Muškarci neće stomak, žene hoće veće grudi

Lično mi se ne dopadaju mnogi trendovi u ljepoti. Ima žena koje pristaju na ogromne deformacije svojih tijela da bi se postigla silueta Niki Minaž ili Kim Kardašijan, kaže plastični, rekonstruktivni i estetski hirurg dr Duško Marković. On kaže i da bi odluka o posezanju za estetskom hirurgijom trebalo da se zasniva na tome da li nam je ugodno ili ne i da li smo zadovoljni ili ne svojim licem i tijelom

22014 pregleda 6 komentar(a)
Pacijenti žele jednom operacijom da riješe što više problema, Foto: Shutterstock
Pacijenti žele jednom operacijom da riješe što više problema, Foto: Shutterstock

Muškarci u Crnoj Gori najčešće odlaze estetskom hirurgu zbog uklanjanja masnih naslaga i zatezanja, dok su među ženama najpopularnije procedure uvećanje i podizanje grudi, oblikovanje zadnjice i butina, ali i zatezanje lica, vrata i stomaka.

Trendovi u estetskoj hirurgiji se mijenjaju, ali i dalje opstaje generalni pravac - svi žele da izgledaju viktije i zategnutije.

To za “Vijesti” kaže specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije dr Duško Marković. On poručuje da se trendovi i u ovoj oblasti medicine jako brzo šire jer masovni mediji i društvene mreže čine svoje, ali da mu se lično ne dopadaju mnogi noviteti.

Koje su najčešće tražene operacije iz oblasti estetske hirurgije kod žena, a koje kod muškaraca u posljednjih nekoliko godina?

Estetska hirurgija je specijalizacija koja pruža odgovore na probleme sa izgledom, neke određene karakteristike koje svako od nas individualno doživljava manje ili više privlačnim, a koje su sve posljedica ili prirodnog procesa starenja ili su stečeni, odnosno naslijeđeni. Izgled nečijeg nosa, grudi, zadnjice, ne doživljavamo svi identično privlačno. Nekome ta neka crta lica ili dio tijela nisu dovoljno “privlačni” i zato želi da ih unaprijedi, poboljša, izmijeni. Zato i postoje univerzalne proporcije ljepote kojima se služimo prilikom planiranja operacija. Ponavljam, to je sve individualno, i odluka o posezanju za estetskom hirurgijom bi trebalo da se zasniva na tome da li nam je ugodno ili ne i da li smo zadovoljni ili ne svojim licem i tijelom.

Među ženama su najpopularnije operacije grudi, uvećanje, podizanje, zatezanje lica i vrata, abdominolastike, liposukcije i oblikovanje stomaka, zadnjice, butina, dok su kod muškaraca operacije oblikovanja tijela među prvima. Trendovi se naravno mijenjaju, ali generalni pravac da svi želimo da izgledamo vitkije i zategnutije je konstantan.

Koje procedure najčešće rade mlađe osobe, a koje su uglavnom rezervisane za stariju populaciju?

Operacije grudi i nosa su najčešće interes mlađih žena, dok starije ipak idu više na operacije uklanjanja masnih naslaga, zatezanja stomaka, butina, nadlaktica, lica, vrata. To je i normalno. Mijenjaju se prioriteti i potrebe.

Koji je najneuobičajeniji zahtjev koji ste dobili od pacijenta, a odnosi se na estetske intervencije?

U svom ne pretjerano dugom iskustvu specijaliste nisam imao prilike da čujem neki toliko nerealan zahtjev. Imam osjećaj da je to sve prilično tabuizirano. VIše se radi o tome da pacijenti žele jednom intervencijom da riješe više različitih problema. Ali da se ima pretjeranih zahtjeva poput ogromnih zadnjica, grudi ili struka uskog kao kod Tvigi, to ne.

Da li ste i koliko često odbili pacijenta/pacijentkinju zbog nerealnih želja u vezi sa estetskom operacijom ili procedurom?

Iskreno ne, jer, ponavljam, tih zahtjeva i nema pretjerano. Ne obećavam da toga u budućnosti neće biti. Masovni mediji i društvene mreže čine svoje. Trendovi se jako brzo šire. Lično mi se ne dopadaju mnogi trendovi u ljepoti. Ima žena koje pristaju na ogromne deformacije svojih tijela da bi se postigla silueta Niki Minaž ili Kim Kardašijan. Ne dijelimo svi istu koštanu zglobnu ili mišićnu strukturu i pitanje koliko bi lijepo kome stjali takvi rezultati. I ključno pitanje, ko se osjeća prijatno sa takvim rezultatima, i kome je to privlačno, bježi mojoj logici.

Dr Marković: Lično mi se ne dopadaju mnogi trendovi u ljepoti
Dr Marković: Lično mi se ne dopadaju mnogi trendovi u ljepotifoto: Privatna arhiva

Koliko su česte komplikacije u estetskoj hirurgiji i estetskoj medicini?

Estetska hirurgija je hirurgija, kao i svaka druga. I nosi isti procenat komplikacija posebno vezanih uz opštu anesteziju, sepsu, asepsu, uslove operacione sale, postoperatvng tretmana rana i ožiljaka. Ipak, estetskoj hirurgiji se podvrgavaju zdravi ljudi. I procenat komplikacija vezanih uz same zahvate je mali. Estetske operacije mogu da traju jako dugo i da budu jako zahtjevne, na primjer kombinovana abdominolastika i liposukcija više regija tijela sa zatezanjem kože. Tako da ne treba olako tome svemu pristupati.

I u estetskoj hirurgiji postoje komplikacije
I u estetskoj hirurgiji postoje komplikacijefoto: Privatna arhiva

Estetska medicina je s druge strane potpuno različita oblast. Ona se bavi nehirurškim metodama za unapređenje ljepote. To su poznati tretmani filerima, neurotoksinom (Botox), dermalnim nitima, mezoterapije, lipolize. Tu su komplikacije minimalne. I ti tretmani su jako popularni baš zbog toga. Drugo je pitanje rezultata, ko šta voli i kome se što sviđa.

Estetska medicina koristi nehirurške metode za uljepšavanje
Estetska medicina koristi nehirurške metode za uljepšavanjefoto: Privatna arhiva

Troškovi većine zahvata iz oblasti estetske rekonstruktivne hirurgije nisu pokriveni sredstvima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Kakva je praksa u razvijenim evropskim zemljama i koje zahvate, prema Vašem mišljenju, bi trebalo finansirati iz budžeta?

Ovo je jako široko i ozbiljno pitanje. Estetska hirurgija se bavi onim problemima, defektima, deformacijama u izgledu lica i tijela sa kojima bez problema može da se živi. Koliko sam upoznat, nigdje se estetske hirurgije ne izvode na teret nekog obaveznog zdravstvenog osiguranja. Najčešće je to “out of pocket”, dakle pacijent plaća sam. I ima pravo da bira ko će da ga operiše. Ipak postoje neke granične situacije, na primjer rekonstrukcija dojke nakon mastektomije (otklanjanje dijela ili čitave dojke kod liječenja karcinoma) i one treba da budu na teret Fonda i jesu. S tim što treba raditi na edukaciji, nabavci opreme i daljem usavršavanju na drugim tehnikama poput udaljenih mikrovaskularnih ili perforatorskih režnjeva kojim se mogu rekonstruisati ozbiljni defekti sa odličnim rezultatima.

Bonus video: