Akcija recikliranja udžbenika i svezaka u osnovnim školama

Ministarstvo navodi da akcijom žele podići svijest o značaju recikliranja i očuvanja životne sredine među učenicima, nastavnicima i roditeljima

2418 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija saopštilo je da, u saradnji sa podgoričkim gradskim preduzećem "Deponija" i Udruženjem Roditelji, organizuju akciju recikliranja udžbenika i svezaka u svim osnovnim školama, koja počinje u petak, 14. juna.

Kazali su da akcijom žele podići svijest o značaju recikliranja i očuvanja životne sredine među učenicima, nastavnicima i roditeljima.

Učenici će u petak i u ponedjeljak, 17. juna donositi knjige i sveske koje žele da doniraju za reciklažu.

Radnici "Deponije" obići će sve škole u Podgorici, Tuzima, Zeti, Cetinju Danilovgradu i preuzeti materijal za reciklažu. Obići će i škole u Andrijevici, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Gusinju, Herceg Novom, Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Plavu, Petnjici, Pljevljima, Plužinama, Rožajama, Šavniku, Tivtu, Ulcinju i Žabljaku. Preostale škole iz tih opština prikupljeni materijal će dostaviti nekoj od škola koje su im najbliže, pojasnilo je ministarstvo..

"Deponija" će krenuti u realizaciju obilaska škola od 18. do 25. juna.

Nakon prikupljanja, papirni materijal biće odvezen, a od recikliranog materijala "Deponija" će opremiti dvorište jedne ili više škola, u zavisnosti od količine prikupljenog materijala, navodi se u saopštenju.

"Podsjetićemo, recikliranje je jedan od najefikasnijih načina za smanjenje otpada i zaštitu naše životne sredine. Recikliranjem papira smanjujemo sječu šuma, smanjujemo količinu otpada na deponijama, štedimo energiju i podstičemo ekološku svijest kod mladih generacija koje će sjutra biti nosioci promjena i zaštitnici naše okoline", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: