Hrapović: Praktična nastava studenata VMŠ u Beranama da se realizuje u KCCG

Prema Hrapovićevim riječima, pokazalo se i u prethodnih 12 godina, da su medicinske sestre koje su završile VMŠ u Beranama „na veoma odgovoran, kvalitetan i stručan način rade svoj posao u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori i van nje“
57 pregleda 1 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.07.2017. 14:18h

Ministarstvo zdravlja ponudilo je Medicinskom fakultetu podršku za realizaciju praktične nastave tokom školovanja studenata na Visokoj medicinskoj školi (VMŠ) u Beranama, kako bi se taj dio nastave mogao realizovati u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), kazao je ministar Kenan Hrapović.

On je novinarima, tokom obilaska KCCG podovom završetka radova na primjeni mjera energetske efikasnosti, rekao da se jutros sastao sa dekanom Medicinskog fakulteta, Goranom Nikolićem.

„Na tom sastanku sam ponudio Medicinskom fakultetu svu infrastrukturnu, organizacionu i logističku podršku u smislu realizacije dijela praktične nastave tokom školovanja studenata u VMŠ u Beranama, kako bi se taj dio praktične nastave mogao kvalitetno realizovati u KCCG“, kazao je Hrapović.

Kako je naveo, istu takvu podršku Ministarstva je ponudio za jačanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta VMŠ u Beranama, kao i Opštoj bolnici i Domu zdravlja u Beranama gdje studenti te škole i obavljaju najveći dio prakse.

„Nikolić se saglasio i, naravno, dao podršku realizaciji predloženih aktivnosti, nakon upisa studenata VMŠ u Beranama. Dakle, nastavak saradnje naše dvije institucije na kvalitetan način, kako bi studenti VMŠ dobili onakvu nastavu i obuku kakvu zaslužuju“, rekao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, pokazalo se i u prethodnih 12 godina, da su medicinske sestre koje su završile VMŠ u Beranama „na veoma odgovoran, kvalitetan i stručan način rade svoj posao u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori i van nje“.

Hrapović je podsjetio da su medicinske sestre koje su završile VMŠ u Beranama - glavne sestre na pojedinim klinikama KCCG, kao što su maksilofacijalna, ORL, kardiologija i digestivna hirurgija, što, kako je naveo, pokazuje da su one na kvalitetan način obrazovane.

„Želim da poručim da će i u narednom periodu svi zdravstveni radnici koji se školuju u crnogorskom obrazovnom sistemu sigurno imati kvalitetnu nastavu, kao što je imaju i studenti zemalja u regionu i cijeloj Evropi“, dodao je Hrapović.

On je, komentarišući funkcionisanje projekta centralnog zakazivanja, rekao da najsvježije podaci pokazuju da se preko 84 odsto zakazivanja specijalističkih pregleda završava elektronskim putem, dok 16 odsto čine pregledi koji su zakazani prije početka realizacije projekta.

„Tako da smo mi veoma zadovoljni dinamikom realizacije tog projekta. Naravno, imamo određene nedoumice pojedinih ljekara, određene poteškoće koje su manje značajne u odnosu na cijeli projekat, i mi ih u kontinuitetu rješavamo zajedno sa izabranim ljekarima svih domova zdravlja, doktorima opštih bolnica i, naravno, specijalistima i zaposlenima u KCCG“, naveo je Hrapović.

Direktorica KCCG Zorica Kovačević kazala je da ta ustanova na dnevnoj osnovi sumira sve probleme koje imaju na pojedinim klinikama vezano za projekat elektronskog zakazivanja.

„Činjenica je da imamo nedostatak kadra u pojedinim klinikama, što smo nadomjestili angažovanjem doktora iz privatne prakse, kako bi imali otvorene ambulante za sve pacijente“, rekla je Kovačević.

Kako je navela, prvi specijalistički pregled, u 90 odsto slučajeva, uspijevaju da zakažu u roku od 30 dana.

„I u Institutu za bolesti djece je evidentan nedostatka kadra, tako da ćemo i tu angažovati sve raspoložive kadrovske kapacitete iz privatnih zdravstvenih ustanova. Nadamo se da do kraja godine projekat u potpunosti zaživjeti“, dodala je Kovačević.

Bonus video: