Morsko dobro: Turisti i građani da prijave ako im ne daju na ponte

Ističu da su ponte državna svojina i da svi mogu da ih koriste osim u “slučajevima kada je Zakonom drugačije određeno”
157 pregleda 4 komentar(a)
Boka Kotorska, lijepo vrijeme, sunčano, Foto: Shutterstock
Boka Kotorska, lijepo vrijeme, sunčano, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.07.2017. 19:32h

Iz “Morskog dobra” pozvali su sve građane i turiste da prijave ako im bilo ko ne dozvoljava korišćenje ponti u Bokokotorskom zalivu.

Ističu da su ponte državna svojina i da svi mogu da ih koriste osim u “slučajevima kada je Zakonom drugačije određeno”, povodom navodnih sve češćih slučajeva da se ne dozvoljava pristup i korišćenje obale na području morskog dobra, posebno u Boki Kotorskoj.

“Obala, odnosno plaže, ponte, pristaništa i slično, koja nije ustupljena na korišćenje putem javnog poziva, a na osnovu važećeg Plana objekata privremenog karaktera, dostupna je svima pod jednakim uslovima za korišćenje u skladu sa predviđenom namjenom“, pojasnili su iz Morskog dobra.

Navode da su djelovi obale dati u zakup lako prepoznatljivi.

“Sve ostale djelove obale u državnoj svojini, građani i turisti mogu slobodno koristiti u skladu sa namjenom obale i u duhu dobrog domaćina, u čemu niko nema pravo da ih spriječava ili ometa“.

Saopštili su da je o tom problemu razgovarano i na nedavno održanom Koordinacionom tijelu za praćenje turističke sezone u Opštini Kotor, kada je zaključeno da će Komunalna policija, u saradnji sa kontrolorima Morskog dobra, “intenzivirati aktivnosti na sprečavanju pojava ometanja slobodnog korišćenja morskog dobra”.

“Ovim putem aplelujemo na građane i turiste da svaku situaciju ometanja slobodnog korišćenja morskog dobra u državnoj svojini u skladu sa njegovom namjenom, prijave opštinskim komunalnim policijama/inspekcijama ili na turistički telefon broj 1300“.

Bonus video: