GA: Unaprijediti kapacitete za djelotvorne istrage

U Izvještaju se kaže da su Ministarstvo pravde i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) nastavili da sarađuju sa NVO i budu otvoreni za dalji razvoj i napredak po pitanju poštovanja prava lica lišenih slobode i uslova u kojima oni borave
0 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Facebook/Gradjanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Facebook/Gradjanska alijansa
Ažurirano: 29.07.2017. 11:07h

U Crnoj Gori se poštuju ljudska prava lica lišenih slobode, ali nadležne institucije, prije svega tužilaštvo, moraju unaprijediti kapacitete i standarde za hitne, nepristrasne i djelotvorne istrage koje bi vodile zakonskom kažnjavanju počinilaca torture.

To je pokazalo istraživanje Građanske alijanse (GA) koje je ta nevladina organizacija (NVO) sprovela u okviru projekta „Reforma sistema izvršenja krivičnih sankcija“, uz podršku Ambasade Holandije.

Realiazacija projekta počela je 2016. godine i, kako je planirano, trajaće dvije godine.

„Generalno gledano, poštovana su prava lica lišenih slobode, a registrovali smo manji broj navoda o zlostavljanju i torturi u odnosu na raniji period“, navodi se u izvještaju nakon prve godine monitoringa, za koji su informacije prikupljane do 25. jula ove godine.

Kako se navodi, ostaje zabrinutost da ranije registrovani slučajevi torture, zlostavljanja i nehumanog postupanja nijesu istraženi i adekvatno procesuirani pred nadležnim pravosudnim organima.

U Izvještaju se kaže da su Ministarstvo pravde i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) nastavili da sarađuju sa NVO i budu otvoreni za dalji razvoj i napredak po pitanju poštovanja prava lica lišenih slobode i uslova u kojima oni borave.

„Imajući u vidu da tokom izvještajnog perioda nijesmo registrovali slučajeve torture u ZIKS-u i da je realizovan određen broj obuka na temu antitorture, možemo reći da službenici ZIKS-a primjenjuju silu i druga ovlašćenja u skladu sa zakonom“, rekli su iz GA.

Iz te NVO su poručili da je, zbog ranije registrovanih slučajeva i uočenih brojnih izazova i problema u svakodnevnom radu, neophodno nastaviti sa edukacijom i uspostaviti sistemski pristup edukaciji službenika u toj oblasti.

I u ovom periodu nastavilo se, kako su rekli, sa popravljanjem materijalnih uslova.

“Međutim, tokom monitoring posjeta primijećen je nivo popunjenosti smještajnih kapaciteta koji se može označiti u pojedinim djelovima na ivici, dok se u nekim radilo o prebukiranosti i zbog toga je, pored napora koji se tiču popravljanja smještajnih kapaciteta i uslova, neophodno dalje razvijati primjenu alternativnih sankcija“, smatraju u GA.

Kako su ocijenili, kapaciteti zdravstvene službe značajno su popravljeni, i neophodno je da u narednom periodu njen rad prekontroliše Ministarstvo zdravlja, imajući u vidu da do sada nije vršena kontrola.

Iz GA navode da ostaje zabrinutost zbog sporih i nedjelotvornih istraga i sudskih postupaka po ranije prijavljenim slučajevima torture.

"Zbog toga nadležne državne institucije, prije svega tužilaštvo, moraju unaprijediti kapacitete i standarde za hitne, nepristrasne i djelotvorne istrage koje bi vodile zakonskom kažnjavanju počinilaca torture“, poručuju iz te NVO.

Kako navode, nadležni u ZIKS-u trebalo bi da sprovedu disciplinske postupke i utvrde odgovornost svih počinilaca, na osnovu navoda o kršenju prava lica lišenih slobode.

„Ovakva praksa trebalo je da bude primijenjena i u slučaju iz januara 2015. godine kada su se službenici svetili osuđenim licima zbog napada na njih“, saopštili su iz GA, i napomenuli da je to preporuka i zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Kako navode, u pojedinim djelovima zatvora često dolazi do nasilja i netrpeljivosti među osuđenicima.

Iz GA dodaju da bi uprava ZIKS-a trebalo da suzbija nasilje među zatvorenicima, a službenici da se suzdrže od njegovog ohrabrivanja i reaguju na svaki slučaj nasilja među osuđenicima, kao i da informacije o tome dostave upravi.

Kada je u pitanju Uprava policije, GA je u ovom periodu registrovala navode o zlostavljanju i torturi, odnosno prekoračenju ovlašćenja policijskih službenika.

„Zbog toga, prava lica lišenih slobode u postupanju službenika Uprave policije još nijesu garantovana i u praksi njihovo poštovanje ne garantuju ustanovljena i prihvaćena pravila postupanja, jer policijski službenici, ne samo da su u prethodnom periodu kršili prava, već nijesu prijavljivali odgovorne službenike, ćutali su i solidarisali se sa službenicima koji su brutalno prebijali građane“, ocijenili su iz GA.

Kako navode, nadležno državno tužilaštvo nije sprovelo hitne i djelotvorne istrage koje bi identifikovale i procesuirale sve odgovorne, a kao glavni razlog navedeno je to što Uprava policije nije dostavila informacije o policijskim službenicima koji su prebijali građane.

Posebno brinu, kako su rekli iz GA, loši rezultati istrage brutalnog prebijanja građana nakon protesta u oktobru 2015. godine, kada su putem video zapisa prikupljeni brojni primjeri prebijanja građana, ali i ćutanje policije i sakrivanje informacija o tim slučajevima.

U izvještaju se kaže da u Specijalnoj bolnici za psihijatriju nijesu registrovani slučajevi torture i nehumanog postupanja ili kažnjavanja.

S druge strane, kako se navodi, u funkcionisanju te bolnice postoje brojni problemi.

„Socijalni pacijenti“ kojima više nije potrebno bolničko liječenje i „sudski pacijenti“ čiji broj znatno premašuje kapacitete predviđene za njihov smještaj, nemaju adekvatno regulisan položaj u bolnici“, saopšteno je iz GA.

Zbog toga, poručuju iz te NVO, država treba da razvije sistem socijalne brige i staranja i poveća dostupnost adekvatnih alternativa psihijatrijskim bolnicama, i osigura da osobe koje ne zahtijevaju dalji tretman u Specijalnoj bolnici za psihijatriju, dobiju adekvatnu zaštitu i deinstitucionalizaciju.

Iz GA navode da država treba da nastavi sa započetim aktivnostima na rješavanju položaja „socijalnih“ pacijenata, i mora da unaprijedi sistem socijalne zaštite i psihijatrijskog liječenja u zajednici.

„Država treba da nastavi i ubrza aktivnosti na izgradnji zatvorske bolnice kako bi se stvorili uslovi za izmještanje pacijenata sa izrečenom mjerom obaveznog liječenja (sudski pacijenti) koji sada čine oko 40 odsto ukupnog broja pacijenata“, saopštili su iz GA.

Bonus video: