Zenka: Vlada posvećena uređivanju i unaprijeđivanju odnosa između države i vjerskih zajednica

Zenka je naglasio da je i njegova posjeta organizovana u cilju boljeg upoznavanja sa djelovanjem Barske nadbiskupije, tehničkim detaljima i jačanju saradnje sa njom
59 pregleda 0 komentar(a)
Rok Gjonllesaj, Mehmed Zenka, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Rok Gjonllesaj, Mehmed Zenka, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 24.07.2017. 18:12h

Vlada Crne Gore je posvećena uređivanju i unaprijeđivanju odnosa između države i vjerskih zajednica, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka.

On je danas razgovarao o odnosima vjerskih zajednica i države sa monsinjorom Rokom Gjonllesajem u Barskoj nadbiskupiji, koju je posjetio sa generalnom direktoricom za odnose sa vjerskim zajednicama, Žanom Filipović i savjetnicom Katarinom Pecović.

Zenka je naglasio da je i njegova posjeta organizovana u cilju boljeg upoznavanja sa djelovanjem Barske nadbiskupije, tehničkim detaljima i jačanju saradnje sa njom.

Prema njegovim riječima, vjerske zajednice u Crnoj Gori akumuliraju značajan društveni potencijal, a u osnovi vjerskih učenja su univerzalne društvene vrijednosti, odnosno pricipi na kojima se zasniva vladavina prava.

„Iz pomenutih razloga, ovaj društveni potencijal važan je faktor stabilnosti i predstavlja međusobno uvažavanje, toleranciju, poštovanje ljudskih prava i sloboda, multikulturalnost i multikonfesionalnost, demokratiju, ukratko građansku matricu našeg društva”, naveo je Zenka.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Gjonllesaj je zahvalio Zenki na pažnji i razumijevanju važnosti otvorenog dijaloga u saradnji.

On je istakao da Barska nadbiskupija, odnosno Katolička crkva u Crnoj Gori, nema otvorenih pitanja unutar svog djelovanja sa drugim vjerskim organizacijama i crkvama.

„Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora jedno raskršće civilizacija, mjesto susreta pravoslavlja, katolicizma i islama, judaizma. Društva sa takvih prostora često su, kao po pravilu, opterećena viševjekovnim sukobima i teško dosežu vrijednost građanskog društva, što u Crnoj Gori nije slučaj“, piše u saopštenju.

Navodi se da je zajednički ocijenjeno da je svijest o univerzalnoj vrijednosti slobode u najširem smislu, bez obzira na vjeru i naciju, omogućila crnogorskom društvu da se izgradi kao građansko, valorizujući na taj način bogatstvo različitosti koje ga krasi.

Bonus video: