Privatna gimnazija "Podgorica" na mrežama obećava upis u junu: Regrutuju đake, a nemaju dozvolu za rad

Sjedište ustanove bi trebalo da bude u podgoričkom naselju Tološi, ali komisija Ministarstva prosvjete još nije sačinila izvještaj o ispunjenosti uslova “Vijesti” nijesu dobile odgovore od tajanstvenih osnivača, ali ni od Ministarstva prosvjete u vezi sa navodnom budućom gimnazijom

69712 pregleda 52 reakcija 38 komentar(a)
Prostorije buduće škole, Foto: Instagram/gimnazija_podgorica
Prostorije buduće škole, Foto: Instagram/gimnazija_podgorica

Tajanstvena privatna Gimnazija “Podgorica” najavljuje na svom sajtu i društvenim mrežama upis prve generacije u junu, ali još nije dobila zeleno svjetlo Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Prema saznanjima “Vijesti”, osnivač privatne škole je “fizičko lice, a sjedište je u podgoričkom naselju Tološi”.

Na sajtu Centralnog registra privrednih subjekata ne mogu se naći podaci o novoj školi, a ni osnivači ili vlasnici nijesu htjeli da odgovore redakciji na više pitanja.

“Zahvaljujemo na pitanjima i interesovanju. Privatna obrazovna ustanova ‘Gimnazija Podgorica’ je u završnoj fazi procesa dobijanja licence za rad Ministarstva prosvjete nauke i inovacija. Nakon završenog procesa, bićemo u prilici da i Vas i ostale predstavnike medija pozovemo na upoznavanje i predstavljanje uslova za rad u Gimnaziji ‘Podgorica’”, odgovorili su “Vijestima”.

Redakcija je Gimnaziju “Podgorica” kontaktirala na mejl ostavljen na sajtu, na kojem osim obavještenja da je upis u junu, a početak rada predviđen za septembar nema drugih informacija.

“Vijesti” su pitale da li Gimnazija “Podgorica” ima neophodne dozvole za početak rada, ko su osnivači ustanove, da li su ispunjeni svi kadrovski kapaciteti - sa koliko profesora raspolaže buduća škola, ima li fiskulturnu sali, na kojoj je adresi, da li je u junu planiran samo upis prvaka…

Sajt Gimnazije “Podgorica”
Sajt Gimnazije “Podgorica”foto: Screenshot

Na slična pitanja nijesu odgovorili ni iz Ministarstva prosvjete.

Prema nezvaničnim informacijama, navodno je komisija tog resora obišla Gimnaziju “Podgorica” 17. maja, ali njihov izvještaj još nije završen.

Više informacija o navodnoj budućoj školi nije moguće naći ni na njihovim profilima na društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk. Rijetki korisnici tih mreža su ispod fotografija tražili dodatne detalje, ali nijesu dobili odgovor.

Prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, privatnu ustanovu može osnovati domaće ili strano pravno ili privatno lice, ako ispunjava zakonske uslove.

Licenca za privatnu ustanovu obrazovanja i vaspitanja, između ostalog, ostvaruje se na osnovu obrazovnog programa, a javno važeći postaje kada ga donese Ministarstvo nakon odobrenja Nacionalnog savjeta za obrazovanje kao nadležnog tijela.

Prema zakonu, privatna ustanova treba da ima dovoljan broj učenika, odobren obrazovni program u skladu sa propisima, obezbijeđen vaspitni, odnosno nastavni i drugi stručni kadar, odgovarajući prostor, nastavna sredstva, opremu…, obezbijeđena sredstva za osnivanje i rad, obezbijeđene higijensko-tehničke uslovi.

“Osnivač privatne ustanove je dužan da, pored dokaza o ispunjenosti uslova iz člana 46 ovog zakona, podnese i dokaz o uplaćenom osnivačkom ulogu oročenom na tri godine na račun poslovne banke ili garanciju poslovne banke da su obezbijeđena finansijska sredstva u visini potrebnih sredstava za realizaciju obrazovnog programa. Dokaz o uplaćenom osnivačkom ulogu ili garancija poslovne banke iz stava 1 ovog člana aktiviraće se u slučaju da osnivač donese odluku o ukidanju ili prestanku rada ustanove prije završetka obrazovanja učenika po obrazovnom programu, na zahtjev organa državne uprave nadležnog za poslove budžeta. Osnivački ulog, odnosno potrebna sredstva za realizaciju obrazovnog programa iz stava 1 ovog člana, izračunavaju se u odnosu na cijenu koštanja obrazovanja učenika za određeni obrazovni program i broja učenika za koji se traži licenca”, stoji u zakonu.

U protekle tri godine, više puta je problematizovana licenca privatne Srednja vjerska škola “Sveti Sava” iz Podgorice, ali i činjenica da se ta ustanova finansira iz državnog budžeta.

Licencu toj školi dalo je Ministarstvo prosvjete početkom 2022. godine, na čelu sa Vesnom Bratić, iako je Vlada Zdravka Krivokapića u to vrijeme bila u tehničkom mandatu.

Iz Centra za građansko obrazovanje više puta su upozoravali da Nacionalni savjet u aprilu 2022. godine nije postojao, jer mu je u septembru 2021. godine, istekao mandat. Zbog toga, smatraju u toj NVO, škola nije mogla dobiti licencu, a posljedično nezakonito je i njihovo finansiranje iz budžeta sa oko 900.000 eura.

“Luča” iškolovala jednu generaciju prije skoro dvije decenije

Prije tačno dvije decenije, prvu generaciju upisala je i tada prva privatna gimnazija u Podgorici - “Luča”.

Osnivač je bila kompanija “Edu Cons”, koja je osnovana u maju 2004, a suvlasnik je tada bio nekadašnji ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević.

Firma je iste godine otvorila privatnu gimnaziju “Luča” u Podgorici, u naselju Doljani, a već u septembru upisana je prva generacija od 30 učenika, među kojima je bio i sin bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, Blažo Đukanović

Školarina u toj privatnoj ustanovi tada je iznosila je od 3.900 do 5.900 eura, a iz škole je izašla jedna generacija. “Luča” je nedugo zatim zatvorena, a kompanija “Edu Cons” je promijenila vlasnike. Prodata je Ani Đukanović, sestri Mila Đukanovića, Jelici Petričević, nekadašnjoj zamjenici direktora Prve banke, Aleksandri Popović i Nataši Vlahović.

“Edu Cons” i dalje je bazi Centralnog registra privrednih subjekata.

Kirija 3.500 eura, 10 soba, šest kupatila...

Privatna kuća u kojoj bi trebalo da bude smještena škola nalazi se u Tološima, u blizini OŠ “Novka Ubović”.

Prema u februaru objavljenom oglasu, kuća ima 700 metara kvadratnih, 10 soba, šest kupatila, dvije garaže, roštilj. Nalazi se na placu površine 1.600 kvadrata.

Tada je bilo oglašeno izdavanje i to za 3.500 eura mjesečno.

Vlasnici su tada tražili i depozit u visini jedne kirije, ali i zakup ne kraći od godinu.

Bonus video: