Žrtve čuva i mlada NVO

Akcija za ženska i dječja prava iz Danilovgrada, koja je osnovana u junu prošle godine, jedna je od nevladinih organizacija koja je dobila podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja da u 2024. pruža uslugu smještaja u skloništa

5551 pregleda 3 komentar(a)
Ministarstvo rada i socijalnog staranja opredijelilo novac: Nišić, Foto: Luka Zekovic
Ministarstvo rada i socijalnog staranja opredijelilo novac: Nišić, Foto: Luka Zekovic

Akcija za ženska i dječja prava iz Danilovgrada, koja je osnovana junu prošle godine, jedna je od nevladinih organizacija koja je dobila podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja da u 2024. pruža uslugu smještaja u skloništu za žrtve zlostavljanja, zanemarivanja i rodno zasnovanog i nasilja u porodici.

Za te namjene, resor koji vodi Naida Nišić, na četiri NVO, opredijelio je 200 hiljada eura.

Među osnivačima Akcije je i Milica Đukanović, koja je vodila sklonište udruženja Ženska asocijacija, čiji je, prema podacima iz registra nevladinih organizacija, jedan od osnivača Mitar Radonjić. Radonjić je, prema istim podacima, i ovlašćeno lice u toj NVO. Prema državnom registru NVO, Đukanović i Radonjić osnivači su desetina nevladinih organizacija.

Ženska asocijacija lani se prijavila na isti javni poziv resora rada i socijalnog staranja, ali na tom konkursu, kako je pojašnjeno u odluci, nisu ispunili uslove.

Milica Đukanović potvrdila je juče “Vijestima” da je ona bivša direktorica Ženske asocijacije i jedan od osnivača Akcije za ženska i dječja prava.

“Nevladino udruženje Akcija za ženska i dječja prava osnovano je u junu 2023. godine, s ciljem da otvori sklonište za žene i djecu žrtve porodičnog i rodno zasnovanog nasilja, kao i da otvori druge servise podrške. Ovo udruženje je svoj cilj ostvarilo, te je otvorilo sklonište i dobilo trajnu licencu od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja, budući da je ispunilo sve uslove iz Pravilnika o bližim uslovima za pružanje i korišćenje, normativima i minimalnim standardima usluge smještaja u prihvatilištu - skloništu”, rekla je ona juče redakciji.

Prema podacima iz registra NVO, Ženska asocijacija i Akcija za ženska i dječja prava nalaze se na istoj adresi u Danilovgradu, u Njegoševoj ulici bez broja.

“Objašnjenje u pogledu toga da se NVO Akcija za ženska i dječja prava nalazi na istoj adresi sa drugom NVO ogleda se u činjenici da se Njegoševa ulica u Danilovgradu prostire od Osnovne škole ‘Vuko Jovović’ do početka Ulice 9. decembar, a ulica sama po sebi, kao ni većina ulica u Danilovgradu nije numerisana, pa se nevladino udruženje Akcija za ženska i dječja prava i njene prostorije nalaze na samom početku ulice na raskrsnici sa Ulicom Lazara Đurovića, dok su se prostorije nevladinog udruženja Ženska asocijacija’ nalazile pred sami kraj ulice, a iste su odavno zatvorene. U ovoj ulici je sjedište velikog broja pravnih lica, pa se ne može govoriti o tome da se udruženja nalaze na istoj adresi, već o tome da se nalaze u istoj ulici koja nije numerisana”, rekla je ona “Vijestima”.

Kako je dodala, “nevladino udruženje Ženska asocijacija već duži vremenski period ne radi i ne posluje”.

“Pa se samo čeka formalizacija brisanja iz registra nevladinih organizacija. Ove dvije nevladine organizacije nisu u poslovnom, niti bilo kakvom odnosu, jer kao što je sam navela, samo jedno aktivno radi, a takođe nemaju ni iste osnivače”, rekla je Đukanović.

Osim Milice Đukanović, osnivači Akcije za ženska i dječja prava su Alek Barović i Milodarka Pavićević iz Danilovgrada.

Najmlađa NVO koja se javila na konkurs resora Naide Nišić, prema objavljenoj odluci, uz prijavu, jedina je dostavila i kompletnu dokumentaciju. Ostale prijavljene organizacije, neophodnu dokumentaciju dostavile su naknadno.

Za uslugu smještaja u skloništu za žrtve zlostavljanja, zanemarivanja i rodno zasnovanog i nasilja u porodici, Ministarstvo rada i socijalnog staranja u 2024. podržalo je finansijski i Sigurnu žensku kuću iz Podgorice, organizacija koja je osnovana 1999. godine, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja iz Nikšića, koji je registrovan godinu kasnije, te Sistem iz Podgorice, NVO koja je u registar upisana 2019.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja javni poziv za finansiranje usluge smještaja u prihvatilištu - skloništu djeteta, odraslog i starog lica, odnosno odraslog lica sa djetetom koje je žrtva zlostavljanja, zanemarivanja, rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici objavilo je 2. februara. Odluku o dodjeli sredstava objavili su krajem prošle sedmice.

U prošloj godini, istu uslugu pružale su Sigurna ženska kuća iz Podgorice i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić.

Lani je za tu uslugu opredijeljeno 150 hiljada eura, ali druge prijavljene organizacije nisu ispunile zahtijevane uslove, pa je rad dvije NVO finansiran u ukupnom iznosu od 99.298 eura.

Prošle godine, javni poziv objavljen je u aprilu. Prijava NVO Ženska asocijacija za 2023. godinu, kako piše u odluci, odbijena je tada zbog nepotpune dokumentacije, pored ostalog, jer nisu dostavili licencu za obavljanje djelatnosti dječje i socijalne zaštite, za pružanje usluge smještaja u prihvatilištu... Tada su, navodi se u odluci resora socijalnog staranja, preko punomoćnika advokata Velibora Markovića podnijeli zahtjev kako bi se pribavila licenca. Komisija je, međutim, potom dobila i zvanično obavještenje da Ženskoj asocijaciji licenca nije izdata do 15. maja 2023.

Prema istom dokumentu, u dijelu u kojem se opisuje procedura u kojoj je komisija provjeravala da li za prijavljene NVO postoji dvostruko finansiranje, pored ostalog, navedeno je da je u vrijeme prijave na konkurs za finansiranje NVO za 2022, Žensku asocijaciju zastupala Milica Đukanović. Ta NVO tada nije dostavila licencu za pružanje usluge smještaja u prihvatilištu - skloništu za žrtve nasilja... Tada su, kako je navedeno, imali licencu za SOS telefon i sa njima je krajem decembra 2022. potpisan ugovor vrijedan 31.768,81 euro, za projekat “Zajedno do prevencije nasilja nad ženama i djecom”...

Bonus video: