Sportisti dobili sistematske preglede

Ministarstvo sporta i KC potpisali su krajem jula Memorandum o saradnji u oblasti zdravstvene zaštite, kako je objašnjeno, da bi se unaprijedila zdravstvena zaštita sportista i podigao nivo svijesti o značaju pravilnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti
136 pregleda 3 komentar(a)
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Nikola Janović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.07.2017. 19:44h

Klinički centar (KC) tražio je od Ministarstva sporta novac za nabavku opreme za liječenje djece, pa je iz budžeta tog resora preusmjereno 150.000 eura Fondu za zdravstveno osiguranje. Za to je dala saglasnot Vlada prije dva dana, koja je zadužila Ministarstvo finansija da preusmjeri novac.

Ministarstvo sporta i KC potpisali su krajem jula Memorandum o saradnji u oblasti zdravstvene zaštite, kako je objašnjeno, da bi se unaprijedila zdravstvena zaštita sportista i podigao nivo svijesti o značaju pravilnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti.

“Na osnovu Memoranduma, u KC biće obezbijeđeni besplatni sistematski pregledi za djecu koja se bave sportom i koja su registrovana kod nacionalnih sportskih saveza. Sprovođenje pregleda počeće u septembru 2017, a u prvoj fazi odabrano je pet sportskih saveza - Fudbalski, Košarkaški, Rukometni, Vaterpolo i Odbojkaški savez”, piše u dokumentu koji je usvojila Vlada. Kroz saradnju sa KC, dodaje se, djeca iz tih saveza biće pregledana u Institutu za bolesti djece.

Navodi se da će ljekari Instituta za bolesti djece nedjeljno pregledati 40, a da je procjena da će mjesečno da bude pregledano 160 djece.

U predlogu piše da se KC, u vezi sa tim, obratio Ministarstvu sporta kako bi preusmjerili budžetska sredstva radi nabavke opreme za jedinicu Intenzivnog liječenja Dječje bolnice i da su, uz zahtjev, dostavili specifikaciju troškova za nabavku aparata i opreme.

Bonus video: