Pravda ne smije da zaobiđe sajovce, Martinović: Ne vjerujem tužilaštvu

Dio sudija je, kako “VIjesti” saznaju, glasao samo za izreku, ali je izdvojio mišljenje kad je u pitanju obrazloženje, upravo jer u njemu policija i tužilaštvo nijesu oročeni da postupaju hitno, što im je inače bila zakonska obaveza u ovakvim predmetima
88 pregleda 0 komentar(a)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 26.07.2017. 08:56h

Ustavni sud Crne Gore usvojio je juče ustavnu žalbu NVO Akcija za ljudska prava (HRA) zbog nedjelotvornosti istrage torture nad Miloradom Martinovićem u Podgorici 24. oktobra 2015, kada su ga pripadnici Specijalne policije brutalno pretukli nakon protesta Demokratskog fronta (DF), saznaju “Vijesti”.

U toj odluci, za razliku od one koju je nedavno Ustavni sud donio u slučaju prebijanja građana iste večeri u Ulici Miljana Vukova u Podgorici (takozvana "Zlatarska"), policija i tužilaštvo nijesu obavezani da učine sve u njihovoj nadležnosti da obezbijede djelotvornu i efikasnu istragu.

U slučaju “Zlatarska” policija je dobila nalog Ustavnog suda da sarađuje sa Tužilaštvo pomažući u prikupljanju dokaza, za procesuranje odgovornih.

Takođe, za razliku od slučaja iz Zlatarske ulice, sud nije sugerisao vrhovnom državnom tužiocu (VDT) da preduzme mjere i obezbijedi brzo, efikasno i djelotvorno istraživanje ovog slučaja.

Dio sudija je, kako “VIjesti” saznaju, glasao samo za izreku, ali je izdvojio mišljenje kad je u pitanju obrazloženje, upravo jer u njemu policija i tužilaštvo nijesu oročeni da postupaju hitno, što im je inače bila zakonska obaveza u ovakvim predmetima.

Sagovornici su objasnili da se kod Martinovića čak radi “o mnogo drastičnijem slučaju torture u odnosu na Zlatarsku ulicu”.

HRA je podnijela ustavnu žalbu za Milorada Mija Martinovića i zbog činjenice da u protekle dvije godine državno tužilaštvo nije preduzelo sve neophodne mjere i radnje koje bi zadovoljile evropski standard djelotvorne istrage.

"Martinovića, koji se u svom vozilu nalazio sa dva prijatelja, zaustavila je policija te večeri oko 23.00 h, u ulici Jovana Tomaševića, u blizini sjedišta Uprave policije, a zatim je najmanje trideset policajaca učestvovalo u demoliranju njegovog vozila i zvjerskoj torturi nad njim, kada su mu nanijete teške tjelesne povrede. O događaju postoji video snimak, koji je objavljen na internetu iste večeri.

Iako je Martinoviću država obezbijedila naknadu štete zbog ovog događaja, ona nije obezbijedila i da odgovaraju svi službenici policije koji su zloupotrijebili javna ovlašćenja. Procesuirana su samo dvojica pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice Uprave policije (SAJ), koji su se prijavili i priznali zločin, kao i njihov komandant zbog prikrivanja svih izvršilaca krivičnog djela torture", navodi se u žalbi.

Martinović: Ne vjerujem tužilaštvu

“Ustavni sud je pokazao da u Crnoj Gori još postoje ljudi koji mogu da kažu 'Ne!' autokratskom režimu. Nemam povjerenja u tužilaštvo i mislim da nemaju snage i hrabrosti da otkriju ko su naoružani kerberi koji su me napali te noći i ko je to naredio", kazao je Martinović "Vijestima". Ustavni sud je, usvajanjem žalbe Martinovića, potvrdio da država ne smije da podržava policijsku torturu neozbiljnim istragama, smatraju u HRA.

“Poslije ove, sada već druge odluke o tome da državno tužilaštvo nije sprovelo ozbiljnu istragu protiv pripadnika policije povodom policijske torture na podgoričkim ulicama u oktobru 2015. godine, očekujemo da VDT saopšti što namjerava da preduzme da se sprovedu odluke”, rekla je Tea Gorjanc Prelević.

Bonus video: