Milatović: Smanjenje kriterijuma za izbor direktora RTCG predstavlja ozbiljan korak unazad

"Javni servis, koji raspolaže budžetom od oko 20 miliona eura i ima više stotina zaposlenih, zahtijeva menadžment sa što većim, a ne manjim, radnim iskustvom"

59286 pregleda 103 reakcija 44 komentar(a)
Milatović, Foto: Luka Zeković
Milatović, Foto: Luka Zeković

Najnovije izmjene medijskih zakona, kojima se smanjuju kriterijumi za izbor direktora Radio televizije Crne Gore (RTCG) sa dosadašnjih deset godina iskustva na samo pet, predstavljaju ozbiljan korak unazad u odnosu na važeća rješenja i standarde, saopštio je danas predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

"Ovakve promjene su u suprotnosti sa uporednom praksom, ali i konceptom jačanja upravljačke odgovornosti i profesionalizma. Jasno je da ove izmjene umanjuju integritet i nezavisnost RTCG-a. Javni servis, koji raspolaže budžetom od oko 20 miliona eura i ima više stotina zaposlenih, zahtijeva menadžment sa što većim, a ne manjim, radnim iskustvom, kako bi se odgovorno upravljalo ovako značajnim javnim resursima", napisao je Milatović na društvenoj mreži Iks.

On je dodao da umjesto da se standardi poboljšavaju, smanjivanje kriterijuma za izbor ključnih pozicija može dovesti do pada kvaliteta i profesionalizma, što je, kako je poručio Milatović, posebno zabrinjavajuće u kontekstu stalnog pritiska na medijske slobode.

"Posebno je problematično što su ovako važne izmjene medijskih zakona, predložene bez javne rasprave i konsultacija, što ukazuje na odsustvo dijaloga o ovom važnom pitanju. Takav pristup isključuje stručnu javnost iz procesa donošenja odluka, narušavajući načela inkluzivnosti i transparentnosti", zaključio je Milatović.

Bonus video: