Centralna proslava Dana Evrope u Podgorici uz svjetlosni spektakl i cvjetni tepih

Za tu priliku, objašnjavaju, biće obezbijeđeno blizu 16.000 sadnica cvijeća, koje će kao poklon Delegacije EU Glavnom gradu biti zasađene na gradskim zelenim površinama

2705 pregleda 1 komentar(a)
Popa i Injac, Foto: Glavni grad
Popa i Injac, Foto: Glavni grad
Ažurirano: 12.04.2024. 15:34h

Centralna proslava Dana Evrope, ove godine biće organizovana u Podgorici, u partnerstvu Delegacije Evropske unije i Glavnog grada. To je dogovoreno na sastanku gradonačelnice Podgorice, Olivere Injac, i šefice Delegacije EU u Crnoj Gori, Oane Kristine Pope, piše u saopštenju Glavnog grada.

"Prostor na kojem će se održati centralna proslava Dana Evrope u Podgorici dio je kampusa Univerziteta Crne Gore i izabrana je u čast jubileja najstarije crnogorske visokoškolske institucije koja u novo desetljeće ulazi sa sloganom FuturUM", kažu iz Glavnog grada.

U saopštenju piše da u čast pet decenija trajanja Univerziteta, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori akademcima i svim građanima Podgorice poklanja festival svjetlosti. "Svjetlosni spektakl planiran je za 21 sat, a lokacija je zgrada crnogorskog Rektorata".

Popa je, kako se navodi, zahvalila gradonačelnici na prijemu i istakla da će ovogodišnji program koji se priprema u slavu ovog važnog datuma biti veoma bogat i raznovrstan, te da očekuje veliku posjećenost i zadovoljstvo građana Podgorice i Crne Gore.

"Kako je naglasila, u okviru proslave Dana Evrope, biće upriličeni različiti događaji, a jedan od njih je i otvaranje cvjetnog tepiha", piše u saopštenju.

Kazali su da je najavljeno je da će ove godina na Trgu svetog Petra Cetinjskog 11. maja, tradicionalno biti postavljen cvjetni tepih po uzoru na onaj koji se postavlja u Briselu, "a simbolizuje jedinstvo, solidarnost i harmoniju".

Za tu priliku, objašnjavaju, biće obezbijeđeno blizu 16.000 sadnica cvijeća, koje će kao poklon Delegacije EU Glavnom gradu biti zasađene na gradskim zelenim površinama.

Olivera Injac, Oana Kristina Popa
foto: Glavni grad

"Injac je izrazila zadovoljstvo što će nakon nekoliko godina Podgorica opet biti domaćin proslave 9.maja - Dana Evrope i da će Glavni grad sa zadovoljstvom podržati organizaciju", kazali su iz Glavnog grada.

Ona je, kako navode, istakla da veoma cijeni podršku Delegacije EU u Crnoj Gori "naglašavajući da je bliska saradnja Glavnog grada sa Evropskom unijom veoma značajna za buduće integracione procese naše države".

"Na sastanku je zaključeno da je snažna podrška evropskim integracijama naše zemlje sveprisutna, a da ovako važni događaji, poput proslave Dana Evrope, naglašavaju važnost jačanja svih oblika saradnje i potvrđuju Podgoricu kao grad koji njeguje evropske vrijednosti i teži evropskim standardima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: