Kod privatnika po recept od kraja septembra

Farmaceuti će biti obučeni za korišćenje programa Fonda
85 pregleda 1 komentar(a)
Sead Čirgić
Sead Čirgić
Ažurirano: 31.07.2017. 18:21h

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) raspisao je u petak javni poziv za umrežavanje privatnih apoteka, koje bi na jesen trebalo da izdaju građanima ljekove na recept.

Direktor FZO Sead Čirgić kazao je “Vijestima” da će javni poziv da bude otvoren do 14. avgusta, nakon čega će posebna komisija da predloži, uz njegovu saglasnost, Upravnom odboru potpisivanje ugovora sa privatnicima koji su zadovoljili tražene uslove.

Čirgić je istakao da se, nakon potpisivanja ugovora, očekuje informatičko uključivanje apoteka u sitem FZO, kao i obuka farmaceuta za korišćenje programa te institucije.

Ako ne bude nepredviđenih okolnosti, sve će biti realizovano do kraja septembra, kada će građani moći sa receptom i u privatne apoteke, dodaje Čirgić.

Vlada je u maju zadužila FZO da ugovori sa privatnim apotekama izdavanje ljekova na recept. Ministar zdravlja Kenan Hrapović tada je rekao da će se uključivanjem privatnih apoteka izbjeći dugotrajne procedure nabavke ljekova i moguće nestašice.

Kazao je da će se obezbijediti bolja dostupnost ljekovima i da će se obezbijediti veća konkurentnost.

Hrapović je naveo da će cijene ljekova biti jedinstvene i da realizacijom tog projekta ovogodišnji budžet neće biti probijen, jer će se sredstva dijelom prelivati iz državnih u privatne apoteke. Projekat “Sa receptom u privatne apoteke” realizovan je od marta do oktobra 2015. godine. Projekat, u koji je bilo uključeno 108 privatnika , ugašen je odlukom upravnog odbora FZO. Razlog za to bio je nedostatak novca, jer je privatnicima već plaćen predviđeni iznos za 2015. godinu.

Bonus video: