Naredne sedmice eksterni polumaturski i maturski ispiti: Detektorima traže mobilne telefone

Đake će, saznaju “Vijesti”, na ulazu u školu sačekati zaposleni koji će aparatom provjeriti da li su ponijeli nedozvoljeno sredstvo. Prethodno će i roditeljima biti skrenuta pažnja da učenici ne smiju donositi telefone na testiranje

71810 pregleda 164 reakcija 27 komentar(a)
Kreće eksterno testiranje, nadležni žele da bude fer (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Kreće eksterno testiranje, nadležni žele da bude fer (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Đaci neće moći da unesu mobilne telefone u školu, jer će ih na vratima sačekati provjera - nastavnik zadužen da detektorom provjeri da li učenik sa sobom ima to nedozvoljeno sredstvo, saznaju “Vijesti”.

Eksterna provjera znanja za učenike osnovnih škola planirana je za narednu sedmicu, a ispit će polagati 17, 18. i 19. aprila. Maturanti polažu Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski 16. aprila, dok su prvi strani jezik i matematika zakazani za 15 maj, odnosno 24. maj, a izborni predmeti za 6. jun.

Više sagovornika potvrdilo je “Vijestima” da su direktori škola imali sastanke sa predstavnicima Ispitnog centra, Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Zavodom za školstvo, gdje im je sugerisano da prije početka eksterne provjere znanja održe roditeljske sastanke.

“Tokom roditeljskih sastanaka trebalo bi da još jednom objasnimo roditeljima da je telefon jedno od nedozvoljenih sredstava i da ih zamolimo da skrenu pažnju svojoj djeci da ih ne donose u školu. Za slučaj da ih ipak donesu, na vratima škole će ih sačekati neko od kolega sa detektorom. Onaj kod koga aparat bude pronađen, u obavezi je da ga odloži u kutiju, pa tek onda uđe u školu. Aparat ponovo može dobiti nakon završenog ispita”, kazao je “Vijestima” jedan od izvora, nakon sastanka sa predstavnicima prosvjetnih vlasti.

Drugi izvor kaže da će detektori biti dostavljeni školama prije 17. aprila.

“Ministarstvo bi trebalo da procijeni koliko kojim školama treba detektora. Škole sa malo đaka i malim broj polumaturanata ili maturanata dobiće po jedan detektor, dok će škole sa više učenika dobiti više aparata za otkrivanje mobilnnih telefona. To je samo jedan od načina na koji će se ove godine pokušati stati na kraju prepisivanjima na završnim ispitima u osnovnim i srednjim školama”, pojasnila je sagovornica “Vijesti”.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i dalje izviđa slučaj prepisivanja na eksternoj maturi, ali i curenja testova iz matematike.

“Vrhovno državno tužilaštvo je Specijalnom državnom tužilaštvu, 20. juna prošle godine, dostavilo podnesak Udruženja ‘Prosvjetna zajednica i roditelji’, u kojem se izražava sumnja u zakonito postupanje službenih lica Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, test administratora, koordinatora i direktora srednjih škola, u postupku ocjenjivanja maturskih/stručnih ispita, organizovanih 2022/2023, po kojem je formiran krivični predmet. U toku je izviđaj, a prikupljaju se obavještenja, dokazi i podaci od Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i posredstvom Specijalnog policijskog odjeljenja”, kazali su nedavno “Vijestima” iz institucije kojom rukovodi Vladimir Novović.

SDT, osim ovog slučaja, ispituje i kako su procurili testovi iz matematike za provjeru znanja polumaturanata u aprilu prošle godine. Taj slučaj prvo je istraživalo Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Rožajama, jer su prosvjetni radnici iz te opštine obavijestili Ispitni centar i Ministarstvo prosvjete da su testovi objavljeni i da se šire društvenim mrežama.

Ipak, to tužilaštvo je utvrdilo da su testovi procurili na teritoriji beranske opštine, pa su slučaj proslijedili beranskom ODT-u. Tužilaštvo u Beranama analizom je utvrdilo da postoji sumnja da je izvršeno krivično djelo iz nadležnosti SDT, pa su im dostavili spise predmeta.

“U toku je izviđaj, a uz pomoć Specijalnog policijskog odjeljenja i od Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, prikupljaju se podaci, obavještenja i dokazi potrebni za donošenje odluke”, odgovorili su tada iz SDT-a.

Ispitni centar i Ministarstvo prosvjete preduzeli su ove godine niz mjera, kako se prošlogodišnje situacije ne bi ponovile.

“Izmijenjena su tri pravilnika: pravilnik o polaganju maturskog ispita za učenike gimnazije, pravilnik o polaganju stručnog ispita za učenike koji nastavljaju školovanje, kao i pravilnik o načinu i postupku provjere znanja učenika na kraju obrazovnog ciklusa. Izmjenom pravilnika za učenike srednjih škola tačno je precizirano da se u učionici nalaze dva test administratora, od kojih je jedan iz druge škole, kao i obavezno prisustvo supervizora koji može da pristupi ispitnom prostoru.

Definisali smo i odgovornost test administratora koji će sa Ispitnim centrom potpisati ugovor u kojem će biti klauzula o tajnosti podataka, kao i njihova obaveza za zakonitost sprovođenja ispita u ispitnoj prostoriji”, kazao je “Vijestima” ranije direktor Ispitnog centra Miloš Trivić.

On je najavio da je ove godine predviđeno da nadoknadu primaju sva tri ocjenjivača eksternih ispita učenika na kraju trećeg ciklusa, zahvaljujući podršci i sredstvima obezbijeđenim od Ministarstva prosvjete.

Bonus video: