Požari u Herceg Novom: "Bilo je propusta, ali nisu se odrazili na efikasnost"

“Preduzećemo sve što je do nas da se to poboljša , kazao je načelnik Ćirović
83 pregleda 1 komentar(a)
požar Herceg Novi, Foto: Služba zaštite i spasavanja Herceg Novi
požar Herceg Novi, Foto: Služba zaštite i spasavanja Herceg Novi
Ažurirano: 25.07.2017. 13:46h

Požari na području hercegnovske opštine su pod kontrolom ,kazao je načelnik Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi Zlatko Ćirović.

“Vatrogasne jedinice su povučene, ostala su dežurstva na Luštici ,koje održavaju dobrovoljna vatrogasna društva , dok na području Bjelotine i Vidovog vrha , u zaleđu Sutorine, gdje još ima dima, obilazimo teren, kazao je Ćirović.

Ističe da mu je nakon deseta dana neprekidne borbe sa vatrom najveća satisfakcija što niko od pripadnika Službe zaštite , mještana i turista nije povrijeđen, i da je samo jedan objekat na Luštici oštećen. “Poslije 10 dana velike borbe sa vatrenom stihijhom, izašli smo kao pobjedici”, ocijenio je Ćirović.

Tvrdi da su preduzeli sve da zaštite ljude i imovinu.

“Bilo je propusta, ali oni nisu uticali ni jednog momenta na efikasnost službe, iako su pripadnici Službe bili iznemogli i na rubu izdržljivosti”, kazao je Ćirović.

On je najavio da će uskoro sa predstavnicim Direktorata za vanredne situacije, službama zaštite u Boki, rukovodstvom Opštine Herceg Novi sagledati i analizirati protekle događaje , kako bi se ubuduće moglo preduprijediti i efikasnije djelovati u ovakvim situacijama.

“Preduzećemo sve što je do nas da se to poboljša , kazao je Ćirović.

Kada se izrade izvještaji i sagledaju posljedice spoznaće se prave razmjere šteta i posljedice na životnu sredinu , kao i uticaj na biljni i životinjski svijet na požarom zahvaćenom području.

Hercegnovska opština nagradiće vatrogasce koji su se prethodnih 10 dana borili sa požarima, a pred odbornicima će se naći i informacija o aktivnostima na terenu. U planu je i temeljno revidovanje Plana zaštite od požara, kao i osnivanje dobrovoljnog vatrogasnog društva Herceg Novi.

“U danima koji su za nama, kada je na Luštici i nad Sutorinom trajala borba za spas ljudi, imovine i miliona kvadrata zemlje od vatrene stihije, pokazalo se da su novski vatrogasci primjer hrabrosti, spremnosti, odgovornosti, požrtvovanosti i ljubavi za svoj grad, kazao je potpredsjednik opštine Miloš Konjević . On je naglasio da je “djelovanje svih zaposlenih u novskoj Službi zaštite, pomoć Službe komunalne policije, i uopšte odgovor lokalne uprave u krizi bili na odličnom nivou”.

“Situacije poput ove otkrivaju sve naše prednosti i mane, podsjećaju na potrebu da sarađujemo, ali i da stalno unapređujemo civilnu zaštitu i uslove za rad Službe zaštite i spasavanja”, poručio jhe Konjević.

Bonus video: