Država zakazala u borbi protiv požara?

Tivatskim vatrogascima pomažu kolege sa sjevera i oko 200 vojnika. U pomoć pristigao i ukrajinski avion AN 32P
87 pregleda 15 komentar(a)
Luštica požar, Foto: Slavica Kosić
Luštica požar, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.07.2017. 06:02h

Država je još 2011. u Nacionalnoj strategiji za vanredne situacije mapirala kritične tačke i lošu infrastrukturu u borbi protiv požara, ali je i ljeto 2017. dočekala nespremna vatrenu stihiju na primorju i u centralnom dijelu.

Ovaj, ali i krovni dokument - Zakon o zaštiti i spašavanju, predviđaju donošenje akcionih planova koji bi anulirali nedostatke precizirane Strategijom.

Nije poznato da su planovi donešeni, niti se mogu naći među propisima na sajtu Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, kojim rukovodi Mevludin Nuhodžić.

U Strategiji je precizirano da u Crnoj Gori do sada nije postojala mogućnost “jedinstvene operativne procjene stepena opasnosti od prirodnih katastrofa, velikih tehničko-tehnoloških akcidenata ili biološkog hazarda, odgovarajući planovi zaštite od tih vrsta nesreća, realan uvid u nivoe mogućih elementarnih nepogoda i obima rizika od pojave tehničkih akcidenata”.

Ističe se da ne postoji ni izgrađen koncept koordinacije i rukovođenja u takvim situacijama: “Što je vrlo značajno pitanje koje postojećim propisima nije regulisano u skladu sa naraslim potrebama, a što je u narednom periodu neophodno što hitnije učiniti”.

Dokument još naglašava da je za “optimalnu taktiku gašenja, kod kompleksnih požara, neophodno da se prethodno izvrši detaljna procjena situacije i na osnovu toga da se donese plan gašenja požara”.

Međutim, iz MUP-a “Vijestima” juče nije odgovoreno šta je urađeno u vezi sa planovima koji bi trebalo da otklone nedostatke mapirane Strategijom.

Nije odgovoreno ni da li je u planu formiranje civilnih jedinica zaštite.

Za vatrogasce koji su se juče, treći dan zaredom borili sa vatrenom stihijom na području Tivta, predaha nije bilo - požari su gorjeli istovremeno na tri fronta: od Grabovca prema Đuraševićima i uvali Pržna, od Solila prema Toplišu i Obali Đuraševića, i sa Obosnika i zaleđa sela Zabrđe u hercegnovskoj opštini prema najvećem vikendaškom naselju u Tivtu - Krašićima.

Uprkos tome tivatski vatrogasci su uspjeli da izdvoje dio svojih efeketiva i pošalju ih u pomoć kolegama iz Herceg Novog koji su se juče borili sa požarom u rejonu luštičkog sela Merdari.

Tokom cijelog dana ekipe Sužbe zaštite i spašavanja Tivta i Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtolli“ iz Radovića potpomognute sa nekoliko ekipa vatrogasaca iz Berana, Bijelog Polja, Plava, Rožaja i Pljevalja koji su već drugi dan u Boki.

Uspješno su branjeni i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini i vodoizvorište Topliš, a vatrogasi su tokom većeg dijela dana imali i pomoć dva protivpožarna aviona tipa "Air Tractor" Direktorata za vanredne situacije MUP-a. Gasiocima su pomagale i ekipe Komunalnog preduzeća i Vodovoda Tivat, a brojne firme su ih podržale hranom, pićem...

U pomoć vatrogascima u Tivtu pritekao je i ukrajinski avion AN 32P, čiji kapacitet je 8.000 litara vode, danas se očekuje dolazak švajcarskog višenamjenskog helikoptera Super puma, a helikopter je ponudila i Bugarska.

Gorjelo je i u okolini Herceg Novog, Podgorice, Cetinja, Danilovgrada i Nikšića.

Bonus video: