Konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Lješkopoljska Gorica će biti važan dio zelene infrastrukture glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke stabilnosti i podizanje kvaliteta života svih stanovnika Podgorice, navode iz službe Glavnog gradskog arhitekte

4427 pregleda 2 komentar(a)
Foto: podgorica.me
Foto: podgorica.me

Služba Glavnog gradskog arhitekte u Podgorici saopštila je da su pripremili Konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je, kako kažu, rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu.

Lješkopoljska Gorica će, kako navode, biti važan dio zelene infrastrukture glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke stabilnosti i podizanje kvaliteta života svih stanovnika Podgorice.

"Primarni cilj konkursa je da se dobije najbolje idejno pejzažno-arhitektonsko rješenje Park šume Lješkopoljska Gorica, koje će predstavljati osnov za dalju izradu glavnog projekta", navodi se u saopštenju.

Od idejnih rješenja na konkursu se očekuje:

Naglašen aspekt ekologije – fokus je na dizajnu koji se oslanja na prirodu, osiguravajući da buduća Park šuma podstiče biodiverzitet i unapređuje zdravlje ekosistema. U dizajniranju parka prioritet dati obnovi i uspostavljanju lokalne flore i faune, doprinoseći očuvanju prirode i poboljšanju kvaliteta života u gradu;

Integracija sa prirodnim pejzažem – naglasiti vezu Park šume sa okolnim pejzažem, uzimajući u obzir topografiju, blizinu rijeke, okolnih brda, i urbano tkivo. "Važno je identifikovati sve potencijalne pješačke i prirodne veze za razvoj mreže staza i zelenih koridora. Projektovati vizure koje omogućavaju doživljaj prirodnog i urbanog pejzaža Podgorice";

Fokus na održivost i klimatske promene – kroz strategije održivosti, rješenja zasnovana na prirodi i zelenu infrastrukturu ublažiti i prilagoditi se na efekte klimatskih promjena, kao što je urbano ostrvo toplote;

Identitet i program Park šume – dizajnirati fleksibilan i prilagodljiv prostor za različite aktivnosti i događaje tokom cijele godine. "Ne planirati elemente koji odvraćaju od ekološkog fokusa kao što su preprogramirane atrakcije i vještačke strukture. Umjesto toga predvidjeti aktivnosti koje podrazumijevaju dublju povezanost sa prirodom, podržavaju lokalni ekosistem i poštuju kulturno nasljeđe";

Angažovanje zajednice – podržati uključivanje lokalne zajednice i društvenu koheziju kroz inkluzivni dizajn, koji odgovara različitim grupama korisnika, bez obzira na porijeklo, status i godine. Predvidjeti sadržaje koji omogućavaju edukativne i kulturne događaje i promovišu ekološku svijest.

"Od učesnika se očekuje vizija transformacije predmetnog prostora u prirodnu oazu, koja manifestuje savremeni pejzažno-arhitektonski pristup, u cilju obnove prirodne i ekološke harmonije u urbanom okruženju, i adaptacije na klimatske promjene", navodi se u saopštenju.

Podizanje Park šume Lješkopoljske Gorice, kako su kazali, ima za cilj uspostavljanje jedinstvenog sistema zelenila Podgorice i jačanje zelene infrastrukture grada. Idejno rješenje, dodaju, treba i da posluži kao model za promišljanje daljih projekata pošumljavanja urbanih prostora i čuvanja postojećih šuma u Podgorici, ali i čitavoj državi.

Članovi konkursnog žirija su: Vladimir Đurović, pejzažni arhitekta, stručni član; Nenad Ravnić, arhitekta, stručni član; Jakov Lopušina, arhitekta, predstavnik Inženjerske komore Crne Gore; Vuk Marković, pejzažni arhitekta, stručni član; Duška Mačić, arhitektica, predstavnik raspisivača.

Žiri će dodijeliti prvu, drugu, treću nagradu i tri otkupa, i to u sljedećim iznosima: prva nagrada - 25.000 eura, druga nagrada - 12.000 eura, treća nagrada - 6.000 eura, te tri otkupa po 2.000 eura.

Rok za podnošenje prijava je 18. jul, a rezultati konkursa biće objavljeni do 9. avgusta.

Konkursna dokumentacija dostupna je na sljedećem linku.

Bonus video: