Srpski nacionalni savjet: Ukloniti spomenik vojvodi Mirku Petroviću sa Trga nezavisnosti u Podgorici

"Naime, jedan od najmonstruoznijih zločina u istoriji Crne Gore, o čemu postoji bezbroj usmenih i pismenih svedočenja, jeste zločin–pohara koja je izvršena nad stanovništvom Kuča od strane regularne crnogorske vojske koju je predvodio Mirko Petrović, rođeni brat crnogorskog suverena Knjaza Danila I"

8021 pregleda 80 reakcija 80 komentar(a)
Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Vuksanović, Foto: Boris Pejović

Srpski nacionalni savjet Crne Gore obratio se predsjednici Skupštine Glavnog grada Jeleni Borovinić Bojović i predstavnicima odborničkih klubova u Skupštini Glavnog grada sa zahtjevom da se sa Trga nezavisnosti u Podgorici ukloni spomenik vojvodi Mirku Petroviću.

"Srpski nacionalni savjet Crne Gore kao inicijator peticije građana Podgorice, obraća Vam se sa Zahtjevom za uklanjanje spomen obilježja koje je postavljeno na centralnom trgu u Podgorici (Trg Nezavisnosti). Pravni osnov za pokretanje ove inicijative utemeljen je u Zakonu o spomen obilježima član 10 stav 7 kojim je propisano da nije dozvoljeno podizanje spomen obilježja '...licu koje je u istoriji Crne Gore ili istoriji čovečanstva imalo negativnu ulogu...' Naime, jedan od najmonstruoznijih zločina u istoriji Crne Gore, o čemu postoji bezbroj usmenih i pismenih svedočenja, jeste zločin–pohara koja je izvršena nad stanovništvom Kuča od strane regularne crnogorske vojske koju je predvodio Mirko Petrović, rođeni brat crnogorskog suverena Knjaza Danila I", ističe se u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta koje potpisuje predsjednik Momčilo Vuksanović.

Dodaje se da je "u tom zločinačkom pohodu stradalo više stotina nedužnih civila, uglavnom žena i djece, o čemu istorijski zapisi nedvosmisleno utvrđuju negativnu istorijsku ulogu vojvode Mirka Petrovića i njegovog brata knjaza Danila I".

Zahtjev za uklanjanje spomenika
foto: Srpski nacionalni savjet

"Valja napomenuti da u tom vremenu Kuči nisu bili u sastavu Crne Gore pa nije postojao ni jedan državni razlog za zločinačko i brutalno kažnjavanje nedužnih stanovnika Kuča. Iz navedenih razloga, a i iz činjenice da je spomen obilježje postavljeno na teritoriji koja je u tom vremenu pripadala Kučima što se apsolutno doživljava kao očigledna provokacija bivše vlasti prema sopstvenim građanima, zahtijevamo da se spomen obilježje ukloni, ili izmjesti, u skladu sa važećim propisima crnogorskog zakonodavstva. Molimo Vas da nam u najkraćem roku odgovorite na naš zahtjev, a u isto vrijeme tražimo da organizujete sastanak predstavnika potpisnika peticije sa predsednicima odborničkih klubova u Skupštini grada Podgorice", piše u zahtjevu.

Navodi se i da na osnovu navedenog, postoje opravdani pravni osnov, kao i razlozi, za udovoljavanje podnijetom zahtjevu.

Srpski nacionalni savjet navodi i da je dostavio peticiju sa 5.000 potpisa podrške za uklanjanje spomen obilježja vojvodi Mirku Petroviću.

Bonus video: