Vlada ima većinu u Upravnom odboru Univerziteta

UO UCG: "Ciljano izlaganje medijskoj harangi - svojevrsno je represivno postupanje, zbog čega je UCG podnio ustavnu žalbu Ustavnom sudu za povredu autonomije"
106 pregleda 22 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.07.2017. 05:56h

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore mogao bi na prvoj narednoj sjednici da raspiše konkurs za upis 70 brucoša na Visoku medicinsku školu u Beranama, jer je Vlada obezbijedila većinu za to rješenje u upravljačkom tijelu UCG, saznaju "Vijesti".

To je juče nagovjestio premijer Duško Marković koji je iz Skupštine pozvao UO da odluke Vlade sprovede u život, kako bi se se mladi sa sjevera tamo školovali i nakon toga ostali u svom kraju.

Nakon što je Vlada prošle sedmice kao osnivač, promjenila tri predstavnika u UO, ona sada ima osam od ukupno 15 članova. Pored njenih predstavnika - Mubera Kurpejović, Nataša Pešić i Goran Jovetić, Milanko Damjanović i Vladan Joković, stav da VMŠ treba da ostane u Beranama podržavaju i donedavni predsjednik UO Duško Bjelica, Miran Begić sa Muzičke akademije i predstavnica stručnog i neakademskog osoblja Desanka Radojičić (Fakultet za sport).

Ostaje nejasno ko će i kada sazvati sjednicu UO, jer prema Poslovniku o radu, sjednice saziva predsjednik, a u slučaju njegove spriječenosti potpredsjednik. Bjelica je na prošloj sjednici podnio ostavku na čelno mjesto u UO, dok potpredsjednik u ovom sazivu nije ni imenovan.

Odgovarajući na poslaničko pitanje predsjednika poslaničkog kluba DPS-a i Beranca Miodraga Radunovića, koji je pitao da li će se u ovoj studijskoj godini izvršiti upis studenata na VMŠ u Beranama, premijer je poručio budućim studentima da se upišu “ tamo gdje im bude omogućeno”.

On je obećao da će Vlada, "plaćati smještaj, i sve putne troškove studentima za vrijeme te obuke".

Sa UCG su juče, nakon vanredne sjednice, saopštili da "ostaju dosljedni akademskoj misiji Senata da spriječi svako miješanje u akademska pitanja i garantuje kvalitet visokog obrazovanja".

Predložili su Vladi da omogući upis brucoša u Podgorici i ponovili da “ciljano izlaganje medijskoj harangi - svojevrsno je represivno postupanje, zbog čega je UCG podnio ustavnu žalbu Ustavnom sudu za povredu autonomije”.

Međutim, premijera Markovića, kako je rekao, upravo brine "zaprepašćujuća agitacija" sa UCG koja je "prethodila i demonstrirana nedjeljama".

"Preko noći su za njih medicinske sestre koje studiraju u Beranama postale neznavene i nesposobne da obavljaju važan posao u sistemu zdravstvene zaštite", kazao je Marković.

On tvrdi da sa UCG nije stigao nijedan valjan argument koji bi opredijelio Vladu da podrži preseljenje VMŠ.

Premijer je pozvao "pojedince iz rukovodstva UCG da se manu medijskih kampanja protiv Vlade i da se vrate svom poslu i da ne zloupotrebljavaju predstavnike studenata i upliću ih u besmislene ratove".

Kako je kazao, "komforno je biti u Podgorici, i lijepo je baviti se akademskim poslom u kvartu od jednog kilometra, imati stanove, kabinete i sprovoditi akademsku nastavu".

"Ali, to nije interes Crne Gore, to nije naša državna politika ni politika ove Vlade”, istakao je Marković.

Studentski parlament UCG juče je ponovo podržao UCG, pa su u saopštenju izrazili zabrinutost zbog urušavanja ugleda akademske i studentske zajednice. Prepiska Ministarstva i UCG ne donosi dobro ni studentima, poručili su oni.

Bonus video: