Izbor Biljane Đačić i novi štrajk

Zaposleni u pljevaljskoj biblioteci traže da odbornici ne glasaju za sporni izbor direktorke

318 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Sindikalna organizacija Narodne biblioteke “Stevan Samardžić” u Pljevljima pozvala je odbornike lokalnog parlamenta da na današnjoj sjednici ne izaberu Bojanu Đačić za direktoricu te jevne ustanove.

Đačić je trenutno vršiteljka dužnosti direktorice Biblioteke, a odbor za izbor i imenovanje nedavno je predložio da se izabere za direktoricu.

Zaposleni su najavili i da će danas, treći put u posljednjih desetak dana, organizovati jednosati štrajk upozorenja, zbog kako tvrde, neophodnosti uklanjanja brojnih nezakonitosti u radu Biblioteke u posljednjih devet mjeseci.

U Odluci o stupanju u štrajk upozorenja navode da su se na ovaj korak odlučili i zbog mobinga i brojnih, često neumjesnih radnih naloga koje dobijaju od vršiteljke dužnosti direktorice Bilioteke Bojane Đačić.

Tvrde da se Đačić lažno predstavlja i raspolaže resursima Biblioteke na nezakonit način, jer joj “mandat 3.1.2024. godine nije produžen u skladu sa Zakonom, što je i utvrdila Inspekcija rada”.

“Štrajk upozorenja se organizuje nakon iscrpljenih mogućnosti i naših apela zbog brojnih nezakonitih radnji u Biblioteci upućenih osnivaču -Opštini Pljevlja, nadzornom Sekretarijatu, Odboru za izbor i imenovanja Opštine, Savjetu JU Narodne biblioteke. Poslije svih preduzetih inicijativa, sastanaka i razgovora, ali i nakon obavljenog inspekcijskog nadzora u Bibilioteci, jasnog rezultata od strane Inspekcije rada i izricanja novčane kazne pravnom i odgovornom licu u pravnom licu zbog uvođenja prekovremenog rada suprotno odredbama Zakona o radu, ali i konstatovanje inspekcije rada da Aneks II ugovora o radu, a tiče se,,tajnog” i nezakonitog produženja mandata, ne proizvodi pravno dejstvo, nismo dobili nikakve garancije da će se naši opravdani zahtjevi i inicijative uvažiti”, navodi se u saopštenju.

Najavili su da će zaposleni stupiti u štrajk koji će trajati do ispunjenja zahtjeva, ukoliko štrajk upozorenja ne da očekivane rezultate.

Bonus video: