Komisija predlaže Vladi da objavi nagradu od najmanje milion eura za korisnu informaciju o ubistvu Duška Jovanovića

Komisija je preporučila i “omogućavanje druge povoljnosti, pogodnosti, oprosta, pomilovanja…u skladu sa zakonom” onima koji ponude korisne informacije koje bi razjasnila ubistvo glavnog i odgovornog urednika "Dana"

74333 pregleda 55 reakcija 24 komentar(a)
Detalj sa uviđaja nakon ubistva Jovanovića, Foto: Savo Prelević
Detalj sa uviđaja nakon ubistva Jovanovića, Foto: Savo Prelević

Vlada Crne Gore treba da obeća i javno objavi novčanu nagradu od najmanje milion eura osobi ili osobama koje daju informacije od pomoći da bi se razjasnilo ubistvo glavnog i odgovornog urednika “Dana” Duška Jovanovića, preporuka je Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

"Komisija predlaže donošenje Odluke od strane Vlade Crne Gore, a na osnovu člana 19 Uredbe o Vladi Crne Gore ("Službeni list Crne Gore", br. 080/08 od 26.12.2008, 014/17 od 03.03.2017, 028/18 od 27.04.2018, 063/22 od 15.06.2022, 121/23 od 29.12.2023), kojom bi se izvršilo obećanje i javno objavljivanje novčane nagrade u iznosu koji odredi Vlada Crne Gore (najmanje million eura) licu ili licima za davanje korisne informacije koja bi mogla pomoći ili dovesti do toga da se razjasni ubistvo Duška Jovanovića i da se otkriju izvršioci i svi drugi učesnici tog teškog krivičnog djela”, stoji u Izvještaju o radu Komisije za period od 30. novembra 2023. do 10. aprila ove godine, koji je Vlada usvojila na današnjoj sjednici.

Komisija je, prema informacijama "Vijesti", preporučila i “omogućavanje druge povoljnosti, pogodnosti, oprosta, pomilovanja…u skladu sa zakonom” onima koji ponude korisne informacije koje bi razjasnila ubistvo Jovanovića.

"Komisija preporučuje da svi nadležni državni organi, uključujući Vrhovno državno tužilaštvo, Viši sud, Vladu i predsjednika Crne Gore, preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti, kako bi se osobi ili osobama, uključujući osumnjičena, optužena ili osuđena lica, koja mogu imati korisne informacije koje bi mogle pomoći ili dovesti do toga da se razjasni ubistvo Duška Jovanovića i da se otkriju izvršioci i svi drugi učesnici tog teškog krivičnog djela, omogućila druga povoljnost, pogodnost, oprost, pomilovanje, ili svaka druga vrsta obećanja ili nagrade, u skladu sa zakonom. Rok za davanje korisne informacije, koja bi mogla pomoći ili dovesti do toga da se razjasni ubistvo Duška Jovanovića i da se otkriju izvršioci i svi drugi učesnici ovog teškog krivičnog djela, treba da bude neograničen”, preporuka je Komisije, na čijem je čelu Mihailo Jovović.

Mihailo Jovović
foto: Savo Prelević

U Izvještaju se konstatuje da Vrhovno državno tužilaštvo, na čelu sa Miloradom Markovićem, usvojilo sve opšte preporuke koje je Komisija ovog saziva dala tom državnom organu.

"Što se dešava prvi put od 2013. godine, kada je Komisija formirana. Vrhovni državni tužilac dao je obavezno uputstvo rukovodiocima državnih tužilaštava i državnim tužiocima u vezi sa intenziviranjem istraga napada na novinare, dajući detaljne instrukcije za poboljšanje nekih elemenata istraga, stvarajući preduslove za utvrđivanje odgovornosti za istrage koje dugo traju ili su nedjelotvorne, kao i za bolju saradnju sa Komisijom, uključujući i obavezu tužilaštava da u roku od sedam dana dostave VDT-u odgovore na preporuke Komisije”, stoji u izvještaju.

Bonus video: