Opština Kolašin pomaže parove koji žele potomstvo

Opština Kolašin je u ovogodišnjem budžetu opredijelila ukupno 8.000 eura za podršku parovima, kojima je neophodna medicinski potpomognuta oplodnja

4769 pregleda 29 reakcija 6 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Pravo na podršku od 4.000 eura iz lokalnog budžeta za postupak medicinski potpomognute oplodnje (MPO) imaće Kolašinke i Kolašinci koji žive u bračnim ili vanbračnim zajednicama, a koji su iskoristili pravo na liječenje neplodnosti na teret troškova obaveznog zdravstvenog osiguranja.

To je određeno novim opštinskim pravilnikom, kojim je podrška od 1.000 eura predviđena za sve one koji započinju ili su već započeli liječenje neplodnosti primjenom postupka MPO. O njihovim zahtjevima, precizirano je tim aktom, odlučivaće komisija sačinjena od predstavnika Opštine, specijaliste ginekologije i akušerstva, psihologa ili specijaliste psihijatrije.

Prema pravilniku, kriterijumi za raspodjelu tih sredstava su godine žene, broj zajedničke djece, broj neuspjelih pokušaja MPO i visina mjesečnih prihoda bračnih ili vanbračnih supružnika. Komisija će, kako piše, uzimati u obzir i specifične životne okolnosti podnosioca prijave.

“Dodijeljena finansijska sredstva se mogu koristiti isključivo za liječenje neplodnosti postupcima MPO homolognom i heterolognom vantjelesnom oplodnjom (IVF i ISCI), kao i za troškove koji nastaju tokom spovođenja tog postupka. Korisnik sredstava je dužan da u periodu od šest mjeseci od dana potpisivanja ugovora predsjedniku Komisije dostavi Izvještaj o namjenskom utrošku sredstava uz fotokopije svih računa po kojima je izvršeno plaćanje”, piše u Pravilniku.

Opština Kolašin je u ovogodišnjem budžetu opredijelila ukupno 8.000 eura za podršku parovima, kojima je neophodna MPO. Predlogom odluke, koji su lokalnom parlamentu podnijeli odbornici Pokreta Zajedno gradimo Kolašin, ukupno sufinansiranje troškova MOP za parove iz Kolašina trebalo je da bude 20.000 eura. Predlogom je bilo predviđeno da korisnici, koji sredstva za postupak MPO više ne mogu ostvariti na teret Fonda za zdravstveno osiguranje dobiju iz lokalnog budžeta do 80 odsto troškova u zemlji i do 60 odsto troškova postupka u inostranstvu. Takođe i da onima koji su u postupku MPO na teret Fonda za zdravstveno osiguranje bude sufinansirano 500 eura po priloženim računima.

“Opština Kolašin mora jačati natalitetnu politiku, te pomoći bračnim i vanbračnim parovima i pojedincima koji se žele ostvariti u ulozi roditelja, a na taj način omogućiti svojim građanima, parovima i pojedincima, koji godinama čekaju na ovakvu vrstu pomoći, da se konačno ostvare kao roditelji. Do sada je opština Kolašin budžetom opredjeljivala određena sredstva za taj vid pomoći preko NVO sektora. Međutim, smatramo da je to pitanje koje se mora urediti odlukom i za koje se moraju opredijeliti značajno veća sredstva nego što je to sada slučaj”, obrazložili su opozicioni odbornici.

Predlog odluke, kako su objasnili, zasniva se na sličnoj praksi koju pojedine opštine u Crnoj Gori sprovode u kontinuitetu pružanjem pomoći za svoje građanke i gađane kada je riječ o MPO.

Bonus video: