SO Bar: Povući LNG terminal iz Prostornog plana CG, oprezno sa auto-putem kroz Crmnicu

“Kapacitete Luke Bar bi trebalo optimizirati planiranjem odgovarajućih terminalam, a posebnu pažnju treba posvetiti smejernicama za planiranje, razvoj i valorizaciju slobodne zone i Luke Bar”, kazala je Suzana Crnovršanin, savjetnica predsjednika Opštine Bar

12627 pregleda 5 komentar(a)
Sa današnje sjednice SO Bar, Foto: Marija Pešić
Sa današnje sjednice SO Bar, Foto: Marija Pešić

Ministarstvo prostornog planiranja i urbanizma da iz Prostornog plana Crne Gore izbaci tačku kojom se predviđa lokacija za LNG terminal i termoelektranu “u ili blizu Luke Bar”. Potrebno je uraditi detaljnu studiju lokacije po pitanju trase auto-puta Podgorica-Bar kako bi se spriječila uzurpacija crmničkih sela.

To su zaključci današnje sjednice Skupštine opštine (SO) Bar na kojoj se raspravljalo o predlozima za izmjenu nacrta Prostornog plana koje će Opština Bar uputiti nadležnom ministarstvu do kraja javne rasprave o tom dokumentu.

Suzana Crnovršanin, savjetnica predsjednika Opštine Bar, predstavila je predloge za izmejnu Prostornog plana Crne Gore (PPCG) koje će u ime lokane uprave potpisati predsjednik Dušan Raičević.

“Posebno treba imati u vidu važeću dokumentaciju, seizmičke i geološke karakteristike ovog područja, kao is spomenike i parkove prirode, aktivne zone eksploatacije mineralnih sirovina, magistralu u željezničku prugu koje se nalaze u ovoj zoni, koje u kombinaciji sa namjenom za građevinsko područje naselja mogu stvoriti brojne konfliktne situacije u prostoru”, poručila je.

Dokumentom koji je predstavila traži se dodatna analiza i smjernice za korigovanje granica zona posebnih namjena u zoni Morskog dobra i Skadarskog jezera, zaštićenog područja prirode Katič, detaljana razrada lokacije Maljevik…

“Kapacitete Luke Bar bi trebalo optimizirati planiranjem odgovarajućih terminalam, a posebnu pažnju treba posvetiti smejernicama za planiranje, razvoj i valorizaciju slobodne zone i Luke Bar”, kazala je Crnovršanin.

Ferida Peročević iz URA iz Momčilo Leković iz Demokrata, pitali su predsjednika SO, Branislava Nenezića, zbog čega je ova sjednica sazvana po hitnom postupku i zašto se glasa o ovim predlozima kada su oni u nadležnosti opštisnkih službi.

Odbornici opozicije uputili su brojne kritike na način zakazivanja i održavanja sjednice te zbog toga što su potreban materijal za zasijedsanje dobili pola sata nakon početka a predsjednik SO Branislav Nenezić je dodao da je to predviđeno poslovnikom.

On im je odgovorio da je ovo jedna od najvažnijih tema za grad, te iako Skupština opštine nije organ koji šalje ovaj dokument, važno je da o njemu raspravljaju.

Radomir Novaković Cakan, iz partije Biram Bar, poručio je Neneziću, Lekoviću, i durgim poslanicima u Skupštini Crne Gore da ovu temu, o kojoj se raspravlja, “pokrenu tamo” i da nesuglasice iz državnog parlamenta ne donose u SO.

On je doveo u pitanje da li ova sjednica zaista bila hitna i zapitao se zbog čega u sali nema opštinskih službnika i sekretara ukoliko je povod sjednice bio alarmantan. Nenezić je na to odgovorio da ga više zabrinjava što u sali nema svih 37 odbornika koje su izabrali Barani.

Milena Božović iz iste partije je istakla da imaju obavezu da zaštite prostor, jer ga nema na pretek.

“Trebali smo da dobijemo skupštinski materijal, pa makar nacrt primjedbi na Prostorni plan. Na ovu sjednicu trebali su biti pozvani planeri, odnosno ljudi od struke, da bi sa svog stručnog aspekta pomogli i dali nam odgovore na pitanje. Struka mora i treba da se pita, a ne politika. Ako zanemarim o struku, u problemu smo i mi i generacije poslije nas“, poručila je Božović.

Andrea Marstjepović iz DPS-a je kazala da je PPCG jedan od najzančajnijih dokumenata za državu. Istakla je da javna rasprava o ovom dokumentu u Baru bila jedna od najstrasparentnijih.

“Teško je ovakav dokument usaglasiti da svi budu zadovoljni. Međutim, svi moramo razmišljati o strateškim prioritetima I potrebi da se grad razvija a naša obaveza kao predstavnika građana je da ta rješenja podržimo bez obzira na kojoj se strani nalazimo”, poručila je.

SO Bar Prostorni plan
foto: Marija Pešić

I DPS zagovarao LNG terminal

Odbornica DPS Nikica Purlija opoziciji je kazala da nemaju hrabrosti da se suprostave LNG terminalu jer bi trpili političke posledice unutar svojih partija što je za nju sramota.

Odgovorio joj je Momčilo Leković koji je kazao da je i DPS zagovarao LNG terminal dok je bio na vlasti.

“I vasa ministarska ekonomije, Dragica Sekulić, je još 2019. godine govorila da će Luka Bar biti baza tečnog gasa. Čak je održavala radionice o korišćenju tečnog prirodnog gasa. DPS je dakle podržavala, do promjene vlasti, ideju o LNG terminal u Baru. Tada je to bilo sve okej i nije bilo javnih rasprava”, kazao je Leković.

On je istakao da struka treba da odluči da li je ovaj projekat dobar za grad ili ne, a ne političari. Kada struka da svoju riječ, on će se izjasniti za ili protiv i dodao je da nema politički strah kako mu kolege iz vlasti spočitavaju.

Darko Janković iz Pokreta Evropa sad je istakao da bi rasprava bila konstruktivnija da su materijale, koje je pohvalio, dobili ranije.

“Informisao sam se, koliko sam mogao, sa ljudima iz struke. Sada kada znam više, mislim da sam u težoj situaciji. Ako je ovaj Memorandum o razumijevanju iko pročitao, vidio je da tu nema ništa obavezujuće za Crnu Goru ili grad Bar”, kazao je Janković.

Njegov utisak je da se komunikacija u LNG terminal putem javnih kanala informisanja fokusirala na sijanje straha među građanima. Puno je stvari protiv terminala, dodao je, ali ima i pozitivnih a to je što će Bar možda imati energiju na svom području i dobio bi dio infrastrukture koji je za to potreban, mogućnost skladištenja gasa kao energenta i djelimičnu nezavisnost.

“Ukoliko je namjera sadašnje i prošle Vlade da do ovoga dođe, mislim da je sve trebalo biti mnogo transparentnije”, zaključio je.

Pomenuo je referendum kao opciju jer ne želi da njih 37 u Sali odlučuje o sudbini svih stanovnika Bara.

Kada je u pitanju auto put kroz Crmnicu, on je uvjeren da niko neće pregaziti ničije kuće, grobove ili vjerske objekte.

Odbornik Biram Bar, Aleksandar Lekić, smatra da je PPCG predmet mnogih korekcija, izmjena i dopuna, a posebno problematičnim smatra putne pravce. Ne misli da je LNG terminal dobra ideja te da je više negativnih nego pozitivnih posledica.

Kao glavne negativne aspekte on je naveo potencijalno ugrožavanje sigurnosti i zagađenje životne sredine.

Predsjednik SO, Bransilav Nenezić, kazao je da ne postoji mogućnost da se u Baru bezbjedno skladišti tečni gas te da je to riječ struke. Izgradnja LNG terminala bi značila, po njegovim riječima, da u Bar više ne mogu dolaziti kruzeri i drugi brodovi koji su od velikog značaja za turizam. Napomenuo je da Crna Gora nema gas te da bi postala zavisna od uvoznog.

“Veliki broj koraka je uređen na osnovu tog Memoranduma koji je potpisan i imamo LNG u predlogu PPCG. Evropska unija je potpisala rezoluciju o ukidanju fosilnih goriva do 2050. Zašto, zapitajte se, grad Bar? LNG ne mora da se gradi u Baru”, kazao je Nenezić.

Osamnaesta sjednica SO Bar, sazvana po hitnom postupku na inicijativu šefa lokalnog parlamenta, na dnevnom redu je imala samo jednu tačku, predlog za izmjene i dopune PPCG a glasalo se samo o zaključcima sjednice.

Bonus video: