CGO: Studentima treba upis, a ne performans Vlade i UCG

Nejasno je, smatra Popović, i zašto UCG nije pokrenuo upravni spor protiv Rješenja Ministarstva prosvjete izdatog 3. jul
97 pregleda 1 komentar(a)
Mira Popović, Foto: CGO
Mira Popović, Foto: CGO
Ažurirano: 19.07.2017. 15:34h

Spor Univerziteta Crne Gore (UCG) i Vlade oko mjesta izvođenja nastave na Visokoj medicinskoj školi (VMŠ), čije je sjedište do sada bilo u Beranama, ima svoju političku i pravnu dimenziju, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO). Iz te nevladine organizacije (NVO) su upozorili da štetu zbog toga trpe studenti i studentkinje koji tu već studiraju, ili žele da studiraju. „Kad je riječ o političkoj dimenziji, jasno je da Vlada ima interes i zbog postojeće socio-ekonomske situacije, odnosno pokušaja čuvanja “mira u kući”, i dalje mobilizacije glasačkog tijela da insistira na tome da VMŠ ostane u Beranama, a da iza toga ne stoji nikakva dugoročnija i promišljenija strategija“, kazala je saradnica na programima u CGO, Mira Popović. Prema njenim riječima, ni samom UCG nijesu ranije smetala politička postavljenja ili pročišćenja, u čemu je njegovo rukovodstvo do sada odlično sarađivalo sa Vladom.

Popović je kazala da, na nivou prava, treba podsjetiti da je čitava reakreditacija UCG izvedena nezakonito, i da tada važeći, a nedavno izmijenjeni Zakon o visokom obrazovanju, nije prepoznavao novousvojeni model studiranja. „Ipak, tada to nije smetalo UCG da izvede brzopoteznu reformu, a ni Savjetu za visoko obrazovanje, tijelu koje je formirala Vlada, da jednako brzo izda reakreditaciju 12. maja“, navela je Popović u saopštenju. Ona je podsjetila da su izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju usvojene 29. juna u Skupštini Crne Gore što, kako je navela, znači da ni reakreditacija nije mogla biti sprovedena prije njihovog usvajanja. „Postavlja se pitanje - šta se to desilo u harmoničnim odnosima Vlade i UCG koji su imali visok stepen saglasja oko politizacije Univerzitetsa i kršenja zakonskih normi, ali i žmurenja na zloupotrebe? CGO se nada da će javnost uskoro dobiti i odgovore na to pitanje“, kazala je Popović. Nejasno je, smatra ona, i zašto UCG nije pokrenuo upravni spor protiv Rješenja Ministarstva prosvjete izdatog 3. jula, kojim se utvrđuje upis 70 studenata za osnovni primijenjeni studijski program VMŠ u Beranama. „Da li se odgovor krije u činjenici da je nova akreditacija UCG pravno sporna“, upitala je Popović. U CGO smatraju da upravo ovaj primjer pokazuje neke od učinaka kontraverzno sprovedene reforme UCG, „za koju Vlada nije iskazala dovoljno interesovanja kada se ona odvijala, a morala je kao osnivač“. „Nesporno je da se mora poštovati autonomija UCG, ali kada se ona i izgradi, jer kako sada stvari stoje autonomno, akademski časno i naučno utemeljeno ostaju principi koje UCG ne baštini dosljedno“, kazala je Popović. Zato se, smatra ona, sada prvo mora adekvatno riješiti problem studenata koji studiraju ili žele da studiraju VMŠ u Beranama, a onda vratiti na neke sistemske probleme u visokom obrazovanju koji se, na žalost, sve češće prelamaju na štetu studenata. „To znači da treba što prije utvrditi da li je Rješenje Ministarstva zakonito ili je sporan Obrazac za licenciranje ustanove visokog obrazovanja, tačnije Medicinskog fakulteta, kojim je promijenjeno sjedište VMŠ iz Berana u Podgoricu, i shodno tome donijeti konačnu odluku, a prestati sa ping-pongom koji samo troši vrijeme studenata i studentkinja i sužava im šanse za upis na fakultet“, zaključila je Popović.

Bonus video: