Udruženje pravnika: Serija neustavnih "ad hoc" amandmanskih intervencija uvodi "sistem antisistema"

"Posebno brine činjenica da se u državnom parlamentu već duže i pored upozorenja stručne javnosti, predlažu amandmani koji ozbiljno narušavaju pravni poredak"

3261 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Udruženje pravnika Crne Gore
Foto: Udruženje pravnika Crne Gore

Serija neustavnih "ad hoc" amandmanskih intervencija na sistemske zakone, bez javne rasprave i mišljenja EK i Venecijanske komisije u crnogorski pravni sistem uvodi "sistem antisistema" koji razara vladavinu prava i uvodi institucionalnu anarhiju u pravnom poretku Crne Gore, saopšteno je iz Udruženja pravnika Crne Gore.

"Posebno brine činjenica da se u državnom parlamentu već duže i pored upozorenja stručne javnosti, predlažu amandmani koji ozbiljno narušavaju pravni poredak. Usljed toga dio usvojenih zakona proglašen je, od strane US neustavnim, predsjednik države vratio je parlamentu pojedina zakonska riješenja na ponovno postupanje, a EK povodom istih izrazila 'zabrinutost'", navodi se u saopštenju.

Istakli su da se ovakvom"brzo-poteznom zakonodavnom aktivnošću" umanjuje mogućnost da se za pregovaračka poglavlja 23. i 24. dobije pozitivan izvještaj (IBAR), što bi, kako kažu, bilo katastrofalno sa stanovišta ostvarivanja Agende 2028, tj. projektovanog cilja postizanja punopravnog članstva u EU.

"Stoga, Udruženje pravnika Crne Gore poziva predlagače zakona da koriste institut javne rasprave, obezbjede pozitivno mišljenje EK i umjesto na predlaganje 'instat rješenja' spornog i partikularnog interesa, svoju pažnju usmjere na sistemske zakone koji su od suštinskog značaja za zakonito i uspješno funkcionisanje javnog i realnog sektora", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: