ENTSO-E će izvšiti detaljnu istragu incidenta koji je uslovio nestanak struje

U saopštenju ENTSO-E navodi se da su pogođeni sistemi obnovili napajanje u svojim mrežama u roku od oko dva sata sa ciljem minimiziranja uticaja poremećaja na potrošače

9046 pregleda 1 komentar(a)
ENTSO-E (lustracija), Foto: Shutterstock
ENTSO-E (lustracija), Foto: Shutterstock

Komitet za sistemske operacije Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E) izvršiće detaljnu istragu incidenta koji se dogodio na mreži u jugoistočnom dijelu elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope i koji je uslovio nestanak struje u većem dijelu Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, kao i djelimično Hrvatske.

Regionalna havarija dogodila se u petak oko 12 sati i 25 minuta, a struju su nakon nekoliko sati dobili svi djelovi četiri države regiona.

U saopštenju ENTSO-E navodi se da su pogođeni sistemi obnovili napajanje u svojim mrežama u roku od oko dva sata sa ciljem minimiziranja uticaja poremećaja na potrošače.

"ENTSO-E trenutno prikuplja sve relevantne tehničke podatke o ovom događaju od pogođenih TSO-a i pružiće više informacija što je prije moguće", navodi se u saopštenju.

Iz ENTSO-E su kazali da će, u skladu sa metodologijom skale za klasifikaciju incidenata, Komitet za sistemske operacije ENTSO-E izvršiti detaljnu istragu događaja u narednim sedmicama, uz podršku stručnog panela.

Bonus video: