BLOG Borovinić Bojović: Trudićemo se da stanje bude bolje, sjednica se nastavlja u utorak

Nastavak 12. sjednice Skupštine Glavnog grada

47819 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Nikola Saveljić
Sa sjednice, Foto: Nikola Saveljić
Ažurirano: 27.05.2024. 21:06h
Završeno
21:00h

Stefan Vešović (Prava Crna Gora) zahvalio se svim službenicima u podgorički preduzećima na kontinuiranom i angažovanom radu.

Pitao je Vešovića šta se dešava sa gubitkom vode i koje su korake preduzeli kada je riječ o gubicima na mreži.

"Znam da rade i na racionalizaciji broja radnika, jer je to tamo jedan prekomjeren broj, posebno u administraciji. Ovo pričam i za sva ostala preduzeća. Svuda nam fali radnima u operativnom dijelu, ali problem je administracija", kazao je Vešović.

Rekao je da očekuje puno od preduzeća "Tržnica i pijaca". Odbornik Prave Crne Gore je rekao da se preduzeće Parking servis Podgorica bori da se modernizuje.

Borovinić Bojović je kazala da će se u narednom periodu truditi da stanje u Glavnom gradu bude bolje.

Zbog nedostatka kvoruma, sjednica Skupštine Glavnog grada nastaviće sa radom sjutra u 11 sati.

20:23h

Pomoćnik direktora Čistoće Vojin Katnić je rekao da ne vidi poentu štrajka ako je neko primio sve zarade.

Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić je kazao da to preduzeće opterećuju troškovi zaposlenih koji "u 2023. godini čine 76 posto prihoda od osnovne djelatnosti".

"Odnosno 53 posto ukupnih poslovnih rashoda. Dakle, u pitanju je najznačajniji trošak i neophodno je da djelujemo u tom segmentu kad je troškovna strana u pitanju. U ovom trenutku imamo 548 zaposlenih...", kazao je Nišavić.

19:27h

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević zahvalio se svim predstavnicima gradskih preduzeća na svemu što su uradili u proteklih šest mjeseci.

Istakao je da je Zelenilo na kraju prošle godine imalo 120.000 eura dobiti.

"Kad je riječ o Agenciji za stanovanje - 190.000 eura dobiti. U prvom kvartalu ove godine je to preduzeće napravilo prihode. 120.000 kvadrata fasada je urađeno prošle godine. Podiglo platu granskim kolektivnim ugovorom (GKU) i završilo godinu sa 190.000 eura čiste dobiti", kazao je Rakčević.

Kazao je da Glavni grad prepoznaje preduzeća koja kvalitetno rade i uvijek će im, tvrdi on, izaći u susret.

"Putevi 334.000 eura dobiti. Putevi koji su 44,6 kilometara puta rekonstruisali prošle godine. Dakle, uz sve ove poteškoće, rekonstrukciju stare asfaltne baze, uraditi ovoliko, a dobiti 334.000 čiste neto dobiti na kraju godine po meni je zaista jako dobar rezultat", kazao je Rakčević.

Zamjenik gradonačelnice pohvalio je rad Jasne Gajević (Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Glavnog grada).

19:03h

Odbornici su se, nakon pauze, usaglasili da objedine diskusiju o više podgoričkih preduzeća.

Odbornica Ljiljana Maraš je kazala da je cijena vode problem koja je "na nivou iz 2020. godine i ona je 0,34 centa po kubiku".

"To je možda skupo za građane, ali to nije cijena koja omogućava ovo preduzeću stabilno poslovanje i razvoj...", ocijenila je Maraš.

Istakla je da podgorički Vodovod treba da unaprijedi poslovanje, i da se pronađe način da to preduzeće "sanira gubitak".

Jovana Drobnjak (SD-LP) pohvalila je rad podgoričkih "Puteva" i Agencije za stanovanje.

17:43h

Miloš Mašković je kazao da će opozicija podnijeti inicijativu za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac ukoliko odbornici, sjutra, usvoje njen izvještaj.

Injac je kazala da "suštinske nedostatke izvještaja nije prepoznala".

"Nije samo moj izvještaj. Neću podnijeti ostavku. Ostaću tu. Možete legitimno da preispitavate povjerenje gradonačelniku, sadašnjoj skupštinskoj većini i to je potpuno politički legitimno. Mislim da je to u redu...", kazala je Injac.

17:04h

Aleksandar Zeković apelovao je da se mora posvetiti veća pažnja saobraćajnoj infrastrukturi u Glavnom gradu.

Jelena Borovinić Bojović je kazala da nikad nije skupo ulagati u bezbjednost i zdravlje građana.

"To su osnovni preduslovi za dobro funkcionisanje jednog društva", rekla je predsjednica podgoričke Skupštine.

Vladan Arsović (DPS) je kazao da su odbornici danas, prvi put, dobili pokazatelj rada gradske skupštine.

"Ovo nikako drugačije ne možemo nazvati nego haos", ocijenio je DPS odbornik.

Čarapić (PES) je rekao da je političko repozicioniranje jako učestala pojava.

Andrija Klikovac (DPS) je kazao da su svi mogli da vide "manjkavost izvještaja" gradonačelnice Olivere Injac.

"Ukoliko ovaj izvještaj o radu gradonačelnice ne dobije podršku u ovom parlamentu, mislim da je potrebno da podnese ostavku kao jedan politički odgovoran čin. Da ukoliko nemate potrebnu većinu za onaj izvještaj koji vi podnosite i branite u ovom domu, da onda treba da se ta kriza razriješi i da se vidi da li će se neko drugi birati za gradonačelnika ili će se ići na parlamentarne izbore", kazao je Klikovac.

16:08h

Rosandić je kazala da "samo sa stanovišta svoje struke (programerka)" može da pronađe opravdanje zbog kojeg bi neko iznio podatke van Glavnog grada.

Šef kluba odbornika DPS Andrija Klikovac je kazao da se često glasali za osobe na određenim funkcijama, a da ništa o njima nijesu znali.

"Najbolji primjer je Savjet Gradske TV, gdje ste imenovali advokata Aleksandra Đurišića. A sada isti ti odbornici koji su glasali za njega, i koji su nas iz opozicije uvjeravali, žele da razriješe taj Savjet. Odbor direktora Čistoće, Vodovoda i slično. Zašto? Zato što mi o tim ljudima ne znamo ništa", kazao je Klikovac.

15:49h

Mićović je podsjetila Ljiljanić da ona dolazi iz privatnog sektora.

"Ipak ste vi neko ko dolazi iz druge organizacione jedinice, i potpuno je normalno da zastupate interese osobe koja se nalazi toj jedinici... Trenutno se pitam da li vi djelujete kao opozicija", kazala je Mićović.

Nezavisni odbornik Aleksandar Saša Zeković pozdravio je "ono što radi Jakov Milatović, pogotovo u procesu suočavanja sa prošlošću".

"Pohvalio bih istup Pokreta Evropa Sad na izborima u Budvi. Ne treba odustajati od takvih pristupa, jer su oni emancipatorski...", kazao je Zeković.

Tamara Rosandić (PES) podsjetila je da je Glavni grad sklopio ugovore sa više firmi koje održavaju podatke u upravi.

"Oni mogu krivično da odgovaraju tek kad zloupotrijebe podatke. Nikako prije. Bekap (backup) jeste pokrenut, međutim nije sproveden do kraja", kazala je Rosandić, dodajući da je digitalizacija u prethodnoj vlasti bila potpuno marginalizovana.

Kazala je da Glavni grad ne zna gdje su mu podaci i to je, prema njenim riječima, tako od 2020. godine.

Arsović (DPS) je pohvalio rad službenice Glavnog grada koja je uočila pokušaj krivičnog djela i reagovala.

"I da pohvalim direktora Mićunovića koji je reagovao na to, raskinuo ugovor i spriječeno je teže krivično djelo. Ne mogu da prihvatim da Glavni grad nije prijavio taj pokušaj krivičnog djela nadležnim organima. Očigledno je postojala neka namjera. Mene interesuje iz kojeg je razloga ta firma pokrenula bekap podataka, zašto im je to bilo potrebno...", kazao je odbornik DPS-a.

15:07h

Nađa Ljiljanić (Pokret za Podgoricu) zahvalila se gradonačelnici Podgorice Oliveri Injac što je prepoznala rad Nikole Mićunovića.

"Građani su nezadovoljni intenzitetom razvoja Podgorice, prisutnosti službi, odvijanju procesa, kao i započetih projekata. Žao mi je što se moram složiti sa mnogim kolegama koji kritikuju rad uprave. Moram reći da je Pokret za Podgoricu stalno sa građanima, da osluškuje potrebe građana i da podržava sve inicijative koje građani žele da sprovedu. PzP se ne vodi time da sve ispuni građanima, a da unizi ili da, na neki način, stvori obavezu Glavnom gradu koju ne može da ispuni", kazala je Ljiljanić.

Ona je kazala da je Podgorica grad svih građana i građanki koji u njoj žive.

Injac je poručila Ljiljanić da bi joj bila zahvalnija da je mišljenja i kritike građana Podgorice dijelila dok su bili u istoj partiji (PES).

Anđela Mićović (PES) je istakla da je jedan od zahtjeva Pokreta za Podgoricu (PzP) bilo članstvo u Odboru za izbor i imenovanja.

14:22h

Čarapić je kazao da je problematično što u Podgorici ima urbanizacija koja se može okarakterisati po principu "zgrada na zgradu".

"Nema dovoljno humanog komunalnog prostora. Nema prostora za parkiranje. Imamo problema sa komunalnim priključcima zbog svega toga", kazao je Čarapić.

Naglasio je da je izvještaj Injac dobar pokazatelj da nigdje u Podgorici nije načinjena šteta.

On je kazao "nijesu mogli da urade hard reset i krenu ispočetka".

"Tek je na nama da usvojimo svoj Strateški plan do kraja godine. I taj tranzicioni period, možemo da kažemo, i dalje traje u pogledu realizacije kapitalnih projekata", rekao je Čarapić.

Klikovac (DPS) je kazao Čarapiću (PES) da mu je zadovoljstvo kad otkrije sve afere u Glavnom gradu.

"Nikad se neću pozvati na imunitet i to da vam kažem. I u tome je naša razlika... Narod je dobro vidio - ko ste, kakvi ste, šta obećavate, kako postupate i šta neispunjavate. Zbog toga imate problema u cijepanju PES-a, parlamentarnoj većini i zbog toga, ovako indirektno, molite da se glasa za ovaj izvještaj, jer je većina upitna", kazao je Klikovac.

Žaklina Oštir (DPS) uputila je Čarapiću primjedbu da Podgorica nije partijska, već svih Podgoričana.

"Ne možete je vi praviti. Ne možete to da radite. Malo je duža istorija Podgorice od PES-a. Kad govorite, pazite", kazala je odbornica DPS-a.

13:54h

Injac je naglasila da ne bi voljela da bilo ko vrši pritisak na zaposlene za vrijeme njenog mandata.

Odbornik Mitar Vuković je naglasio da se ne bi trebalo govoriti o vršenju pritiska na zaposlene bez isticanja njihovih imena i prezimena. Vasilije Čarapić (PES) je rekao da je prošla godina morala biti tranziciona za strukturu glavnog grada.

"Mi smo bili svjesni da u sve to što postoji u glavnom gradu imamo jednu bruku, a to je Gradska televizija otkad se osnovala pa do, da kažem, prošle godine. To je bila partijska televizija i to su svi medijski znalci otvoreno govorili. U Savjetu Gradske TV stoje ljudi koji nemaju nikakve veze sa Glavnim gradom", kazao je Čarapić.

Odbornik Čarapić je, kao uspjeh sadašnje lokalne vlasti, naveo i organizaciju dva Pazara.

13:12h

Injac je obećala Klikovcu da će svako ko iznese podatke građana odgovarati Službi za informacione sisteme i tehnologije.

"Ako se utvrdi, budite sigurni neće niko biti sačuvan u tom slučaju...", kazala je gradonačelnica.

Šef kluba odbornika DPS-a Andrija Klikovac je kazao da je objavio što je Nikola Mićunović rekao.

"Ugovor sa firmom Oykos Development nije prethodna administracija zaključila, nego postojeća i raskinula je taj ugovor. Očekivao sam, da ako je došlo do zloupotrebe podataka, da se uključe nadležne institucije da rješavaju taj problem. A ne, ni Vi kao gradonačelnica, niti bilo ko od zamjenika, niti gospodin Mićunović da utvrđuje da li je neko prekršio zakon ili ne. Mi treba da gradimo jedan pravni sistem", ocijenio je Klikovac.

Miloš Mašković (SD) je kazao da je smeće po Podgorici i dalje veliki problem. On je kazao da od Injac nijesu mogli čuti šta se desilo sa njenim izvještajem.

"Postavlja se pitanje, ako je izvještaj bio dostavljen 29. aprila, zašto ste ga, onda, opet dostavili 16. maja. Nedostavljanje ovog izvještaja predstavlja, u najboljem smislu ono što jeste funkcionalnost, odnosno nefunkcionalnost ove gradske uprave", rekao je Mašković.

Injac je kazala Maškoviću da se podsjeti izvještaja bivšeg gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića koji je dostavljen zadnjeg dana (31. marta 2023).

"Niko nije vršio nikakve pritiske na zaposlene u Glavnom gradu. To da su tamo ljudi koji se ponašaju neodgovorno prema svom poslu - to je tačno. Možda vi vjerujete u lojalnost tih ljudi. Dostavljaju Vam informacije. Prvo načelo je da procijenite namjeru nečiju kad Vam nešto dostavi. Možda želi da vas diskredituje", rekla je Injac, zamolivši Maškovića da ne iznosi neistine da se vrši pritisak na zaposlene u službi Glavnog grada.

Izmjena: 13:23h
12:55h

Injac je rekla da su "neistine koje iznosi Klikovac simpatične".

"Senzacionalistički nastupate, iznoseći nešto. Prije svega u sekreterijatu Anđušić se ništa nije desilo vanvremenski - ni netačno, ni nezakonito... O Ulici Balšića, dođite da pogledate projekat. Vrata su Vam otvorena. Možda nam date i neki pametan predlog. Po projektu su platani morali da se otklone zato što se o njima nije staralo kako treba u decenijskom periodu...", kazala je Injac.

Gradonačelnica je poručila Klikovcu da je "prva i osnovna stvar viteštva, da kada izgubite da budete na nivou viteštva".

"To ću Vam poručiti, jer ste mlad čovjek. Imate još kad da se ispravite", rekla je Injac.

12:43h

Injac je podsjetila da je Podgorica dobila sedam novih parkova.

"Kada je u pitanju održavanje čistoće u gradu... Prvo smo morali da kupimo kamione, jer toliko se dobro upravljalo tim preduzećem pa nije bilo ni 'smećara' na koje smo mogli da računamo u tom trenutku. Prvo smo morali da ih popravimo, pa da obezbijedimo nove, pa da nabavimo radnu snagu i uvedemo red, kako bismo stanje higijene i čistoće u glavnom gradu doveli na mnogo optimalniji nivo...", kazala je gradonačelnica.

Andrija Klikovac (DPS) rekao je da izvještaj o radu Injac nije vjerodostojan.

"Govorimo o izvještaju koji već, samo na osnovu jedne strane, nije vjerodostojan... Ovu godinu bih okarakterisao kao ono stablo u Balšićevoj ulici kojem se cijela Podgorica smije. Iz dva dijela vidite da su rokovi svi probijeni. Dakle, cijela lokalna uprava se bavim jednim projektom izgradnje Ulice Balšića, a svakodnevno imamo reakcije građana koji žive u toj ulici. Prvo, što se sijeku stara stabla. Drugo, imamo brojne reperkusije u vezi samog projekta. I cijeli sistem ne može da odgovori izazovu rekonstrucije jedne male ulice. Kako očekujemo da taj sistem uradi bilo šta drugo značajno za Podgoricu", rekao je Klikovac.

Klikovac je istakao da je opozicija više puta problematizovala ugovore zaposlenih u Glavnom gradu.

"Ovo je godina kada imate u lokalnom preduzeću rast broja zaposlenih za gotovo 50 odsto. Kada imate, po završnim bilansima preduzeća, u dva (Vodovod i Čistoća) gotovo pet miliona eura gubitka - 3,4 Čistoća i jedan i nešto u Vodovodu...", rekao je Klikovac, naglašavajući da je "ovaj izvještaj odraz neažurnost, neefikasnosti, nefunkcionalnosti i političke nestabilnosti"

12:14h

Odbornici trenutno raspravljaju o Izvještaju o radu gradonačelnice Podgorice Olivere Injac.

Injac je kazala da je to izvještaj o radu u šest mjeseci.

"Smatram da ima puno razloga za zadovoljstvo, međutim ne sporim da neke službe nijesu pokazale dovoljan stepen efikasnosti i biću vrlo spremna da i o tome prodiskutujem, uz rezerve na neke populističke iskaze i senzacionalizam koji smo čuli ovih dana. Posebno kada su u pitanju iskazi Klikovca, ili bolje reći neistine kojima se služio u javnim istupima", rekla je Injac.

Ona je rekla da se kroz obnovu infrastrukture, suzbijanje siromaštva, gradi bolja budućnost za sve građane.

11:58h

Vladan Arsović (DPS) pitao je šta je sa prostorijama u predškolskoj ustanovi "Ljubica Popović".

V.d. direktora Direkcije za imovinu Glavnog grada Milica Kadović je odgovorila da su te prostorije rekonstruisane, da se koriste, jer ima još institucija u tom objektu.

Arsović je kazao da mu je drago što glavni grad ustupa prostor za ovu namjenu.

"...Puna su usta priče o kršenju zakona. Imali smo priče baš oko prostora koje su ranije koristile mjesne zajednice. Želim da skrenem baš na ovaj slučaj, da li su te prostorije korištene već bez potpisanog ugovora... Dakle, ugovor još nije potpisan na dvije godine, a te prostorije se koriste", kazao je Arsović, dodajući da se tako krši zakon.

Miloš Mašković (SD) kazao je da "smo se bezbroj puta uvjerili da ova parlamentarna većina ne glasa u skladu sa onim što je zakon, nego onako kako im se kaže".

11:41h

Stefan Vešović (Prava Crna Gora) kazao je da postoji potreba da Glavni grad preuzme isplatu dijela kredita "Vodovoda i kanalizacije" za ovu godinu.

"Odbor za finansije je predložio da skupština usvoji jednu ovakvu odluku zato što smatramo da je od suštinske važnosti za dalji rad Vodovoda", ocijenio je Vešović.

Vladan Arsović (DPS) je pitao da li je Vodovod otplaćivao kredit od početka tekuće godine.

"Predlažem da se ova odluka dodatno uredi, da se ista ne primjenjuje retroaktivno, jer ako je svima nama cilj da pomognemo ovom preduzeću, ajde da im ne odmognemo...", ocijenio je odbornik DPS-a.

Predstavnik Sekreterijata za finansijske poslove i analizu budžeta Balša Špadijer kazao je da Glavni grad preuzima "glavnicu samog duga za 2024. godinu".

Vešović je kazao da ne vidi retroaktivnost u Predlogu odluke o preuzimanju dijela duga po osnovu kreditnog zaduženja podgoričkog Vodovoda.

Aleksandra Despotović (DPS) je kazala da je brine saznajna brzina zagađenosti vode, i da je važno raspravljati o tome, ako odbornici žele da usvoje odluku o preuzimanju dijela duga Vodovoda.

11:18h

Nađa Ljiljanić (PzP) kazala je da je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović "prije godinu dana uputio zahtjev Glavnog gradu da se podigne spomen obilježje i uvaže slobodna riječ i stradanje novinara Duška Jovanovića".

"Apelovala bih da se takve stvari realizuju i da se oda počast preminulom Dušku", kazala je Ljiljanić.

Mitar Vuković (Demokrate) uputio je zahvalnost gradskoj Skupštini što se prvi put sjeća Duška Jovanovića. Istakao je da se on nikad neće zaboraviti.

Vasilije Čarapić (Pokret Evropa Sad) rekao je da će njegov klub podržati Predlog odluke o opštinskim i nekategorisanim putevima na teritoriji Podgorice.

"Jako je neophodno da imamo ovu odluku na snazi, da imamo to definisano, jer možemo da dođemo u sve probleme... Nećemo moći da ih rješavamao ukoliko nemamo osnov, jer smo mi pravna država. Jako je bitno da podržimo ovu odluku kao nespornu", ocijenio je Čarapić.

Mitar Vuković (Demokrate) je kazao da problem nekategorisanih puteva datira "dugi niz godina".

"Taj problem je već dugi niz godina na dnevnom redu. Međutim, ovaj parlament, u ovom momentu, ne može uticati na nadležnost državnih organa. Želim da kažem da ću podržati, jer moramo rešavati probleme", ocijenio je Vuković, dodajući da "ovaj parlament ima obavezu prema građanima".

Čarapić je pozvao državne organe da se angažuju oko rješavanja problema.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je završena.

10:50h

Odbornici Skupštine Glavnog grada će danas, u nastavku 12. sjednice, raspravljati o izvještaju o radu gradonačelnice Podgorice Olivere Injac, izvještajima o više podgoričkih preduzeća i ustanova, ali i o izborima i imenovanja v.d. direktora.

Sjednica Skupštine je prekinuta 15. maja nakon što su odbornici usvojili izmijenjenu Odluku o organizaciji proljećnog pazara, a na zahtjev Pokreta za Podgoricu (PZP). Odbornici su započeli raspravu nakon sat vremena kašnjenja.

Predsjednica Skupštine Podgorice Jelena Borovinić Bojović apelovala je na državne organe i institucije kako bi se izvršioci ubistva Duška Jovanovića priveli pravdi.

"... Da se danas ne samo prisjetimo Duška Jovanovića, nego i svih onih napada na druge novinare, jer predstavnici sedme sile imaju pravo da se osjećaju sigurno u našoj zemlji kako bismo i mi mogli da radimo nesmetano i onako kako treba...", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je konstatovala da postoji kvorum za rad i punovažno odlučivanje Skupštine.

Izmjena: 11:28h

Bonus video: