaki šumski kompleks i upotrebljivi šumski put na području opštine i dostave ih Službi zaštite i spašavanja.

Bonus video: