Pljevlja: Dvije godine čeka se gradnja fontane

Na posljednjem tenderu prijavila se firma “Perošević” iz Bijelog Polja, sa kojom je Opština sklopila ugovor o nastavku radova. Iako je ugovor potpisan prije par mjeseci, radovi još nijesu počeli, a u Opštini ne znaju zbog čega izvođač ne ulazi u posao
144 pregleda 2 komentar(a)
fontana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
fontana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.07.2017. 18:24h

Opština Pljevlja podnijela je tužbu protiv preduzeća “Pupović elektro” iz Tivta, zbog napuštanja radova na izgradnji gradske fontane, na trgu 13. jul. Nije isključena mogućnost da tužbu dobije i preduzeće “Perošević” iz Bijelog Polja, koje je na ponovljenom tenderu izabrano za izvođača radova, ali ta firma još uvijek nije ušla u posao.

Tivatsko preduzeće napustilo je prije više od godine izvođenje radova jer im, kako tvrde, Opština nije redovno izmirivala obaveze, pa su bili primorani da svoja potraživanja naplaćuju preko izvršitelja ili blokadom računa.

Vlasnik firme Mile Pupović ranije je “Vijestima” kazao da su ugovor ispoštovali u potpunosti, te da su poslove na fontani odradili kvalitetno.

Radovi na izgradnji gradske fontane počeli su 2015, pred kraj građevinske sezone. Prethodni izvođač radova izmjestio je staru fontanu i uradio zemljane i armirano-betonske radove. Preostali radovi su uglavnom elektroradovi, montažerski radovi pumpi i mlaznica kao samo i postavljanje fontane.

Na pitanje “Vijesti” zbog čega ni nakon skoro dvije godine nijesu završeni radovi na gradskoj fontani, vrijedni šezdesetak hiljada eura, predsjednik Opštine Mirko Đačić kaže da su nakon raskidanja ugovora sa sa firmom “Pupović elektro” raspisivali tender za izbor novog izvođača radova dva puta.

Na posljednjem tenderu prijavila se firma “Perošević” iz Bijelog Polja, sa kojom je Opština sklopila ugovor o nastavku radova. Iako je ugovor potpisan prije par mjeseci, radovi još nijesu počeli, a u Opštini ne znaju zbog čega izvođač ne ulazi u posao.

“Možete da dođete i u ovakvu situaciju. Imate ponuđaća koji je ispunio uslove tendera i sa njim sklopite ugovor, ali on nažalost još nije ušao u posao. Mi i dalje nijesmo pokrenuli nikakav postupak želeći da pokažemo volju da se pokrene taj posao. Očito nije lako naći izvođača za taj posao jer se radi o specifičnim radovima. To ne znači da nećemo postupiti isto i sa drugim izvođačem i iskoristiti one elemente ugovora koji pozivaju na odgovornost. Vidjećemo do kraja godine, ima mnogo vremena. Nema mnogo da se radi, ali očito da se domaći izvođači muče sa ovakvom vrstom posla iako se radi o objektu malih dimenzija”, rekao je Đačić.

Fontana se radi po idejnom rješenju Tamare Manojlović i Nebojše Stankovića. Fontana će imati dva koncentrična prstena i kružno postolje na kome je postavljena skulptura stilizovane diatrete.

Bonus video: