Princ Nikola Petrović posjetio Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore

"Poznata je duga tradicija crnogorske vojske, poznata je duga vezanost između dinastije Petrović-Njegoš i VCG u svim iskušenjima kroz koje je Crne Gora prolazila u svom odrastanju, stvaranju i državotvornosti i na taj način današnja posjeta dobija još više na značaju“, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković
121 pregleda 4 komentar(a)
Princ Nikola Petrović, Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Princ Nikola Petrović, Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 27.07.2017. 12:40h

Uključivanjem u NATO, Crna Gora je preuzela veću obavezu širenja mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i šire, ocijenio je ministar odbrane, Predrag Bošković.

On je danas razgovarao sa princem Nikolom Petrovićem-Njegošem koji je prvi put posjetio Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore (VCG).

Bošković je, kako je saopšteno iz Ministarstva, zahvalio princu na posjeti i na svemu onome što radi u cilju promocije Crne Gore i njenih interesa.

"Poznata je duga tradicija crnogorske vojske, poznata je duga vezanost između dinastije Petrović-Njegoš i VCG u svim iskušenjima kroz koje je Crne Gora prolazila u svom odrastanju, stvaranju i državotvornosti i na taj način današnja posjeta dobija još više na značaju“, kazao je Bošković.

On je upoznao princa sa reformama koje je VCG sprovela u procesu evroatlanstkih integracija, istakavši značaj uključivanja Crne Gore u najmoćniju političko-vojnu alijansu kakav je Sjeveroatlantski savez.

Bošković je naglasio da je time Crna Gora preuzela veću obavezu širenja mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana pa i šire.

Princ Petrović-Njegoš, kako se navodi, izrazio je zadovoljstvo napretkom koji je ostvaren u okviru sistema odbrane u prethodnom periodu.

„Uvažavajući savremene društvene tokove, princ je naglasio značaj Vojske u pomoći cjelokupnom crnogorskom društvu, posebno apostrofirajući njenu ulogu u gašenju nedavnih požara“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je princ informisao Boškovića o svojim aktivnostima u Francuskoj, o mogućnostima ostvarivanja saradnje Ministrstva odbrane i VCG sa akademijom Sen Sir /Saint-Cyr/, kao i o radu Fondacije Petrović-Njegoš.

Saopšteno je da je Princ Petrović-Njegoš razgovarao i sa načelnikom Generalštaba VCG, general-pukovnikom Ljubišom Jokićem koji ga je upoznao sa organizacijom Vojske i njenim zadacima, nakon čega je posjetio kasarnu "Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

Bonus video: