IJZ: Drugi slučaj morbila u Podgorici, oboljelo dijete staro godinu i 10 dana, nije bilo vakcinisano

Iz IJZ su apelovali na građane koji razviju povišenu temperaturu i osip da telefonskim putem obavijeste svog izabranog ljekara i dogovore testiranje

22330 pregleda 49 reakcija 38 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore registrovao je juče drugi slučaj obolijevanja od morbila u Podgorici, saopšteno je iz IJZ.

Iz te institucije su naveli da je obolijevanje registrovano kod djeteta strog godinu i 10 dana koje još uvijek nije bilo vakcinisano MMR vakcinom.

"Prema do sada dostupnim informacijama, ovaj slučaj obolijevanja nije epidemiološki povezan ni sa jednim prethodno registrovanim slučajevima u Crnoj Gori. Takođe, za sada ne postoji podatak o putovanju djeteta van Crne Gore u periodu maksimalne inkubacije. Istraživanje se nastavlja radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju otkrivanja izvora infekcije i smanjenja rizika od pojave novih slučajeva", piše u saopštenju.

Iz IJZ su apelovali na građane koji razviju povišenu temperaturu i osip da telefonskim putem obavijeste svog izabranog ljekara i dogovore testiranje.

"Pozivamo roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja. Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strene ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine. Činjenica da je osoba zarazna i 4 dana prije pojave ospe, kao i 4 dana nakon, otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti. Jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom (koja pored malih boginja štiti i od epidemijskih zaušaka i rubele). Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja", kazali su iz IJZ.

"Prema posljednjim dostupnim podacima, ukupnо је u Srbiji rеgistrоvаnо 99 slučаjеvа mоrbilа zакljučnо sа 19.5.2024. gоdinе. U Republici Srpskoj prijavljeno je 135 slučajeva do 17.5.2024. godine, a u Federaciji BIH registrovano je 3860 slučajeva, do 19.5.2024. godine. Prema posljednjem izvještaju ECDC do sada je već 16 lica (15 u Rumuniji i 1 u Irskoj) umrlo od posljedica obolijevanja od malih boginja. Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu, ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest", zaključili su.

Bonus video: