Vujović: Licenca mora biti u saglasju sa svim elementima akreditacije

UCG je na svom sajtu objavio stav Vujovića povodom, kako su naveli, nezakonite licence u Beranama sa kojom Ministarstvo prosvjete pravi pritisak na Upravni odbor i raspisivanje konkursa za upis na Visoku medicinsku školu (VMŠ) u Beranama
0 komentar(a)
uo ucg_1, Foto: Boris Pejović
uo ucg_1, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.07.2017. 15:26h

Licenca mora biti u saglasju sa svim elementima akreditacije, poručio je direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta, Aleksandar Vujović, i ocijenio da je imputiranje rektorki Univerziteta Crne Gore (UCG), Radmili Vojvodić, da zaobilazi činjenicu licence, kontinuiran pokušaj manipulacije.

UCG je na svom sajtu objavio stav Vujovića povodom, kako su naveli, nezakonite licence u Beranama sa kojom Ministarstvo prosvjete pravi pritisak na Upravni odbor i raspisivanje konkursa za upis na Visoku medicinsku školu (VMŠ) u Beranama.

Vujović je istakao da je elaborat VMŠ sastavni dio elaborata Medicinskog fakulteta.

„U njemu precizno stoji gdje se nastava i kako izvodi, sa kojim nastavnim osobljem, kao i zbog specifičnosti ove evropske profesije po novim nastavnim programima, u kojim laboratorijama i nastavnim bazama“, kazao je Vujović.

U ovom slučaju, kako je naveo, sve u elaboratu precizirano je na adresi Podgorica - amfiteatri i laboratorije Medicinskog fakulteta, Klinički centar, kao i druge zdravstvene institucije – Institut za javno zdravlje, Dom zdravlja Podgorica i drugi.

„Dakle, nastava se organizuje u prostorima Univerziteta koji su jedini obrazovni standard za sprovođenje nastavnih programa, a u ovom slučaju to je opsežan broj časova, gotovo dvije trećine obavezne kliničke prakse. Svi ovi elementi nastave ključan su i neodvojiv dio procesa akreditacije i akreditacionog elaborata, pa je tako i sa licencom za ovaj studijski program“, precizirao je Vujović.

Pojašnjavajući proceduru akreditacije, on je kazao da na elaborat Medicinskog fakulteta koji odobrava Senat, međunarodni eksperti, po međunarodnim standardima, provjeravaju i ocjenjuju sve elemente i sačinjavaju Izvještaj, koji se potom usvaja na Savjetu za visoko obrazovanje.

„Ispoštovali smo proceduru, dobili najbolje ocjene i naša ukupna akreditacija je usvojena na ovom Vladinom tijelu. Kao što smo više puta rekli, ustanova ima apsolutnu zakonsku obavezu da sprovede studijski program prema akreditaciji i nikako drugačije, kazao je Vujović.

On je istakao da se licenca ne može dati suprotno akreditaciji, odnosno za ono za šta nije traženo od UCG.

Sve to je, prema riječima Vujovića, već navedeno u žalbi na rješenje Prosvjetne inspekcije, kao i u upravnoj tužbi protiv nezakonito izdate licence za Berane.

On je poručio da je suština zakonske procedure saglasnost svih elementa akreditacije. „Zato smo i tražili i licencu za akreditovani program u Podgorici, a ne u Beranama“.

„Imputiranje rektorki Vojvodić da zaobilazi činjenicu licence kontinuiran je pokušaj manipulacije. Zapravo se radi o izigravanju pravnih instituta i pokušaju osnaživanju nelegitimne Naredbe Prosvjetne inspekcije i njene zloupotrebe od Ministarstva prosvjete“, smatra Vujović.

To je, kako je kazao, svojevrsno prikrivanje nezakonito izdate licence koju su u Ministarstvu adresirali na Berane.

„Elaborat Medicinskog fakulteta, Izvještaj međunarodne ekspertske komisije za akreditaciju, Odluka Savjeta za visoko obrazovanje i Rješenje o licenci moraju biti u saglasju“, poručio je Vujović.

Bonus video: