SNS i UKCG: Nije kultura sve što se želi njome proglasiti, podrška Jeliću

"Javne prijetnje i zahtjevi za smjenom Jelića, direktora jedne ugledne kulturne institucije, ustvari je ništa drugo do pokušaj da mu se uskratiti pravo da izrazi svoj stav"

3467 pregleda 38 reakcija 8 komentar(a)
Jelić, Foto: Privatna arhiva
Jelić, Foto: Privatna arhiva

Srpski nacionalni savjet (SNS) i Udruženje književnika Crne Gore (UKCG) saopštili su danas da "najoštrije osuđuju pokušaj smenjivanja pisca i satiričara Janka Jelića, direktora drame nikšićkog pozorišta".

"Javne prijetnje i zahtjevi za smjenom Jelića, direktora jedne ugledne kulturne institucije, ustvari je ništa drugo do pokušaj da mu se uskratiti pravo da izrazi svoj stav. Ako odgovorno lice u pozorištu proceni da je riječ o pozorišnom djelu koje neguje temelje istinske kulture onda se njemu otvaraju sva vrata. Ukoliko neka predstava unižava kulturne postulate onda bi Jelića i trebalo smijeniti jer nije štitio ugled nacionalne kulture, ali i ugled nikšičkog pozorišta", ističe se u zajedničkom saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta i Udruženja književnika Crne Gore.

Oni su poručili da "nije kultura baš sve ono što se želi njome proglasiti kako bi pod maskom raznoraznih sloboda primitivizam i sumnjivi javni nemoral proglasili kulturom".

"SNS i UKCG podržavaju Jelića da kao direktor drame treba i mora da prosudi da li je nešto što se nudi vrijeno javnog izvođenja kao pozorišna predstava, pa s toga i osuđujemo nekorektne i na momente uvredljive napade na njega. Kojim pravom oni za sebe kažu da su glumci, odnosno umetnici, sebe proglašavaju stručnjacima i svecima, dok sve druge, koji ne misle kao oni, nazivaju đavolima? Jasno nam je da se Jeliću nije lako suočiti sa takvim izazovima, ali njegova hrabrost i odlučnost da zaštiti sebe i svoje saradnike su očekivani i logični. Važno je da se Jelić oseća sigurno i podržano. Uvereni smo da će uskoro prevazići ove izazove i da će predstava biti igrana na mestima koja zaslužuju njeni dometi", piše u saopštenju.

Iz Srpskog nacionalnog savjeta i Udruženja književnika Crne Gore su rekli da kultura ne smije da se klanja pred bilo kojim društveno-političkim pokretima, bez obzira kako se oni zvali, ko ih predstavlja i ko stoji iza njih.

"Jer, iza svake države, koja drži do svoje nacionalne časti, mora da stoji istinska kultura", zaključuje se u saopštenju.

Iz Nezavisne teatarske scene Bunt juče je saopšteno da će predstava "IzloŽene" u Nikšiću biti izvedena nakon smjene Janka Jelića sa pozicije umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta.

Jelić je prethodno odbio predlog Bunt scene za izvođenje predstave "IzloŽene" u kojoj se rasvjetljava tema rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, uz obrazloženje da mu je tema o ženskoj obespravljenosti "izlizana" i da misli da "žene diskriminišu".

Bonus video: