CGO: Koga i čime je Raonić zadužio da poslije svega ostaje na istoj funkciji

"Pravosnažnim presudama sudova, kao i mišljenjem ASK, potvrđeno je da je Raonić nezakonito na poziciji generalnog direktora RTCG", podsjeća CGO

3083 pregleda 3 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) upitao je "koga je i čime" generalni direktor Radio-televizije Crne Gore Boris Raonić "zadužio" da i dalje bude na toj funkciji.

Oni su u saopštenju naslovljenim: "Šta sve može stati o RTCG u dvije obične sedmice?" prokomentarisali posljednja dešavanja u vezi sa Javnim servisom.

"Raonić i RTCG sa novim vizuelnim identitetom za 2. kanal, koji asocira na slovo Z, simbol agresorske vojske Rusije u Ukrajini, izazvali još jednu kontroverzu, zbog čega je i Ambasada Ukrajine u CG uputila protesno pismo menadžmentu RTCG", navodi CGO.

"Zaposleni u RTCG pisali poslanicima/ama u Skupštini Crne Gore, uoči sjednice Administrativnog odbora na kojoj su utvrđivana imena kandidata za članove Savjeta RTCG, podsjećajući ih da je Naod Zorić, kandidat i dosadašnji član Savjeta RTCG 2x učestvovao u nezakonitom izboru Raonića za gen. direktora RTCG. No, čini se da je nezakonito postupanje preporuka za poslanike/ce vladajuće većine, pa su Zorića preporučili za glasanje na plenumu", dodaju iz nevladine organizacije.

Podsjećaju i da je Upravni sud prihvatio tužbu Media centra poništavajući, nakon i dvije godine i četiri mjeseca, rješenje nekadašnjeg Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, tokom Vlade Zdravka Krivokapića, "jer je tada Inspekcija rada, koja je bila pod nadzorom MERT-a, odbila izvršenje ocjene zakonitosti postupka imenovanja gen. direktora RTCG". "Upravni sud je sada nadležnom Ministarstvu rada i socijalnog staranja naložio donošenje nove odluke, a ostaje da se vidi da li će konačno Inspekcija rada sprovesti svoje zakonske nadležnosti u RTCG", navodi CGO.

Kažu i da je u emisiji "Stav", na temu reakreditacije Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, "po RTCG 'profesionalnim standardima' pozvan SAMO direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (AKOKVO), Goran Danilović, koji je poznat po netrpeljivom stavu prema FCJK".

"Savjet RTCG odbio da slijedi preporuke Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), čime Savjet RTCG nastavlja da se ruga javnosti, pravosudnom sistemu i institucijama radi zaštite partikularnih interesa. Napomena: pravosnažnim presudama sudova, kao i mišljenjem ASK, potvrđeno je da je Raonić nezakonito na poziciji generalnog direktora RTCG. Koga je i čime Raonić zadužio da poslije svega ostaje na istoj funkciji", zaključuje CGO.

Bonus video: