Uprava za vode: Ne vade šljunak, već uređuju korito rijeke

Iz kompanije CRBC ranije su kazali da sve rade u skladu sa zakonom i dozvolama, odgovarajući na optužbe da na više načina ugrožavaju Taru
125 pregleda 0 komentar(a)
Rijeka Tara, Foto: Privatna arhiva
Rijeka Tara, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.07.2017. 17:23h

Kineska kompanija CRBC, koja radi na izgradnji autoputa, nije eksploatisala šljunak iz korita Tare, tvrde u Upravi za vode.

Iz Uprave su odgovorili “Vijestima” da radovi CRBC-a nijesu u suprotnosti sa moratorijumom na eksploataciju šljunka i pijeska iz riječnih korita. Naglasili da je Ministarstvo poljoprivrede proglasilo moratorijum, ali da su mogući samo radovi koji znače regulaciju vodotoka, na osnovu projekta.

“Najbitnije je u upravljanju riječnim tokom da postoji projektna dokumentacija koja u potpunosti definiše na koji način određena dionica vodotoka može biti tretirana“, piše u odgovoru.

Iz kompanije CRBC ranije su kazali da sve rade u skladu sa zakonom i dozvolama, odgovarajući na optužbe da na više načina ugrožavaju Taru. Mještani tvrde da mašine ulaze u Taru da vade šljunak i pijesak, uprkos zabrani Ministarstva poljoprivrede, a u kolašinskom Flaj fišing klubu Maniro da je CRBC promijenila tok rijeke.

Predsjednik Manira Mile Lazarević rekao je da je Tara nekoliko mjeseci bila mutna i da su nastradale velike količine ribe, o čemu su “Vijesti” juče pisale...

Iz Uprave za vode su odgovorili da se na Tari, u sklopu radova na dionici autoputa, od mosta Pajkov vir do Mateševa, radovi izvode uz određene intervencije u riječnom koritu. Tvrde da je tako predviđeno projektom i da će istovremeno sa radovima na mostu i petlji, biti rađena i regulacija Tare na toj dionici.

“Do određenih intervencija doći će i prilikom radova na mostu Jabuka. Uz angažovanje CRBC-ja rađena je i regulacija rijeke Tare na potezu Uvač - Mateševo, radi zaštite puta, uz svu potrebnu projektnu dokumentaciju. Svi ovi, kako pripremni, tako i konačni radovi koji budu izvedeni, nemaju karakter eksploatacije materijala iz vodotoka, koji se ne koristi kao sirovina“.

Iz Uprave su naglasili da je za vrijeme moratorijuma nelegalna svaka eskploatacija koja nije u svrhu regulacije vodotoka. Odgovorili su da je koordinacioni tim za praćenje odluke o zabrani eksploatacije imao terenske aktivnosti, kako bi kontrolisali poštovanje moratorijuma. Ističu da je podneseno više krivičnih i prekršajnih prijava protiv fizičkih, pravnih i NN lica zbog nelegalne eksploatacije.

Bonus video: