PROBLEMI ČESTO SKRIVENI OD JAVNOSTI

MUP: Uključiti sve institucije u borbu protiv trgovine ljudima

Iz Nacionalne kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima su ukazali da je trgovina ljudima zabrinjavajuća i zastrašujuća pojava koja na žrtve i društvo ostavlja nesagledive posljedice
144 pregleda 2 komentar(a)
trgovina ljudima, Foto: Mup.gov.rs
trgovina ljudima, Foto: Mup.gov.rs
Ažurirano: 29.07.2017. 17:54h

Crna Gora će nastaviti sa unaprjeđivanjem multidisciplinarnog pristupa u borbi protiv trgovine ljudima kroz veće uključivanje svih institucija i organizacija koje na lokalnom nivou mogu da doprinesu punoj realizaciji nacionalne politike u toj oblasti.

To je saopšteno iz Nacionalne kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima povodom 30. jula, dana koji je Rezolucijom Generalne skupštne Ujedinjenih nacija ustanovljen kao Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Iz Kancelarije su ukazali da je trgovina ljudima zabrinjavajuća i zastrašujuća pojava koja na žrtve i društvo ostavlja nesagledive posljedice.

Ta pojava, kako dodaju, danas u svijetu poprima različite oblike koji su često skriveni od očiju javnosti.

„U pitanju je teška povreda osnovnih sloboda i osnovnih ljudskih prava, čije su najveće žrtve žene i djeca koje su uglavnom seksualno eksploatisani ili su žrtve prisilnog rada“, pojasnili su iz Kancelarije.

Kako navode, Crna Gora se jasno opredijelila kada je u pitanju taj globalni problem i svojim ne samo strateškim dokumentima, već i jasno definisanim i konkretnim aktivnostima, dokazala da je pouzdan partner svim pozitivnim snagama na domaćem i međunarodnom nivou, a sve u cilju sprječavanja da ljudsko biće bude predmet jednog od najgorih oblika zločina, kakav je trgovina ljudima.

„Stoga ćemo i u narednom periodu nastaviti sa unapređivanjem multidisciplinarnog pristupa u borbi protiv trgovine ljudima kroz veće uključivanje svih institucija i organizacija koje na lokalnom nivou mogu da doprinesu punoj realizaciji nacionalne politike borbe protiv trgovine ljudima“, poručili su iz Kancelarije.

Oni su podsjetili na SOS liniju za žrtve trgovine ljudima čiji je broj 11 666, a putem kojeg svi zainteresovani građani, putnici i turisti 24 sata dnevno besplatno, pozivom sa svih mreža u Crnoj Gori, mogu dobiti sve potrebne informacije u vezi za problemom trgovine ljudima i službama za pomoć.

Preporučujemo za Vas