Vuković: Deveti maj je vječni simbol pobjede nad najvećim zlom koje je prijetilo čovječanstvu

Istakao je da Evropska unija nema alternativu, da je evropski put Crne Gore „jedini put kojim treba da ide naša država“ i da vjeruje da će Crna Gora uskoro postati članica EU

3831 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić, Nemanja Vuković, sa predstavnicima Vojske Crne Gore i nikšićke Organizacije boraca narodnooslobodilačkog rata (OBNOR) povodom 9. Maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, položio je vijenac na spomenik palim borcima pod Trebjesom. Kako je kazao, 9. maj je vječni simbol pobjede nad najvećim zlom koje je prijetilo čovječanstvu.

"Ali i simbol nade da zajednički možemo graditi evropsku budućnost. Dužni smo da se suprotstavimo svim sistemima koji su zasnovani na totalitarizmu i netrpeljivosti jer vjerujem da samo tako možemo graditi i našu evropsku perspektivu, društvo jednakih šansi i državu jednakih prava", kazao je Vuković.

Istakao je da Evropska unija nema alternativu, da je evropski put Crne Gore „jedini put kojim treba da ide naša država“ i da vjeruje da će Crna Gora uskoro postati članica EU.

Predsjednik OBNOR-a Nikšić Tomislav Bulajić podsjetio je da je u Drugom svjetskom ratu iz nikšićkog sreza učestvovalo11.000 boraca,

„Njih 1.516 je poginulo kao borci, a 665 kao žrtve fašističkog terora. Crna Gora je dala 252 narodna heroja, od toga su 48 iz Nikšića. Nikšić se odužio Crnoj Gori i Jugoslaviji. Naši borci su jednako pali boreći se za Jugoslaviju i jednako za Crnu Goru“, kazao je Bulajić.

Cvijeće na spomenik pod Trebjesom položila je i delagacija nikšićkog Opštinskog komiteta Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore (JKPCG). Sekretar Komiteta Jovan Vujović kazao je da je Trebjesa nijemi svjedok istorije, a da je „trebješka poljana često puta u krv okupana“.

"Mi smo danas ko zna koji put pred ovim spomenikom simbolom borbe našega naroda protiv dvostrukog neprijatelja- poitiv fašističkih osvajača i njihovih kvislinških pomagača", kazao je Vujović i izrazio nadu da će se ubuduće svi organizovanije i masovnije boriti za srećniju budućnost svih generacija i pokoljenja.

Bonus video: