Kćerka Radovana Lalića darivala 200 knjiga "očevoj biblioteci"

Margita Lalić-Terzić je u Beranama boravila na poziv gradonačelnika Dragoslava Šćekića i bila počasna gošća na svečanoj sjednici 21. jula, povodom praznika Opštine
71 pregleda 0 komentar(a)
Margita Lalić-Terzić, Foto: Tufik Softić
Margita Lalić-Terzić, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 27.07.2017. 06:15h

Margita Lalić-Terzić, kćerka Radovana Lalića čije ime nosi Narodna biblioteka u Beranama, uručila je vrijednu donaciju knjiga toj ustanovi.

Nakon donacije od više od 200 knjiga, Lalić Terzić najavljuje i druge akcije za pribavljanje i obogaćivanje knjižnog fonda.

Ističe da bi jedino voljela da se ustanovi tabla sa napisom na kojoj stoji ime njenog oca, a koje nema već neko vrijeme nakon preseljenja u nove prostorije.

Ona je u Beranama boravila na poziv gradonačelnika Dragoslava Šćekića i bila počasna gošća na svečanoj sjednici 21. jula, povodom praznika Opštine.

“U znak dobrodošlice, predsjednik opštine i predsjednik Skupštine Goran Kiković organizovali su prijem za mene gdje smo dogovorili našu buduću saradnju. Moja zahvalnost je veća, jer se ove godine navršava 45 godina od smrti mog oca dr Radovana Lalića, čije ime nosi biblioteka u Beranama i 40 godina od dana kada je biblioteka dobila njegovo ime”, kazala je ona.

Lalić Terzić je slavista i diplomata po vokaciji, a porodičnu tradiciju naučnog rada i bavljenja slavistikom naslijedila je od oca.

”U osnovi naučnog rada mog oca je Njegoš i njegovo književno stvaralaštvo. Autor je brojnih slavističkih ogleda i članaka posvećenih našoj i ruskoj književnosti. Više od dvadeset godina je vodio Katedru za ruski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradu, predavao je na svjetski priznatim fakultetima, poput Kembridža i drugih”.

Ona je ocijenila da je jedan od najvećih doprinosa prof dr Radovana Lalića osnivanje Katedre za slavistiku na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Narodna biblioteka u Beranama radi u sastavu Centra za kulturu i ime dr Radovana Lalića dobila je 1977.

Osim knjiga, beranska biblioteka prikuplja, obrađuje, čuva i daje na korištenje monografske publikacije i periodiku.

Najstarije publikacije bibliotečkog fonda su pisane na slaveno-srpskom jeziku i štampane 1863.

Inicirao podizanje spomenika borcima na Knjaževcu

Lalić-Terzić posebno se osvrnula na doprinos njenog oca u NOB-u i revoluciji 1941-1945. i obnovi poslijeratne Jugoslavije.

Malo poznata činjenica je da je Lalić bio inicijator podizanja spomenika palim borcima na Knjaževcu, u Andrijevici.

“Tokom njegove naučne i pedagoške karijere put ga je vodio na razne strane svijeta, ali je uvijek ostao vezan za Crnu Goru, Berane, Andrijevicu i rodno Cecune”, kaže ona.

Bonus video: