Tuzani ne daju zemlju u zakup

Odbornici GO Tuzi od Komisije Vlade Crne Gore traže povlačenje tendera za zakup parcele u Dinoši više od 300.000 kvadrata
2 komentar(a)
sjednica Tuzi, Foto: Luka Zeković
sjednica Tuzi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.07.2017. 09:38h

Odbornici Skupštine Gradske opštine Tuzi jednoglasno su podržali inicijativu Demokratske partije socijalista da se od Komisije Vlade Crne Gore traži povlačenje tendera za zakup parcele u Dinoši više od 300.000 kvadrata.

Na redovnoj 18. sjednici juče su odbornici, iako to nije bila predviđeno dnevnim redom, na inicijativu odbornika DPS-a Halila Dukovića, raspravljali o inicijativi da se Komisiji za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta predloži da do daljeg iz procedure povuče tender za zakup parcele na period od 15 godina.

Duković smatra da Komisija odluku treba da povuče u cilju smirivanja tenzija na ovom području.

„Mi znamo da je to zemljište pod sporom. Bilo je i pod sudskim sporom, a mnogi od građana Dinoše polažu pravo na tu imovinu, tvrdeći da je privatna“, rekao je Duković, te dodao da se zalaže za to da svako ko uspije da dokaže da je vlasnik zemljišta ima pravo na njegov povraćaj.

Odbornik Građanske inicijative Smailj Čunmuljaj zabrinut je zbog toga što je ovo pitanje pravno proteklo bez ikakvih problema, da je završeno, a da niko nije konsultovao predstavnike građana Malesije.

„Kako se to moglo desiti da u ovoj Komisiji ne bude nijednog člana iz oblasti Malesije, ili je neko bio?“, pitao je Čunmuljaj i istakao da je u pitanju jedna od najljepših oblasti poznata kao Lijepi brijeg.

„Mi ćemo sjutra imati opštinu bez zemljišta“, izjavio je Čunmuljaj.

Predsjednik GO Tuzi Abedin Adžović kazao je da nije učestvovao u radu Komisije, ali da je bio upoznat sa odlukom.

Nikola Camaj iz Demokratskog saveza ocijenio je da je inicijativa DPS-a suviše blaga. Oduzimanjem ovog zemljišta, smatra, investitori neće imati gdje da ulože novac.

„Bez obzira čije je ovo zemljište u katastru, to je vlasništvo buduće teritorije Malesije i ono se ne može otuđiti bez odobrenja“, kazao je Camaj.

Đerđ Camaj iz Albanske alternative takođe je ocijenio da je inicijativa DPS-a blaga, ali da je neophodno što prije podnijeti zbog skorog zatvaranja konkursa.

Duković je dodao da Vlada ima pravo da postupa sa zemljom, ali da se odluke ne mogu donositi bez znanja predstavnika građana Malesije.

„Sjećamo se svi vjerujem, koji smo ovdje, kad je bila podjela placeva za Sindikat. Svi smo se digli na noge i spriječili to“, izjavio je Duković.Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini je 22. juna ove godine objavila javni poziv za učešće na tenderu za davanje u zakup, između ostalog, nepokretnosti u KO Dinoša, površine 321.005 metara kvadratnih.

Usvojili su završni račun GO Tuzi

Odbornici GO Tuzi na jučerašnjoj su sjednici usvojili i predlog završnog računa Finansijskog plana Gradske opštine Tuzi za 2016. godinu.

Adžović je kazao da je realizovano 96,4 odsto planiranih kapitalnih izdataka. Takođe, on je dodao da neke planirane projekte nisu mogli realizovati tokom 2016. godine. Među njima je izgradnja Sportske dvorane, objekata za potrebe građana Karabuškog polja i Milješa, kao i izgradnja pješačkog mosta na rijeci Dinoši...

Bonus video: