Sa vatrom se nosili ljekari, sportisti, sveštenici

Prolazak opasnosti danas je donio priliku i da se počnu sumirati i prvi utisci nakon višednevne drame
348 pregleda 2 komentar(a)
Stefan Kašćelan, Vatrogasci, Foto: Siniša Luković
Stefan Kašćelan, Vatrogasci, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.07.2017. 13:36h

Nakon šest dana i noći iscrpljujućih borbi sa vatrenom stihijom na području Krtola i Luštice, za tivatske vatrogasce konačno je došao predah. Naime, jedino je još aktivan požar na prostoru Solila i Topliša gdje vatra tuminja u gustom rastinju i na nepristupačnom terenu. Jutros je požar ovdje ponovno gasio švajvarski vojni transportni helikoper tipa „AS-332 super puma“ sa podvjesnim protivpožarnim vedrom kapaciteta 2.000 litara. Na požarištu su dežurale i ekipe Službe zaštite i spašavanja Tivat i Dobrovoljnog vatrogasnog druptva „Krtoli“ iz Radovića, ali je konačno, veći dio sastava te dvije jedinice došao u situaciju da se vrati u svoje baze, odmori i počne evidenciju u žestokim intervencijama izgubljene, uništene ili oštećene opreme i vozila.

Sa istim zadatkom danas je na terenu sa tivatskim i krtoljskim vatrogascima bila i ekipa švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova čiji je misija da utvrdi činjenično stanje, kako bi švajcarska Vlada naknadno uputila pomoć u vatrogasnoj opremi. Oni su iskazali zadovoljstvo načinom na koji su prihvaćeni u Tivtu i saradnjom sa ovdašnjim isntitucijama, kao i saradnjom koju su SZS Tivat i DVD Krtli proteklih dana imali sa pilotima i mehaničarima švajcarskog helikoptera “AS-332 super puma” koji je od svih raspoloživih vazduhoplova, i najviše djelovao na području tivatske opštine.

Prolazak opasnosti danas je donio priliku i da se počnu sumirati i prvi utisci nakon višednevne drame-požrtvovanost i ogromni napori profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca u Tivtu, solidarnost lokalne privrede i ustanova koje su gasiteljima slale hranu, pitku vodu i pomagale u drugim potrepštinama i uslugama, snalažljivost i požrtvovanost Kontrole letjenja aerodroma Tivat koja je bez zadrške vodila gusti redovan aviosaobraćaj i sve letove protivpožarnih vazduhoplova, ali i postupci pojedinih građana-dobrovoljaca, zaslužuju da ostanu zabilježeni.

Tako su proteklih dana članovi čitavih porodica iz Krtola i Tivta zajedno ili istovremeno na raznim djelovima požarišta, u uniformama profesionalne ili volonterske Vatrogasne jedinice, ili u “civilki” kao obični dobrovoljci, ulazili u obračun sa vatrenom stihijom. Među njima su bili i neki poznati ljudi poput vaterpoliste Vjekoslava Paskovića ili čuvenog tivatskog pedijatra dr Petra Matijevića. Zanimljivo je da su vatru na tereu predano gasili i sveštenici – tivatski paroh Petar Petrović i luštički paroh Nikola Urdešić koji je inače, aktivni i vrlo agilni član DVD “Krtoli”. Istiovremeno njihov po godinama dosta stariji katolički kolega, lastovski župnik don Nikola Majić napravio je čak i poosebnu molitvu kojom se svakodnevno u crkvi, molio Sv. Florijanu (zaštitniku vatrogasaca) za uspjeh gašenja požara i zdravlje svih koji su učestvovali u tok akciji.

“Svemogući milosrdni Bože, svrni svoj pogled na našu nevolju. Pomozi svojom svemoćnom rukom sve naše vatrogasce i sve druge koji se bore sa silinom vatrene stihije. Podaj našim vatrogascima hrabrosti, snage i vještine da od snažnoga ognja obrane naše domove, vrtove i polja i tako očuvaju ljepotu domovine koju si nam ti darovao”, don Nikolina je molitva koju je on objavio i na fejsbuku. Na fejsbuku je juče osvanula i nesvakidašnja priča o požrtvovanju mladog dobrovoljca Stefana Kašćelana koji je, kada je čuo da vatrogasci pozivaju građane u pomoć, sa Seljanova biciklom krenuo da pomogne u desetak kilometara udaljene Krtole.

Stigao je do kružnog toka – kotorske raskrsnice na Jadranskoj magistrali, zaustavio prvi auto koji je išao u pravcu Krtola i uputio se pravo na požarište. “Četiri dana je bio sa nama, pomagao nam koliko je znao i mogao. Nakon povratka kući, došavši na kružni tok, dočekalo ga je razočarenje jer mu je neko u međuvremenu ukrao biciklo. Svi građani Tivta znaju koliko mu znači to biciklo, i zaista smo razočarani. Dobri i humani momče, ovom prilikom se svi mi vatrogasci obavezujemo da ćemo ti kupiti novo biciklo!!!”, napisali su na fejsbuku pripadnik Vatrogasne jedinice aerodroma Tivat i odbornik u lokalnom parlamentu Igor Petković i njegov kolega, profesionalni vatrogasac iz SZS Tivat Davor Đerasimović. Na njihov apel odmah je međutim, odgovorio Sindikat zaposlenih u Opštini Tivat koji je Stefanu danas kupio novo biciklo i poklonio mu mobilni telefon.

Bonus video: