Uspjehom zaslužili London, na potezu država

Braća Babić, bivši podgorički đaci, dobili su pune stipendije i priliku da se školuju na prestižnom koledžu i univerzitetu u Velikoj Britaniji

77445 pregleda 332 reakcija 18 komentar(a)
Mihailo Babić, Foto: Privatna arhiva
Mihailo Babić, Foto: Privatna arhiva

Braća Matija i Mihailo Babić iz Podgorice dobili su pune stipendije i priliku da školovanje nastave na prestižnom koledžu i univerzitetu u Londonu, u Velikoj Britaniji.

Za Matiju, međutim, taj put nije izvjesan, ako ne obezbijedi i sredstva kojima bi pokrio troškove života.

Matija i Mihailo završili su Osnovnu školu “Milorad Musa Burzan” u Podgorici, potom su školovanje nastavili. Stariji Matija već je dvije godine u Londonu, gdje je školovanje započeo u septembu 2022. godine, nakon što je od Koledža Dulvič (Dulwich College) dobio punu stipendiju.

Matija je izabrao da studira četiri predmeta A nivoa - matematiku, naprednu matematiku, fiziku i računarske nauke.

Tanja Bukvić, njegova podrška u Londonu, tvrdi da je taj izbor ambiciozan, jer studenti u Velikoj Britaniji obično uzimaju tri predmeta.

“Potpuno se posvetio zajednici Dulvič koledža, učestvujući u brojnim vannastavnim aktivnostima kao što su mentorstvo, rad u školskoj pivari, filmskom klubu... Njegova posvećenost i entuzijazam nisu se ispoljavali samo u akademskom smislu, već i u njegovom studentskom životu, istražujući London i prihvatajući nova iskustva”, ispričala je ona.

Da bi se izdržavao, Matija je, dodaje ona, vikendom radio u lokalnoj školi, pomažući pri ocjenjivanju ispita.

Matija Babić
Matija Babićfoto: Privatna arhiva

Podsjeća i da se, tek što je započeo studije A nivoa na Dulvič koledžu, Matija suočio sa gubitkom oca.

Matija je dobio pisma prihvatanja sa vrhunskih univerziteta u Velikoj Britaniji, među kojima su Varvik (Warwick), Mančester (Manchester) i Londonski univerzitetski koledž (University College London, UCL). Od posljednjeg, UCL, dobio je izuzetnu stipendiju Global Scholarship programa.

UCL je, prema svjetskoj rang-listi univerziteta, ove godine rangiran kao deveti najbolji na svijetu. Na Šangajskoj listi, UCL je 17. najbolji univerzitet na svijetu.

Da bi živio i studirao u Britaniji, Matiji je, međutim, potrebno dodatnih 12.000 funti za pokrivanje troškova života.

“Ta suma će biti namijenjena njegovom smještaju i hrani u UCL Hall of Residence. Bez ove podrške, Matijin san o studiranju na jednom od najboljih svjetskih univerziteta ostaje nedostižan”, poručuje sagovornica “Vijesti”.

Dodaje i da Matija, kao što je radio tokom dosadašnjeg školovanja, planira da nastavi da radi i da nađe posao vikendom, koji će mu služiti za pokrivanje svakodnevnih troškova života.

“Podrška će napraviti značajnu razliku u Matijinom životu. Na pragu je da napravi izuzetne doprinose na polju astrofizike”, kaže Bukvić.

Matijina i Mihailova majka Mila Miletić rekla je da su oni tokom školovanja u OŠ “Milorad Musa Burzan” imali veliku sreću sa nastavnicima.

“A posebno sa nastavnicom fizike Jadrankom Radović, koja ih je podržala i pružila nesebičnu podršku u njihovim takmičenjima. To je nastavljeno i kroz Gimnaziju i razne sekcije koje su pohađali”, rekla je ona.

Obojica su, kako je dodala, orijentisani prema prirodnim naukama i stalni su polaznici različitih kampova nauke.

“Već nekoliko godina su polaznici Fondacije za promovisanje nauke PRONA. Ja sam prosvjetni radnik i podrška bi značila mnogo, posebno zbog Matijinog školovanja”, rekla je ona.

Razredna Matijinog brata Mihaila, Tanja Bojić, rekla je “Vijestima” da bi i škola podržala svaku inicijativu da se pruži prilika tim mladim ljudima da nastave sa svojim sjajnim rezultatima.

“Jer se uvijek trudimo da izađemo u susret talentovanim i posvećenim učenicima”, rekla je ona.

“Vijesti” su o eventualnoj podršci poslale upit i Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija koje vodi Anđela Jakšić Stojanović.

U junu prošle godine, “Vijesti” su i pisale o tome da li i na koje načine država pomaže talentovane đake i studente. Tada su iz resora prosvjete, koji je vodio Miomir Vojinović, pored ostalog, kazali da postoje stipendije za talentovane učenike, potom stipendije za najbolje studenet, stipendije za sufinansiranje magistarskih i doktorskih studija, besplatna školarina na osnovnim i magistarskim studijama na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori...

Inicijativa slična ovoj da se podrži dalje školovanje Babića u Velikoj Britaniji, pokrenuta je 2018, kada je Nina Bošković iz Podgorice, tada najbolji student Prirodno-matematičkog fakulteta, obaviještena da je među 13 kandidata iz cijelog svijeta koji su primljeni na “Oksford” na master studije iz kliničke embriologije. Bošković tada nije bila sigurna da li će uopšte moći da studira, jer njena porodica nije mogla da plati školarinu od oko 43.000 eura.

Nakon pisanja “Vijesti”, sredstva za njeno školovanje su obezbijeđena, dijelom iz privatnog sektora, dijelom od Ministarstva prosvjete, koje je tada vodio Damir Šehović.

Bošković je doktorand embriologije i genetike, radi na dva doktorata, u Finskoj i Švedskoj. U želji da pomogne parovima i osobama koje se suočavaju sa problemom neplodnosti iz Crne Gore, lani je pokrenula platformu NinaFertility, putem koje zainteresovane onlaj savjetuje kada je u pitanju sterilitet.

Bonus video: