CGO: Četiri godine trebalo Komisiji da utvrdi da je sudija Klikovac povrijedio kodeks

Iz CGO su kazali da Klikovac možda ne bi ni napredovao da je Sudski savjet ažurno i neselektivno radio svoj posao

5188 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Četiri godine bilo je potrebno Komisiji za etički kodeks Sudskog savjeta da odluči po inicijativi Centra za građansko obrazovanje (CGO) i utvrdi povredu člana 7 Etičkog kodeksa sudije od strane Srđana Klikovca, sadašnjeg predsjednika Osnovnog suda u Kotoru.

Iz CGO su kazali da Klikovac možda ne bi ni napredovao da je Sudski savjet ažurno i neselektivno radio svoj posao.

U vrijeme podnošenja CGO inicijative, Klikovac je bio sudija Upravnog suda, a slao je prijetnje i uvrede primitivnog sadržaja nastavniku razredne nastave u OŠ "Branko Božović“ u Podgorici Mitru Magovčeviću, koji je u više navrata javno iznosio sumnje u validnost diplome Gordane Klikovac, bivše supruge ovog sudije i koja je bila Magovčeviću protivkandidat za izbor direktora škole u kojoj oboje rade.

"Taj konflikt je doveo i do prekršajnog postupka, pri čemu je i tada utvrđeno da je Klikovac povrijedio odredbe Etičkog kodeksa sudija, pokušavajući da vrši uticaj na postupajućeg sudiju u tom predmetu u kojem je bio jedan od okrivljenih. Ovakvo sudijsko ponašanje nedostojno je sudijske funkcije, što povlači i potrebu ozbiljnog sagledavanja pozicije ovog sudije. Dodatno, brine i selektivnost u radu Sudskog savjeta koji po određenim prijavama postupa brzo, a druge drži godinama u fioci.

mšljenje srđan klikovac
foto: CGO

Bonus video: