Čestitke povodom Pesaha

Jevreji slave najveći praznik

14698 pregleda 22 reakcija 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.04.2024. 17:06h

Jevreji slave najveći praznik - Pesah. Tim povodom stigle su i čestitke.

Kovačević: Neka vam duh praznika daruje mir, zdravlje i bezgraničnu ljubav

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević uputio je povodom jevrejskog praznika Pesaha čestitku vrhovnom rabinu Crne Gore Lucijanu Mošu Preleviću, predsjednici Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nini Ofner Bokan i svim pripadnicima te zajednice.

"S posebnim zadovoljstvom i u duhu prijateljstva, u ime Opštine Nikšić i u svoje lično ime, svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i svim Jevrejima najiskrenije čestitam veliki praznik Pesah, koji se slavi u znak sjećanja na oslobođenje jevrejskog naroda iz egipatskog ropstva, podsjećajući nas na univerzalne vrijednosti slobode, nade i dostojanstva. Neka vam duh praznika daruje mir, zdravlje i bezgraničnu ljubav“, poručio je Kovačević

Đeka: U miru i blagostanju provedite dane ovog velikog Praznika

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, čestitao je predsjednici Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, Nini Ofner Bokan,Vrhovnom rabinu Crne Gore Lucianu Mošu Preleviću i svim pripadnicama i pripadnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori praznik Pesah.

"U znaku zajedništva i hrabrosti, a koje praznik Pesaha predstavlja jevrejskom narodu koristim priliku da uputim iskrenu čestitku sa željom da nastave da baštine i čuvaju svoju kulturu. U miru i blagostanju provedite dane ovog velikog Praznika", poručio je Đeka.

Vuković: Jevrejska kultura i tradicija lijepe su i značajne kockice u mozaiku crnogorske kulturne baštine

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić Nemanja Vuković čestitao je Pesah vrhovnom rabinu Crne Gore Lucijanu Mošu Preleviću, predsjednici Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nini Ofner Bokan, kao i svim pripadnicima Jevrejske zajednice, saopšteno je iz SO Nikšić

"U ime Skupštine opštine Nikšić, i u svoje ime, najsrdačnije vam čestitam Pesah, veliki praznik koji slavi izlazak Jevreja iz Egipta i dosanjani san o slobodi. Jevrejska kultura i tradicija lijepe su i značajne kockice u mozaiku crnogorske kulturne baštine, a vaš doprinos ukupnim nastojanjima da Crna Gora postane bolje mjesto jasno je uočljiv i visoko vrednovan u našem društvu. Iskreno želim da praznik proslavite u miru, dobrom zdravlju i raspoloženju, ispunjeni nadom i ljubavlju", poručio je Vuković.

Krapović: Neka nas obilježavanje ovog vjerskog i istorijskog praznika podsjeti na snagu zajedništva, međusobnog uvažavanja, poštovanja i tolerancije

Ministar odbrane Dragan Krapović čestitao je u ime Ministarstva odbrane i u svoje lično ime Pesah, veliki jevrejski praznik svim pripadnicima i pripadnicama jevrejskog naroda u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Neka nas obilježavanje ovog vjerskog i istorijskog praznika, utemeljenog na ideji slobode i mira, nade i vjere u bolji život, iznova podsjeti na snagu zajedništva, međusobnog uvažavanja, poštovanja i tolerancije", napisao je ministar u čestitkama upućenim vrhovnom rabinu, Lucijanu Moši Preleviću i predsjednici Jevrejske zajednice Crne Gore, Nini Ofner Bokan.

On je poželio da duh tog praznika bude podsticaj za još veće razumijevanje i istrajnost da, u ovim izazovnim vremenima, zajedničkim snagama gradimo bolju budućnost i bolji život za građane naše države Crne Gore.

Dukaj: Jevrejska zajednica daje doprinos obogaćenju multikulturalnosti

Jevrejska zajednica Crne Gore kroz svoje društveno i kulturno djelovanje daje vidan doprinos obogaćenju multikulturalnosti crnogorske zajednice, što doprinosi formiranju naših neraskidivih veza iskovanih u zajedničkoj težnji ka demokratskom napretku, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

On je uputio čestitku povodom Pesaha predsjednici Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, Nini Ofner Bokan, Vrhovnom rabinu Crne Gore, Lucianu Mošu Preleviću, i svim pripadnicama i pripadnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

“Čestitam vam jedan od vaših najvećih i najsvetijih praznika. U to ime poručujem da je naša zajednička misija stvaranje humanijeg društva i želim da ovaj veliki praznik donese zdravlje, sklad i uspjeh svima vama”, kazao je Dukaj.

Koprivica: Praznik koji slavi slobodu i oslobođenje

Potpredsjednik Vlade Momo Koprivica uputio je čestitke vrhovnom rabinu Crne Gore Lucijanu Mošu Preleviću, predsjednici Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nini Ofner Bokan i svim pripadnicima jevrejske zajednice.

“Najiskrenije želim da ovaj veliki praznik, koji slavi slobodu i oslobođenje, bude obilježen u svim vašim domovima u znaku radosti, dobrog zdravlja i neprolazne težnje ka uzvišenim idealima“ poručio je Koprivica.

Bogdanović: Svaki korak putem Pesaha da bude podsjetnik na snagu duha i obnovu života

Boris Bogdanović, predsjednik Kluba poslanika Demokrata, poželio je da "svaki korak putem Pesaha bude podsjetnik na snagu duha i obnovu života".

"Povodom jednog od najvećih jevrejskih praznika Pesaha, u svoje i u ime Kluba poslanika Demokratske Crne Gore upućujem svim pripadnicama i pripadnicima jevrejskog naroda u Crnoj Gori srdačne čestitke. Neka ovo vrijeme proslave bude ispunjeno toplinom porodičnih okupljanja, dubokim razgovorima o tradiciji i zajedničkoj sreći. Neka vaš dom bude poput starozavjetne priče, ispunjen čudesima i milošću. Neka vam svaki korak putem Pesaha bude podsjetnik na snagu duha i obnovu života. Još jednom, želim da u skladu sa vjerskim i univerzalnim vrijednostima Pesaha, sve pripadnici jevrejskog naroda u Crnoj Gori ovaj veliki praznik obilježe u sreći i blagostanju", napisao je Bogdanović.

Borovinić Bojović: Jevreji veoma značajan i konstruktivan činilac našeg društva

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović uputila je čestitku rukovodstvu i svim pripadnicima Jevrejske zajednice Crne Gore povodom praznika Pesaha.

"Rukovodstvu i svim članovima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori želim da u ljubavi, zdravlju i radosti proslave sa najbližima svoj veliki praznik Pesah. Pesah je praznik slobode, a važnost njene afirmacije malo gdje se tako dobro razumijeva kao u Crnoj Gori. Jevreji su veoma značajan i konstruktivan činilac našeg društva koji vidljivo doprinosi razvoju zajedništva i saradnje među ljudima u našem gradu. Zato nam je veliko zadovoljstvo da sa njima dijelimo radost ovog drevnog praznika", poručila je Borovinić Bojović.

Bečić: Pesah nas uči važnim lekcijama o hrabrosti, zajedništvu i saosjećanju

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić kazao je da kao simbol izlaska iz faraonskog ropstva, Pesah nas uči važnim lekcijama o hrabrosti, zajedništvu i saosjećanju, vrijednostima koje slobodu čine vrijednom truda i pokazuju da uz istinsku vjeru zajednički možemo savladati sve izazove.

On je povodom najvećeg jevrejskog praznika Pesaha, uputio čestitke svim pripadnicima jevrejskog naroda.

Bečić je, kako se navodi u saopštenju Vlade Crne Gore kazao da, ovi dani svima pruže inspiraciju da brinemo "o svim našim sugrađanima i da sačuvamo i zauvijek vrjednujemo slobodu, mir i međusobno poštovanje, temelje na kojima smo izgradili našu zemlju, malu ali raznoliku i jedinstvenu."

"Uz iskrene želje da jevrejska zajednica nastavi da njeguje svoj identitet i kulturu u Crnoj Gori i da predstojeće dane Pesaha proslavite sa svojim najmilijima, u obilju zdravlja, duhovne radosti, ljubavi i mira, još jednom vam od srca čestitam praznik", rekao je Bečić.

Deković: Praznik da donese mir, zdravlje, duhovni spokoj

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković čestitao je praznik vrhovnom rabinu Crne Gore Lucianu Mošu Preleviću, predsjednici Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nini Ofner Bokan i svim pripadnicima te zajednice.

"Neka blagdan Pesaha donese mir, zdravlje, duhovni spokoj te svako dobro. Hag Pesah sameah", napisao je Deković.

Bonus video: