Nova atrakcija u Kolašinu 1600: Kad nema snijega, bob na šinama

Država će uložiti u ovaj projekat tri miliona eura

25960 pregleda 85 reakcija 36 komentar(a)
Bob će biti vezan za žičaru: Kolašin 1600, Foto: Dragana Šćepanović
Bob će biti vezan za žičaru: Kolašin 1600, Foto: Dragana Šćepanović

Država će finansirati izgradnju boba na šinama kao sastavnog dijela šestosjedne žičare K8 - Troglava, u zoni državnog Ski-centra Kolašin 1600, a taj posao vrijedan je tri miliona eura.

Kako su iz Ministarstva turizma, ekologije održivog razvoja i razvoja sjevera napisali Upravi za kapitalne projekte, cijenu projektovanja i izvođenje radova boba na šinama procijenila su, “na osnovu analize tržišne vrijednosti Skijališta Crne Gore”.

Navodno, projekat se realizuje, kako objašnjavaju iz Ministarstva, “u cilju unapređenja i diversifikacije turističke ponude na državnom ski-centru”. Projektni zadatak za izradu Idejnog rješenja, Glavnog projekta i izgradnju tom resoru dostavljeni su iz Skijališta. Odluku o određivanju lokacije za izgradnju lokalnog objekta od opšteg interesa sa elementima urbanističko-tehničkih uslova u martu lani potpisao je tadašnji predsjednik Opštine Vladimir Martinović.

Tender za izvođača radova raspisan je 5. aprila. Kako piše u tenderskoj dokumentaciji, ugovor o javnoj nabavci će biti realizovan po principu “projektuj i izgradi”, kojim se izvođač samostalno obavezuje da obavi sve radove potrebne za izgradnju i upotrebu cjelovitog objekta.

Kako je opisano u dokumentaciji, riječ je o objektu koji nema svoj pogon, već će zavisiti od žičare. Predviđeno je da bude priključen na električnu energiju polazne stanice žičare.

Prema tehničkoj specifikaciji, šina po kojoj se kreću vozila - bobovi, treba da bude montažno-demontažnog tipa od prohroma, aluminijuma, inox-a ili njihovih legura. Kako je objašnjeno, bob na šinama biće korišćen tokom ljetnjih mjeseci, dok će tokom zimske sezone dio šina koji se nalazi na stazama biti demontiran.

“Dužina šine po kojoj se spuštaju slobodnim padom vozila - bobovi treba da bude 2.200 metara. Mjesta ukrštanja šina i postojećih puteva riješiti na taj način što će šine biti montirane na mostovima čija visina treba da bude takva da putnička i teretna vozila mogu proći ispod mosta... Bob treba da ima dva sjedišta, od kojih je jedno za odraslu osobu, a drugo za dijete do osam godina. Potrebno je isporučiti ukupno 40 vozila, kao i petoro kolica za njihov transport”, piše u dijelu tenderske dokumentacije.

Bonus video: