Jagnjilo prepuno, za jalovinu nema mjesta

Ekolog Milorad Mitrović pozdravio odluku Rudnika, ali je pozvao rukovodstvo da sav odloženi materijal vrate u kop
105 pregleda 0 komentar(a)
Jagnjilo, Foto: Goran Malidžan
Jagnjilo, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.07.2017. 15:35h

Najkasnije za pola godine Rudnik uglja prestaće da odlaže jalovinu na odlagalište Jagnjilo, a transportni sistem dug više od četiri kilometra biće demontiran.

Dio sistema, dužine manje od kilometra, biće prebačen na unutrašnje odlagalište - površinski kop Potrlica, rečeno je “Vijestima” u Rudniku.

Navode da su raspisali teneder za odabir izvođača radova i da očekuju da će ih posao koštati više od 2,1 milion eura.

Planiraju da posao završe za 150 dana.

U Rudniku kažu da su prinuđeni da odlaganje otkrivke usmjere na unutrašnje odlagalište centralnog dijela kopa Potrlica, jer na spoljašnjem više nema mjesta.

Rudnik svakodnevno transportnim trakama iz kopa Potrlica prevozi laporac na deponiju Jagnjilo.

Stvaranju deponije na brdu iznad grada kraj puta Pljevlja - Prijepolje svojevremeno se oštro protivio i poznati pljevaljski ekolog, pokojni Cane Janićijević, ali bez rezultata....

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović pozdravio je odluku Rudnika da obustavi odlaganje na Jagnjilu, ali je pozvao rukovodstvo da sav odloženi materijal sa deponije vrati u kop.

“To je neophodno što pije uraditi jer deponija sve više zatvara strujanje vazduha, što značajno doprinosi povećanju zagađenja u gradu. Projektovna je da se koristi desetak godina i da se odloži 50.000 tona, a do sada je odloženo više od 120.000. Rudnik tu lokaciju mora vratiti u isto ili bolje stanje, kao i kopove Potrlica, Šumane i Borovica, jer im to nalaže zakon o rudarstvu. Oni to, prema mojom informacijama, ne namjeravaju da urade”.

Mitrović podsjeća da i u sammom gradu postoji vještačka deponija, takozvana rudnička kipa, koja u dobroj mjeri negativno utiče na strujanje vazduha, kao i deponija pepela i šljake Maljevac i brana na Ćehotini koja sa te strane zatvara kanjon rijeke.

“Sve to negativno utiče da pljevaljska kotlina bude još više zatvorena i da bude daleko od one koju je bog stvorio”.

On je ocijenio da je sa uzdizanjem deponije Jagnjilo prestao da duva vjetar poznat pod imenom “noćnik”, čime je nanesena velika šteta životnoj sredini pljevaljske kotline.

Mitrović: Brdo “poraslo” za 100 metara, deponija se prostire na 107 hektara

Mitrović tvrdi da je deponija koja se prostire na 107 hektara na pojedinim mjestima dostigla visinu od oko 100 metara.

“Deponija Jagnjilo je formirana na blago udoljenoj visoravni Rajčevog brda, na 973 metra nadmorske visine... Najniža kota te nekada prirodne udoline bila je 984 metra nadmorske visine. Odlaganjem je narasla na kotu od 1.076 metara, pa je visinska razlika, u odnosu na raniju nadmorsku visinu, 92 metra. To su podaci od prošle godine, što znači da je sada dostigla visinu od stotinjak metara”.

Bonus video: