Čobeljić: Da li ne vjeruju ocjenama oficira u interesu Crne Gore

“Možda Volkov i ministar Bošković ne vjeruju u kompetentnost oficirskog kadra da ocjenjuje svoje potčinjene vojnike pa su njih dvojica, “u interesu Crne Gore i u interesu podmlađivanja Vojske’’, primijenili te njihove tajne kriterijume”
134 pregleda 4 komentar(a)
Nenad Čobeljić
Nenad Čobeljić
Ažurirano: 29.07.2017. 19:57h

Predsjednik Sindikata odbrane Vojske Nenad Čobeljić pozvao je šefa za ljudske resurse Ministarstva odbrane Mihaila Volkova da saopšti koji su to kriterijumi na osnovu kojih je procijenio da nijesu “najbolji vojnici” po ugovoru oni kojima se neže produžiti.

“U Vojsci postoji precizno uređen sistem i kriterijumi ocjenjivanja pripadnika Vojske po brojnim segmentima. Na osnovu tih ocjena i kriterijuma komandanti i načelnik Generalštaba su tražili produženje ugovora pomenutim vojnicima”, naveo je Čobeljić. On je u sredu saopštio da je 30-ak vojnika po ugovoru obaviješteno da će im biti raskinuti ugovori, poslije godinu dana službe.

Volkov je zatim objavio da u MO ima mjesta samo za najbolje i da oni donose konačnu odluku.

“Možda Volkov i ministar Bošković ne vjeruju u kompetentnost oficirskog kadra da ocjenjuje svoje potčinjene vojnike pa su njih dvojica, “u interesu Crne Gore i u interesu podmlađivanja Vojske’’, primijenili te njihove tajne kriterijume”. Pošto prognani vojnici u prosjeku ne prelaze 24 godine, a teži se podmlađivanju Vojske, vjerovatno će se novih 54 plus novih 30 na mjesto prognanih primati direktno iz školskih i predškolskih ustanova”, ironično je poručio predsjednik Sindikata.

On je pozvao Volkova da, kao ‘’pravnik’’ saopšti koliko otpuštenih vojnika ima osnov za podnošenje tužbe zbog nezakonitog otpuštanja i kolike štete će zbog toga pretrpjeti Crna Gora. “To je njegov posao, inače se u prethodnom periodu ‘’borio’’ da smanji broj tužbi i šteta po tom pitanju”, kaže Čobeljić.

On tvrdi da je otpuštannje 30-ak i dovođenje 80-ak novih vojnika po ugovoru suprotno mjerama štednje Vlade, pa je premijera pozvao da smijeni ministra Predraga Boškovića zbog vođenja suprotne politike.

Volkov je na pres konferenciji rekao da je u pitanju 23, a ne 30 vojnika kojima će prestati ugovor.

“Predsjednik da vrati Zakon o VCG”

Čobeljić je od predsjednika države Filipa Vujanovića tražio da Zakon o Vojsci, koji je je davno usvojila Skupština, vrati na doradu poslanicima i da ga ne potpiše.

On navodi da je taj propis destruktivan i štetan za vojsku, da nije rezultat socijalnog dijaloga i da sadrži elemente diskriminacije i nejednakih prava za zaposlene. Napisao je i da su ignorisani predlozi koji su se ticali zaposlenih na Radnoj grupi koja je pripremala Nacrt, kao i da je Skupštini dostavio preko 40 amandmana koji nije razmatrala.

Čobeljić je tražio da prisustvuje raspravi o Predlogu zakona na Odboru za bezbjednost, ali, navodi, nije pozvan.

Bonus video: