Grbović za "Vijesti": Nemoralni dijele lekcije iz morala

Ova zdravstvena ustanova je najizraženiji primjer dugogodišnje nebrige i loše strategije u zdravstvu, kazao je za"Vijesti" direktor bolnice u Pljevljima

9883 pregleda 7 komentar(a)
Bolnica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Bolnica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Bolnica u Pljevljima decenijama se suočava sa nedostatkom kadra i najizraženiji je primjer dugogodišnje nebrige i loše strategije u zdravstvu.

To je u razgovoru za “Vijesti” ocijenio direktor te zdravstvene ustanove Saša Grbović.

“Ne može se reći da je to ekskluzivni problem zdravstva u Pljevljima, ali svakako da je naša bolnica najizraženiji primjer dugogodišnje nebrige i loše strategije u zdravstvu. Olako se zaboravilo da je u periodu od 2014. do 2019, preko 200 ljekara napustilo javno zdravstvo, odlaze i da rade u privatnoj praksi ili u nekoj od država Zapadne Evrope ili Skandinavije”, rekao je Grbović, koji radi i kao ginekolog u pljevaljskoj bolnici.

Po sistematizaciji radnih mjesta, Opšta bolnica u Pljevljima trebalo bi da zapošljava 52 ljekara specijalista i supspecijalista, a trenutno ih 15 manje.

“Sa posljednja dva dolaska sa specijalizacije pedijatra i oftalmologa u ustanovi radi 37 specijalista (sa supspecijalistima), od kojih tri penzionera sa važećim licencama za rad i ozbiljnim stručnim referencama. Na specijalizaciji je trenutno jedan ginekolog, dva hirurga (jedan u stanju mirovanja), jedan vaskularni hirurg, jedan anesteziolog i jedan ORL specijalista. Ministarstvo zdravlja odobrilo nam je devet specijalizacija, ali su se na posljednja dva konkursa javio samo po jedan ili dva ljekara”, rekao je Grbović.

Zahvaljujući dobroj saradnji sa zdravstvenim centrima u državi i regionu, Bolnica uspijeva da “donekle nadoknadi hronični nedostatak kadra”.

Nema tačan podatak koliko je ljekara u poslednjih tridesetak godina napustilo Pljevlja, ali kaže da je broj dvocifren.

“U tom periodu mnogo je kadra napustilo naš grad zbog nemogućnosti dobijanja specijalizacije, nemogućnosti usavršavanja, a ispostavilo se da su ljekari koji su nas tada napustili trenutno vodeći u svojim oblastima u većim regionalnim centrima, što dovoljno govori koliko su Pljevlja izgubila njihovim odlascima”, rekao je Grbović.

Saša Grbović
Saša Grbovićfoto: Privatna arhiva

Dosta ljekara, ističe on, u prethodnih 30 godina iskoristilo je Opštu bolnicu kao “odskočnu dasku”, odnosno usputnu stanicu “sa koje su uzeli ono što im je trebalo i otišli”.

“Tu treba imati u vidu i moralni aspekt cijele priče, jer pojedinci dozvoljavaju sebi da dijele moralne lekcije sa duboko nemoralne pozicije. Da bi zadržali kadrove u Pljevljima, da bi privukli ljude iz drugih gradova, moramo im prvo obezbijediti uslove rada. Uslov bez koga se ne može, je zgrada nove bolnice. Punih 20 godina, pred svake izbore Pljevljacima je obećavana nova bolnica. Moram naglasiti da u dijelu projekta bolnice nije napisano niti jedno slovo na papiru i da su to sve bile prazne priče sa ciljem anesteziranja građana Pljevalja”, rekao je Grbović.

Na pitanje koliko su ljekari nakon završene specijalizacije obavezni da rade u Pljevljima Grbović je odgovorio koliko im je trajala specijalizacija.

“Po dobijenoj specijalizaciji ljekar potpisuje ugovor o specijalizaciji sa ustanovom, “godinu za godinu”, što će reći da je obavezan da radi u ustanovi koja ga je poslala na specijalizaciju, uplaćivala mu platu, odvojeni život i sve doprinose, onoliko koliko traje specijalizacija. Moram naglasiti da lično smatram da su ljekari elita svakog društva i da moraju da pokažu i svojim moralnim odnosom prema preuzetim obavezama da to zaista i jesu. Ipak i pored svega, mi trenutno imamo dvije tužbe pred nadležnim sudovima i koje su, iako još nepravosnažne, presuđene u korist bolnice u iznosima oko 30 000 eura za nepunu specijalizaciju, što će reći da je sa svakim ljekarom koji se nije vratio u ustvanovu posle završenog usavršavanja, ustanova izgubila, materijalno gledano jedan visoko kvalitetan ultrazvučni aparat (ukupni troškovi po platama na današnji dan bi bili oko 90 000 eura)”, rekao je Grbović.

Tvrdi da u posljednje tri godine nije bilo nijednog odlaska iz bolnice uz njegovu saglasnost.

“Smatram da bi to bilo duboko nemoralno sa moje strane, urušavanje ustanove i urušavanje uslova zdravstvene zaštite stanovnika Pljevalja, kada bih ustanovu lišio već ionako deficitarnog kadra”, kazao je Grbović.

On ističe da se trude da kroz sufinansiranje supspecijalizacija produže obavezu mladih specijalista prema bolnici.

“Kao ustanova, trudimo se da uz podršku usavršavanja, naravno uz održivost redovnog rada na odjeljenjima, bez ugrožavanja pružanja zdravstvene zaštite, kroz finansiranje supspecijalizacija, produžimo obavezu mladih specijalista prema bolnici i nadam se da smo postavili temelje gdje će se dugoročno gledano, doći do popunjavanja nedostajućeg kadra”, istakao je Grbović.

Na pitanje da li u pljevaljskoj bolnici postoje liste čekanja Grbović je kazao da pljevaljska bolnica nije izuzetak od velike većine bolnica u regionu po tom pitanju.

“One postoje za preglede u onim oblastima medicine, gdje smo deficitarni. Najviše iz oblasti interne medicine. Moram naglasiti da hitni pacijenti, kao i pacijenti oboljeli od maligniteta imaju prioritet i za njih ne postoje liste čekanja. Pokušali smo da angažovanjem ljekara iz drugih ustanova, smanjimo te liste, te su npr. na kardiologiji, svaki vikend angažovani ljekari iz drugih centara, od kojih je jedan i profesor univerziteta”, rekao je Grbović. Ističe da je u pljevaljsku bolnicu, u posljednje tri godine uloženo oko milion eura.

“Lako se zaboravilo u kakvom stanju je bila bolnica u Pljevljima prije samo tri godine, ako je sudeći po komentarima nekih javnih ličnosti i javnih poslenika iz Pljevalja, koji nameću mišljenje da je nešta lošije nego što je bilo u vrijeme trodecenijske zapostavljenosti Pljevalja, a vjerovatno i cijelog zdravstvenog sistema. Tih martovskih dana 2021, Pljevlja nisu imala skener, vozači su po dva puta dnevno vozili pacijente za KCCG samo zbog rutinske stvari kao što je CT. Pacijenti su liječeni u vojnom stacionaru, bolnica je imala 30-ak boca kiseonika, koje bi nam izdržale četiri sata u periodu “delta talasa”. Mislim da je u tom trenutku radno aktivan bio samo jedan internista. RTG aparat iz 2009. godine se ubrzo pokvario, resursi aparata naravno davno istekli. Počev od tada, od razvođenja centralnog kiseonika na odjeljenju Interne medicine, koji je u tom trenutku život značio za mnoge, od nabavke 64 slajsnog CT (oko 250.000 eura), opravke RTG aparata (preko 30.000), donacijama RUPV, EPCG i iz državnog budžeta u bolnicu je uloženo oko milion eura. Ortopedski sto (70.000), RTG aparat sa C lukom, (oko 50.000), samo ortopedskoj sali. Sa nabavkom autoklava (77.000 eura), kompletiranjem laparoskopa i hirurške opreme u vrijednosti od 60.000 do 70 000 eura do kraja godine, zavisno od tendera, praktično je cijeli operativni blok obnovljen. Naravno uz građevinske radove. Na ginekoloiji uz novu operacionu lampu od 25 000 eura i porođajni sto od 30 000 eura mislim da prvi put u istoriji imamo uslove dostojne čovjeka. U narednih 10-ak dana završićemo kompletnu obnovu vešeraja”, rekao je Grbović.

Gradnja bolnice najkompleksniji projekat u Crnoj Gori trenutno

Grbović očekuje da će uskoro biti raspisan tender za gradnju nove bolnice u Pljevljima, projekat daleko kompleksniji i od Klinike za mentalno zdravlje i Infektivne Klinike. Menadžment bolnice je u saradnji sa kompetentnim arhitektonskim i građevinskim kućama, a u skladu sa potrebama građana Pljevalja i Žabljaka uradio Projektni zadatak idejnog rješenja, na osnovu koga je na međunarodnom konkursu odabrano idejno rješenje za OB Pljevlja.

“U tom periodu takođe imamo “zastoj” od preko pola godine zbog sajber napada na sajtove Vlade, što je takođe olako zaboravljeno. Po odabranom rješenju pristupili smo izradi Projektnog zadatka glavnog projekta, vrlo izazovan zadatak, posebno imajući u vidu da u Crnoj Gori preko 30 godina nije urađen tako veliki i zahtjevan objekat. Pohvalio bih proaktivan stav ministra zdravlja i Vlade, kao i jasnu želju da ovaj projekat bude doveden do kraja i da u narednih mjesec do mjesec i po imamo raspisan tender po principu “Projektuj i izgradi””, kazao je Grbović.

To bi smatra on bila i jasna poruka da će ovaj grad da živi, da će se u njega ulagati i da je ovo samo prvi u nizu projekata u gradu.

Bonus video: