HRA: Inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju o sjećanju na genocid u Srebrenici podržalo još 14 NVO i 50 osoba

"Prikupljanje podrške inicijativi je i dalje u toku, s obzirom na to da Vlada na prethodnoj sjednici nije razmatrala inicijativu da sponzoriše pomenutu rezoluciju zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, Sjevernom Makedonijom, SAD, Njemačkom i drugim državama"

2416 pregleda 6 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Tokom vikenda, inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o sjećanju na genocid u Srebrenici (Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine) podržalo je još 14 nevladinih organizacija (NVO) i 50 osoba među kojima su pretežno javne ličnosti, advokati, umjetnici, profesori, novinari, predstavnici kulturne scene, itd, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

"Inicijativu sada podržava ukupno 75 nevladinih organizacija i 65 pojedinaca u Crnoj Gori. Tekst inicijative i spisak svih potpisnika su dostupni ovdje. Prikupljanje podrške inicijativi je i dalje u toku, s obzirom na to da Vlada na prethodnoj sjednici nije razmatrala inicijativu da sponzoriše pomenutu rezoluciju zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, Sjevernom Makedonijom, SAD, Njemačkom i drugim državama", ističe se u saopštenju HRA.

Dodaje se da je inicijativu danas podržala i Crnogorska evropska partija.

"Prethodno je inicijativu podržalo Bošnjačko vijeće, kao i Bosnjačka stranka, Liberalna partija, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija Crne Gore, Socijaldemokrate Crne Gore i koalicija Albanska alijansa. Pozivamo medije da objave tekst Nacrta rezolucije čiji se originalni tekst na engleskom jeziku nalazi ovdje, prevod na crnogorski ovdje, a na srpski jezik ovdje. Prevod na bosanski jezik je dostupan na objavi Memorijalnog centra Potočari. Rezolucija nije usmjerena protiv bilo kog naroda. To je očigledno iz njenog teksta", piše u saopštenju.

Iz HRA su kazali da su genocid u Srebrenici počinili pojedinci osuđeni pred Haškim tribunalom i sudovima u Bosni i Hercegovini, a ne čitav srpski narod, kako se kako su dodali netačno prikazuje.

"Rezolucija osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, naglašava značaj završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava i poziva na nastavak krivičnog procesuiranja odgovornih zločinaca. Sličnu Rezoluciju o genocidu u Ruandi, Generalna skupština je donijela 2003. godine i taj tekst je dostupan ovdje. Pozivamo Vladu da podrži ovu rezoluciju i to sponzorstvom, da bi Crna Gora i na međunarodnoj sceni pokazala odgovarajuću odlučnost da spriječi ponavljanje takvih i sličnih zločina. Glasanje o Nacrtu rezolucije u Generalnoj skupštini UN zakazano je 2. maja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: