Kolašinu više ne fali ljekara

Dom zdravlja nema više kadrovskih problema, organizovan rad i u seoskim ambulantama

7282 pregleda 92 reakcija 3 komentar(a)
Dom zdravlja Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Dom zdravlja Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinski Dom zdravlja (DZ) nema više kadrovskih problema, pa kako tvrdi direktor Milan Marković, može odgovoriti svim potrebama, kako stalnih pacijenata, tako i onih koji su na ljetovanju, zimovanju ili rade u tom gradu.

Prema informaciji dostavljenoj Skupštini opštine (SO), u DZ trenutno su četiri aktivna tima izabranih doktora za odrasle i dva pedijatra. Pored toga, u toj ustanovi stalno je i radiolog, Izabrani doktor za žene, a jedna od ljekarki polovinu radnog vremena odrađuje kao internista. Marković je saopštio i kako je veliki broj specijalista perodično u DZ, čime je, objašnjava, ostvarena značajna ušteda budžetskih sredstava, ali i obezbijeđen komfor pacijentima.

“Pored velikog broja specijalista koje angažujemo iz drugih ustanova, a najviše iz KCCG, tokom 2023. godine angažovali smo još i endokrinologa, neurohirurga i reumatologa. Politika angažovanja konsultanata iz drugih ustanova nalazi uporište u velikom komforu koji dobijaju naši sugađani, ali sa druge strane i u finansijskoj mjeri koja se manifestuje kroz uštedu veću od 6.000 eura na mjesečnom nivou. Ta ušteda nastaje nastaje u razlici između troškova koje bi Fond refundirao, a koji bi nastali kada bi svaki pacijent išao u KCCG i troškova angažmana konsultanata u DZ” tvdi direktor kolašinskog DZ.

Marković kaže da je naročit doprinos dijagnostici stalno prisustvo radiologa u DZ. Taj specijalista mjesečno obavi oko 400 pregleda na, kako direktor kaže, savremnom ultrazvučnom aparatu, a pacijenti su često i iz drugih gradova. Radovi na mini trauma centru, u kojem će se obavljati manje hirurške intervencije iz domena ortopedije, završeni su tokom minule godine.

Prema riječima Markovića, to je još jedan doprinos kvalitenoj zdravstvenoj zaštiti pacijenata u turističkom mjestu. Mini trauma centar nalazi se u prostorijama koje ranije nijesu bile u funkciji.

“Stavljanje u funkciju ovog prostora predstavlja veliki napredak u pravcu praćenja turističkog razvoja Kolašina. Doktore angažujemo iz KCCG. Krajem 2023. godine započeti su radovi ugradnji lifta koji ce fizički povezivati sva tri nivoa u našoj ustanovi. Sredstva su obezbijeđena kroz kapitalni budžet. To će omogućiti bolju iskorišćenost cijelog prostora, ali prije svega bolju dostupnost osobama starije dobi i teže pokretnim pacijentima”, piše u Markovićevoj informaciji, dostavljenoj odbornicima.

Direktor DZ objašnjava kako se s posebnom pažnjom odnose prema pacijentima sa sesokog područja. Organizovane su, tvrdi, sedmične posjete i ordiniranje u seoskim ambulantama u Dragovića Polju, Manastiru Morači i Kraljskim Barama.

“Ambulante u Dragovića Polju i Manastinł Morači potpuno su rekonstruisane zahvaljujući sredstvima Fonda za zdravstveno osiguranje. Ta dva objekta su u odličnom stanju. Rekonstrukcija je neophodna ambulanti u Kraljskim Barama. Naš Ijekar kroz zajednički projekat sa Crvenim krstom obilazi sva seoska staračka domaćinstva i obavlja osnovne pregelede i komunikaciju u njihovoj kući”, objašnjava Marković.

On je lokalni parlament informisao da je u DZ registrovano 6.102 pacijenta, a da je zaštitniku prava pacijenata tokom prošle godine stigao samo jedan prigovor koji se odnosio na kvalitet usluge.

Bonus video: