Cijena vode podriva odnose u DPS-u

"Smatram da će se bez promjene cjenovne politike dugoročno ugroziti dostignuti nivo funkcionisanja vodovodnog sistema u Podgorici, a da ne govorimo o njegovom daljem razvoju.“, kaže Vučelić
62 pregleda 15 komentar(a)
Migo Stijepović, Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Migo Stijepović, Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.07.2017. 08:44h

Sa pozicije izvršnog direktora DOO „Vodovod i kanalizacija“ Podgorica, mišljenja sam da je odluka da se prijedlog korekcije cijena vode ne stavi u proceduru za sjednicu Skupštine Glavnog grada, krajnje pogrešna i nije zasnovana na realnom stanju i potrebi održavanja i širenja vodovodnog sistema. Bojim se da su medijski istupi pojedinih opozicionih odbornika, bazirani na neznanju, demagogiji i politikanstvu,uticali na donošenje ovakve odluke, stoji u reagovanju izvršnog irektora DOO „Vodovod i kanalizacija Vladana Vučelića.

On ističe da razlog za izmjene cijena vode nije realizacija najvećeg projekta na nivou Glavnog grada, izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, iako je to bio uslov pozitivne ocjene Studije izvodljivosti, koji je uradila KFW banka. On ukazuje da je zbog značaja ovog Projekta, Vlada Crne Gore je preuzela u najvećem dijelu obavezu servisiranja budućih kreditnih anuiteta vezanih za kreditni aranžman sa KFW, a kvalitetnom aplikacijom ovog Društva, obezbijeđene su već u ovoj fazi donacije blizu 11 miliona eura, čima je zaokružena finansijska konstrukcija za realizaciju istog.

„Razlozi za korekciju cijena vode su sadržani prije svega u primjeni obavezujuće metodologije, koju je donio Glavni grad, i realnih parametara koje po važećoj metodologiji uslovljavaju obaveznost korekcije cjenovne politike. Kroz pažljivo sagledavanje svih parametara, tehničkih i ekonomskih pokazatelja sadržanih u prijedlogu za povećanje tarifa, a na bazi postojeće metodologije utvrđena je neophodnost nove cjenovne politike, a izvršena korekcija je predložena u znatno manjem procentu od dozvoljenog. U praksi bi to značilo, da za onoga koji troši 10 m3 vode mjesečno, umjesto sadašnjih 4,05 € plaćao bi 4,7€ iz čega proizilazi da predloženo povećanje cijena vode ne bi predstavljalo udar na budžet građana Podgorice.“, kaže Vučelić.

Vučelić ističe da je svima jasno da su cijene vode u Podgorici krajnje deplasirane, a investiciona politika koju vodi ovo Društvo na širenju i unapređenju hidrotehničke infrastrukture u poslednjih pet godina najvećim dijelom bazirana je na sredstvima obezbijeđenim iz redovnog poslovanja i kreditnih zaduženja. Za navedeni period „Vodovod“ je realizovao preko 30 miliona eura investicija.

„Društvo je riješilo višedecenijski problem fukcionisanja seoskih vodovoda, preuzimajući ogromna decenijska dugovanja, koja su ovi vodovodi stvorili, za utrošenu električnu energiju na svoj teret. Iako svjesni činjenice da preuzimanje i održavanje seoskih vodovoda, kao i izgradnja novih u Kučima, Piperima, Malesiji i drugih za Društvo znači samo finansijski gubitak, značajan dio investicionih aktivnosti upravo smo usmjerili na ova područja,“ ističe Vučelić.

On ističe i redovne otplate kreditnih anuiteta, servisiranje novostvorenih obaveza nametnulo je veliko opterećenje u poslovanju ovog sistema.

„ Ako uzmemo u obzir činjenicu da su gubici vode u sistemu u Podgorici ubjedljivo najniži u Crnoj Gori, a među najmanjima u regionu, na primjer niži od gubitaka u Zagrebu, a naplata potraživanja 90%, jasno je da nema dodatnih mjera koje bi se mogle primijeniti kako bi se nastavilo sa održavanjem sistema na sadašnjem nivou. Smatram da će se bez promjene cjenovne politike dugoročno ugroziti dostignuti nivo funkcionisanja vodovodnog sistema u Podgorici, a da ne govorimo o njegovom daljem razvoju.“, kaže Vučelić.

Bonus video: